Resepti: Reittausblogi DIPA

22 kommenttia
 
Tässä kotipanimoni varsin mainiosti onnistuneen DIPAn resepti. Tällä reseptillä sain itse valmistettua varsin hedelmänektarimaisen, mutta silti sopivasti puraisevan DIPAn, joka on helppo ja miellyttävä nautittava näinkin vahvaksi olueksi.

Ulkopuolisten arviot:
 
 
Reittausblogin DIPA
(Imperial IPA)

Speksit: 

Original Gravity (OG):  1.081  (°P): 19.6
Final Gravity (FG):   1.010  (°P): 2.6
Alkoholipitoisuus (ABV):  9.25 %
Väri (EBC): 37.4
Laskennallinen katkeruus (IBU): 205.2   (Average - No Chill Adjusted)

Maltaat:
84.75% Viking Sahtimallas
8.47%  Viking Crystal 150
6.78% Panimosokeri

Mäskäys:
Infuusiomäskäys 66°C, 90 minuutin ajan

Humalointi:
  • 60 minuutin keitto
1.5 g/L Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 60 Minutes (First Wort)
1,5 g/L Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.8 g/L Centennial Pellet (9.4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
1.5 g/L Citra Pellet (12.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.8 g/L Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.8 g/L Simcoe Pellet (12.9% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
2.3 g/L Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 1 Minutes (Boil)
1.2 g/L Centennial Pellet (9.4% Alpha) @ 1 Minutes (Boil
1.2 g/L Citra Pellet (12.5% Alpha) @ 1 Minutes (Boil
1.2 g/L Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 1 Minutes (Boil
1.2 g/L Simcoe Pellet (12.9% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) 

Ensimmäinen humalalisäys First Wort -humalointina, eli ensivierrehumalointina. Humalat lisätään heti kun vierrettä aletaan laskemaan maltaista, eli jo ennen keittoa.  Muuten tämän reseptin humalalisäykset painottuvat pitkälle keiton loppupuolelle, joka johtaa maisteluiden perusteella suhteellisen lempeään mutta pitkäkestoiseen katkeruuteen ja todella runsaaseen nektarimaiseen hedelmäisyyteen.

Kuivahumalointi:

Kuivahumalat lisätään käymisastiaan 5 vuorokautta ennen pullotusta tai sekundääriastiaan siirtoa. Kuivahumalien uuttoaika siis 5 vuorokautta käymislämpötiloissa (noin 20 astetta). Jos pöntön siirtää kylmempään tilaan tässä vaiheessa, uuttuvat humalat hitaammin. Vaihtoehtoisesti lämpimämmässä uutos tapahtuu sitten taas nopeammin.

2.3 g/L Cascade Pellet (7.1% Alpha)
0.8 g/L Centennial Pellet (9.7% Alpha)
1.5 g/L Citra Pellet (12.5% Alpha)
0.8 g/L Simcoe Pellet (12.9% Alpha)

Käyminen:
Hiivana Safalen kuivahiiva US-05. Suositeltu käymislämpötila 20 astetta tai alle. Itse pidin kolme viikkoa käymisastiassa, joista viimeiset 5 päivää kuivahumalat seassa. Sitten lappoaminen toiseen astiaan ja pullotus. Jälkikäymissokeria 6g/litra. Olut tuntuu vaativan pullokypsytystä vähintään noin kolme viikkoa kunnolla asettuakseen ja tuntuu yhä paranevan sen jälkeenkin. Kannattaa siis pitää maltti mukana, mutta toki myös suorittaa seurantamaistelua esim. viikottain.

22 kommenttia:

  1. minkä kokosen erän tätä teit? ittellä 2 litraa pienempi kattia (15L) nii mietin millaseen määrään kykenen ilman suurempia sotkuja.. :) ..kovempi vaivaki ku yrittää täyellä kattilalla liikoja läträtä.

    toisaalta jostain oon lukenu, ettei käymisastiassa sais olla liikaa tyhjää tilaa..??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro! Eräkoko oli muistaakseni 12-litraa. Tuo käymisastian tyhjä tila ei ole mulle ainakaan osoittautunu miksikään ongelmaksi. Esim. "Testowit" tehtiin 12-litran vierre, joka jaettiin kolmeen käymisastiaan (ihan niitä Melkkon perinteisiä valkoisia 30-litraisia astioita), maustettiin ja käytettiin. Pääkäyminen ja kypsyminen käymisastioissa ennen pullotusta oli noin 3½ viikkoa, siinä ajassa ongelmia ei ainakaan tullut.

