Olutarvio: Lapin Kulta Tuisku

4 kommenttia
 
Lapin Kulta Tuisku
 • Panimo: Hartwall
 • Maa: Suomi
 • Alkoholipitoisuus: 4,7% 
 • Oluttyyli: Ale
 • Saatavuus:  Alko (3,98€/0,5l), maitokaupat
 • Muuta: 85000 kpl rajoitettu erä

Tuisku on ainut pintahiivaolut Hartwallin valikoimissa. Kyseessä on talviajan sesonkiolut, jota on valmistettu yhteensä 85000 numeroitua pulloa. Olut on pantu yhteistyössä Hartwallin tapaan Lahdessa toimivan Teerenpelin pienpanimon kanssa, jolta olen paria varsin kelvollista tuotetta maistanutkin. On mukava nähdä suuren monikansallisen panimoyhtiön tekevän yhteistyötä kotimaisen pienpanimon kanssa ja toivonkin, että yhteistyön tuloksena on syntynyt maittava olut. Viisitahtea.fi sivusto on kirjoittanut tämän oluen synnystä hyvän uutisen, tässä linkki siihen, olkaa hyvä.
Lainaus artikkelista:
"Lapin Kulta Tuiskussa käytetty mallas on valmistettu kotimaisesta luomuohrasta. Vaalean luomupilsnermaltaan lisäksi on käytetty erityisesti tätä olutta varten valmistettua tummempaa luomumallasta. Pintahiivakäymisessä syntyy paljon aromaattisia yhdisteitä, jotka antavat oluelle runsaan ja raikkaan hedelmäisen tuoksun", oluen suunnitellut panimomestari Mika Mäkelä

Maltaat ovat peräisin Viking Maltin mallastamolta Lahdesta. Viking Malt kerää ohran pääasiassa päijäthämäläisiltä viljelijöiltä.

"Luomuviljeltyä humalaa Suomesta ei valitettavasti saa, joten valitsimme sopivat luomuviljellyt humalat Keski-Euroopasta. Käytetyt lajikkeet ovat Perle ja Hallertau Spät. Rehevää humalointia tukee suomalainen luomuyrtti siankärsämö, jota on käytetty meillä jo ennen humalan yleistymistä oluen mausteena. Sen yhteensopivuus humalan kanssa on mainio", Mäkelä jatkaa.
kertoo.
Eli normaalien valmistusaineiden (tietysti vesi, ohramallas, humala ja hiiva) lisäksi valmistuksessa on käytetty siankärsämöä. Ei mitään hajua miltä siankärsämö tuoksuu, saati maistuu, mutta mielenkiinnolla odotan, josko sen jotenkin tuolta seasta erottaisi. Tämän oluen kanssa on itseasiassa kiva nähdä, miten hinnat jakaantuvat Alkon ja maitokauppojen välillä. Alkossa olut maksaa siis 3,98€ / 0,5l, varsin kohtuullinen hinta, kun luomutuotteesta on kysymys. Nokian Panimon edustaja mainitsi Olutopas.infon pikkujouluissa, että luomuraaka-aineet maksavat vähintään tuplaten sen mitä ei-luomut.  Tästä huolimatta ostin juuri Nokian Keisari Luomua Raision Myllyn Prismasta hintaan 2,39€ / 0,5l. Veikkaan, että Alkon hinta jää maitokauppojen hintoja halvemmaksi, sillä vastaavia esimerkkejä on nähty ennenkin. Jaahas, jokohan sitä pitäisi poksauttaa harvinaisen tyylikäs patenttikorkilla varustettu puteli  nr. 14948 auki ja lorauttaa liemi lasiin.


Ruskeahko, utuinen olut, joka vaahtoaa melko runsaasti. Vaahto on valkoista ja hieman "höttöistä". Tuoksu on hedelmäinen ja huomattavan yrttinen. Mallasta tuoksussa on vain kevyesti, eikä humalointiakaan juuri enempää. Melko hyvä tuoksu, olisikohan yrttisyys siankärsämöstä peräisin, vai tuleeko humalista? Maku on kevyesti hedelmäinen ja maltainen, sekä tuntuvasti yrttinen. Yrttisyys tulee jo siemauksen alkupuolella makuun, yleensähän humalan puraisu tulee keskivaiheessa tai loppupuoliskolla. Eli kenties se on sitä siankärsämöä sitten. Keskivahva humalointi tuntuu tämänkin oluen lopussa pilsmäisen ruohoisena ja yrttisyyskin on siinä vaiheessa vielä mukana kuvioissa, paletti kuivuu hieman loppua kohden. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja hieman kipakan hiilihappoinen. Hartwallin paras olut ehdottomasti (siihen ei tosin paljoa vaadittu).

Varsin kelvollinen esitys Hartwallin panimomestarilta. Ei mikään tajunnanräjäyttäjä, mutta perushyvä olut, joka sopisi varmasti myös ruokajuomaksi jollekin mausteiselle mätölle ja miksei grillimakkaran kaveriksikin. En oikein miellä tätä maultaan talvisesonkiin istuvaksi, ennemmin näitä nauttisi lämpimillä keleillä. Ei muuta kuin isompaa erää kattilaan, nimi uusiksi ja tuote 6-packiin niin kyllä tuulipukukansa kantaa koteihinsa*.

Yhteenveto: Pintahiivalla pantua maistuvaa luomuolutta. Olutharrastajille varsin kelvollinen "tikki". Kuluttajille kenties silmät avaava elämys, pintahiivaa sen olla pitää!

Nautintasuositukset: 10 asteesta ylöspäin ja luonnollisesti lasista.

KOULUARVOSANA: 7

*ellei tässäkin ole jo liikaa makua.

4 kommenttia:

 1. Vaikka luomuraaka-aineet ovatkin tuplaten kalliimpia tavallisiin verrattuna, oluen hinnasta raaka-aineet ovat kuitenkin niin pieni osa, että kokonaishintaan tuskin vaikuttaa muutamia kymmeniä senttejä enempää. Toki kun kauppaavat portaat käyttävät hinnoittelukertoimia niin pompsahtaa pienikin ero isommaksi.

  VastaaPoista
 2. Olen nyt testannut ja maistellut tätä olutta ja kolmas kerta toden sanoo. Olut ei ole kovin erikoinen yllätys, pullon pohjalla tosin on hiivaa. Tällä kertaa pyöräyttelin pulloa muutaman kerran ronskisti ympäri, jolloin hiiva sekoittui kunnolla olueeseen. Annoin pullon lämmetä noin puoli tuntia jonka jälkeen kaadoin lasiin. Pullo sanoi lisäksi kunnolla "plops" avattaessa.

  Ehdottomasti olut pitäisi tarjoilla juuri näin. Maku on nyt aivan erilainen ja ihan hyvä jopa verrattuna ulkolaisiin belgialaisiin ja saksalaisiin oluisiin.

  Tässäpä ehkä jopa uusi vinkki teille.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, ehdottomasti jääkaappikylmästä hieman lämpimämpänä. Avatessa tosiaan kuuluu, kuten tällä tavoin suljetuista yleensäkin, komea poksaus. Kannattaa pitää mielessä jos on jälkikasvua jo nukkumassa. Meillä eivät onneksi heränneet, liekö tottuneet...

  VastaaPoista
 4. Hmm, edelliset pullot eivät juuri poksuneet ja maku varsin laimea. En sitten tiedä olisiko ollut tasalaatuista tavaraa kaikki pullot.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.