Olutarvio: CREW Republic Drunken Sailor

1 kommenttia
 

CREW Republic Drunken Sailor

Panimo: CREW Republic, Saksa
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,4%
Saatavuus: Ulkomailta, olutravintoloista? (Ostopaikka: Gourmondo)

Nyt on kaikenlaisten manifestien jälkeen taas oikein perinteisen olutarvion paikka. Lasiin kaatuu CREW Republic Drunken Sailor, joka on saksalainen IPA. CREW ei siis ole se perinteisin saksalaispanimo, vaan edustaa uudemman aallon saksalaista craft-skeneä. Panimo on perustettu vuonna 2011, mutta varsinaista panimolaitteistoa heillä ei itsellään ole, vaan oluet valmistuvat (ainakin Ratebeerin mukaan) Hohenthanner Schlossbrauerein panimossa sopimuspanoina. CREW valmistaa pitkälti jenkkien suurtaan kumartavia oluttyylejä, kuten niin monet muutkin "craftin aallonharjalla ratsastavat" panimot nykyään tekevät. Mikäs siinä, nämä tyylit ovat hyviä ja omaan kokemukseen perustuen myös helpohkoja valmistaa. Toki panimon Braumeister, aka panimomestari Richard Hodges, on amerikkalaissyntyinen, sekin saattaa vaikuttaa asiaan. Panimon imagoon kuuluu craft beer vallankumouksen hehkuttaminen, ei ole vaikea arvata keneltä se on peräisin...

Panimon esimerkilliset kotisivut kertovat Drunken Sailorin maltaiksi Pilsner, Munich ja Karamellimaltaat. Humalina saksalainen Herkules ja jenkkiläiset Citra, Cascade ja Simcoe. Herkules on korkean alfahappopitoisuuden humala ja täten todennäköisesti katkerointiin käytetty. Jenkkityylisten toimiessa todennäköisesti aromi- ja kuivahumalina. Herkuleksen co-humulonipitoisuus on myös korkealla tasolla, pitkälti yli kolmenkymmenen prosentin, joten Brewer's Apprentice -kirja rankkaisi sen "harsh bittering hops" -kategoriaan. Co-humulonipitoisuus vaikuttaa siis siihen, miten aistimme katkeruuden - omissa oluissani olen sattunut käyttämään "clean bittering hopseja", jotka ovat skaalan toisessa päässä. En siis ole sitä tarkoituksella hakenut, niin on vain käynyt. Siinäkin mielessä mielenkiintoinen maistettava. Katkeruutta ilmoitetaan olevan varsin maltilliset 58 IBUa, mutta kenties tämä "kovuus" paikkaa IBUjen vähyyttä.  Tilasin tämän oluen osana viiden CREWn oluen settiä Gourmondosta, eli panimon muitakin oluita tulee lähitulevaisuudessa blogissa esiintymään. Hintaa viiden oluen setille tuli 7,99€, ei paha. 


Varsin kirkkaanlainen, väriltään meripihkainen ja vaahdoltaan varsin kohtalainen olut. IPAn tuoksussa pitäisi olla sitrushedelmien hekumaa, mutta tässä on karamellitoffeista maltaisuutta ja havuista sekä raa'an pellettimäistä tuntumaa. Appelsiinimaista hedelmäisyyttä nousee taustalta, mutta mistään raikkauden riemusaattueesta ei tosiaankaan voida puhua. Maussakin mallaspohjan runsaus peittää humalat alleen, jättäen jälkeensä vaimeat hedelmät ja karkeahkon katkeron. Maltaisuus sinänsä on varsin miellyttävän karamellitoffeista, mutta humalointi ei nouse tarvittavalla forcella esiin - trooppinen hedelmäisyys velloo makeuden takana, eikä terävä sitrus juurikaan puraise. Loppuvedon katkero on karkeaa ja suutuntuma liian täyteen pakattu. Ei kovinkaan nautinnollinen IPA. Miksiköhän niin useat IPAt tuntuvat kaatuvan tähän mallaspohjalla kikkailuun? Liian tuhti runko ei vaan yksinkertaisesti sovi IPAan - humalat eivät pääse loistamaan, eikä tuhti karamellisuus houkuttele korkkaamaan toista. Olut on liian raskas. Double IPAan, Barley Wineen ja bockeihin tällainen tuhtius voi kuulua, mutta ei nyt hyvän tähden pitäisi lähteä hyvää IPAa rungolla pilaamaan. 

Yhteenveto

Turhan tuhtirunkoinen - less body, more hops!
ARVOSANA: 7

1 kommentti:

  1. Muutaman CREWn maistaneena olen tullut siihen lopputulokseen että en enää jaksa niitä. En tilannut tuota settiä gourmondostakaan vaikka se halpa olisi ollutkin. Niissä pettää yleensä aina joku osa-alue.

    -Mikko

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.