      Poista
  2. terter!
    voiko pitää paikkaansa että, laskennallinen IBU ois yli 200?
    samoilla humalilla kattelin ja jäi alle sadan. eihän tuossa katkeroa paljon laitetakkaan ku suurin osa 10min ja 1min kohalla. aattelin reseptiäs testailla ja tuo jäi ihmetyttään

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin BrewMate ohjelma väitti, No Chill täppä klikattuna. Sen kun ottaa pois niin IBUt laskee jonkin verran. Maultaan tämä oli sellainen lempeän katkera, kuten Ardekin arviossaan kirjoitti.

      Poista
    2. Brewer's Friendin selainpohjaisella laskurilla kun tein omaa ekaa erää, jäin miettimään miksi siihen No Chill -kohtaan piti laittaa minuutit. Heillä olikin aiheesta artikkeli, ja sain sen käsityksen, että No Chill - asetuksella tarkoitetaan sitä, kun liiallisen kitkeröitymisen vuoksi jäähdyttäessä lisätään vielä humalaa (kuin humaloinnin ja kuivahumaloinnin hybridi) tuoksi 24h jäähtymisperiodiksi. Mututuntumalla on arvioitu, että tämä vastaa yhteensä 20 min pidempää boil timea, jonka tuo ladattava ohjelma taitaa laittaa automaattisesti kun napauttaa raksin ruutuun - netissä voi tarkemmin määritellä, ilmeisesti vain arvioiden mausta. Oman logiikkani mukaan ei ne humalat siellä enää makua ole paljoakaan antamassa, kun keiton jälkeen suodatetaan/otetaan sukka pois. Voin toki olla väärässäkin. :)

      Toki näin vanhaan viestiin vastatessa on todennäköistä, että olet aihetta käsitellyt jo muualla, mutta en sitä tähän hätään löytänyt.

      Linkit vielä:
      http://www.brewersfriend.com/faq/#recipes11 (no chill hop additions)
      http://www.brewersfriend.com/2009/06/06/australian-no-chill-brewing-technique-tested/

      Kiitosta jos saat vastattua.

      Poista
    3. Moro! Tuossahan se hyvin kiteytetäänkin "No chill brewing extends the IBU contribution from hops because the wort stays at a higher temperature for much longer." Mutta tämähän ei tietysti päde, jos humalat suodatetaan jonkun siiviläpussin tai muun kautta suurimmaksi osaksi pois, kuten itse olen tehnyt. Siinä mielessä tuo reseptin 200 IBU ei siis pidä paikkaansa. En ole tuota No Chill täppää nykyään enää liiemmin ajatellut. Yleensä kliksuttelen sitä päälle ja pois ja mietiskelen sitten katkeruuden kenties asettuvan sinne jonnekin lukemien välimaastoon. Pääasia, että hyvää tulee.

      Poista
  3. Tein tän vähän eri humalilla ja tuli ihan uskomattoman hyvää. Hyviä on ollut noi muutkin sun reseptit mitä oon kokeillu, vielä sahtibelgi kokeilematta. Sun pitäis tehdä panovideo niin vois levittää tätä hienoa harrastusta, että ihmiset tajuais miten helppoo on tehdä parempaa olutta mitä maitokaupasta saa. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Meinasin laittaa Dipaa tulille ja jäin miettimään tuota sun matalaa FG:tä Final Gravity (FG): 1.010. Kävikö olut tosiaan noin loppuun? Kaikki ohjelmat tarjoavat tuolla reseptillä FG:tä 1022? US05 meinasin käyttää hiivana. Oluen prossia meinasin hieman tiputtaa, tavoite tuolla 8-8,5.
    Omat Barley Winet ovat aina jääneet tuonne 1022-1028 tienoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se mittari väitti ainakin. Olen testannut vedellä ja pitäs näyttää oikein.

      Poista
  5. Okei, voi olla vedessäkin vika täällä päässä. Tuppaa olemaan suht' kovaa, enkä ole jaksanu vielä alkaa kikkailemaan pH:n kanssa. Katsotaan mitä tuleman pitää :)

    VastaaPoista
  6. Kerrankin voi todeta, että ohjelmat ovat väärässä ja totuus on mittarin käsissä. 3 eri ohjelmaa ennustivat FG:n tuonne 1020 hujakoille, mutta kappas, mittari näyttääkin 1009. Eli tämähän kävikin hyvin loppuun. Toki tein omilla humaloinneilla, mutta mallaspohjaan hain ideaa sulta. Huomenna pullotus. Vaikuttaa erittäin hyvältä.

    VastaaPoista
  7. tätä olisi tarkoitus tehdä ja meillä saanti on maksimissaan jotain 24 litraa. Jenkki reseptejä katsellessa olen törmännyt tuon hiivan riittoisuuteen, mutta en tajua sitä miten hiivan määrä voisi vaikuttaa paljoa, jos se vain on tervettä. Hiivahan alkaa syömään sokeria ja kasvaa vauhdilla. Ei kai se voi oikeasti olla iso ero laittaako 1 vai 2 pussia hiivaa? Ainoa ero mitä itse keksin on käymisnopeus tai aika, mutta voiko ero olla iso? Hiiva käy minkä käy, olipa alun määrä sitten mitä vain. Selittäisikö joku joka tietää paremmin? Startteri keskusteluja luin kanssa paljon, kuivahiivasta ei saa, ei kannata, saa, tai kannattaa tehdä startteri, riippuen kenen juttuja lukee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos alihiivaa, eli laittaa liian vähän hiivaa, niin hiiva voi käsittääkseni mennä shokkiin ja tuottaa enemmän käymisaromeita tai ei-toivottuja käymisaromeita. Kuivahiivaa voi mielestäni käyttää startteriin siinä missä tuorettakin. 24 litraan näinkin vahvaa, hyvällä ilmauksella, mielestäni tod.näk riittää yksi pussi US-05:sta ilman ongelmia.

      Poista
    2. Ok, kiitti vastauksesta, pitää koittaa ilmata tai hommata semmottis ilmauskivi.. sitten kai kuivahiivan toimivuutta voi parantaa kostuttamalla se hiiva, vai mikä lienee oikea termi. Rehydrate, niinkuin tässä videossa neuvotaan https://www.youtube.com/watch?v=SL92Bd4kfbQ

      Poista
    3. Tämäkin kannattaa tehdä juu. Hiivan valmistajan kotisivuilla on myös ohjeet.

      Poista
  8. Morjes taas Harri. Haluan kiittää isosti eritoten tästä reseptistä. Oon nyt harjotellu panohommia viidellä sun reseptillä ja tää DIPA on aivan timanttia. Nyt maistellu rinnakkain tän kaa about kaikki dipat mitä Hämeenlinna/Janakkala alueen alkoista löytyy eikä mikään pääse edes lähelle. Erityisesti diggaan siitä että tää kävi näin kuivaks eikä tässä oo sellasta samanlaista "vammasta makeutta" kun esim. Prykmestar DIPAssa. Ootko miettiny missään kohtaa tän kehittämistä vielä paremmaks vai lieneekö edes mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää oli kyllä hyvää. Ei ole DIPAa nyt panosuunnitelmassa, mutta kyllähän sitä taas joskus pitäisi tällainen kunnon jytky tempaista.

      Poista
  9. Todella tyhmä kysymys, mutta lisätäänkö tuo panimosokeri siis tuossa itse mäskäyksen vaiheessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tyhmiä kysymyksiä. Sokeri kannattaa lisätä keiton loppupuolella esim. 5 min ennen loppua pikkuhiljaa, niin että se liukenee vierteeseen. Ei kannata jysäyttää kaikkea kerralla, ettei pala pohjaan.

      Poista
    2. Onko väliä jos on sokerin lisännyt jo mäskäysvaiheessa maltaiden kanssa? Huomasin tämän vastauksen vasta jo kun olin laittanut sokerit sekaan.

      Poista
    3. Ei varmaan suurta vaikutusta, kyllähän se sinnekin nätisti liukenee.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.