Kotiolut: Ladamatkaajan 1.3 Vehnä

4 kommenttia
 
Ladalla Suomen olutkohteita tänä kesänä kiertelevä Kalle Hirvikoski aka Ladamatkaaja kävi pari viikkoa sitten tuomassa minulle kotioluitaan. Nyt Ladalagerin ja Syyläri Steam Beerin jälkimainingeissa maistoon 1.3 Vehnä. Muita speksejä ei ole kuin pullon ilmoittama vahvuus, 6,0%, mutta liitän tähän alle kompensaatioksi Ladamatkaajan facesivuilla julkaistun kuvan ladasta. Kattokaa ny sitä. On se vaan semmonen, niin lutunen. 





Ilman hiivoja kirkkaanlaista hyvin vaalean keltaista olutta ja hiivat pullonpohjalta pyöräyttämällä tietysti asianmukaisen sameaa. Tuoksussa on vehnäisyyttä, kevyttä neilikkaisuutta ja pieni sitruunasoodainen hedelmävire - ei kuitenkaan juurikaan banaanisuutta. Makukin on vähäbanaanisempaa ja hieman happamampaa sorttia kuin oma hieman makean banaaninen tyyli-ihanteeni. Alkoholin lämpö nousee loppuvedossa mukaan ja hieman maistuukin. Hiivan vaihtaisin ensimmäiseksi enemmän omaan makuuni sopivaan (=banaanisempaan) ja koittaisin saada runkoa tukevammaksi. Kaikki parhaat maistamani kotivehnät on tehty nestehiivalla. Kuivahiivoilla, joita olen itsekin testannut useita, ei vaan tunnu tulevan sitä viimeistä silausta. Mitään virhemakuja ei tässäkään varsinaisesti ole, mutta resepti vaatii kyllä omaan makuuni vielä viilausta.

Hieman tummemman vehniksen tekoon loistava mallaspohja löytyy aiemmin maistamastani BBHBC Öl.Delta58:sta: Vehnä 50%, Vienna 22,5%, Pilsner 22,5%, CaraRye 5%. Tuosta jos haluaa hieman vaaleamman, niin jättää CaraRyen pois ja korvaa vaikka vehnällä tai kaurahiutaleilla.

4 kommenttia:

  1. Tuo hiivajuttu ei pidä mielestäni ihan paikkaansa. Tein erinomaista vehnää viimekesänä tuorehiivalla. Hiivaa ei kuitenkaan ollut saatavilla tänä keväänä ja jouduin tekemään hefen Mangrove Jack’s Bavarian Wheat hiivalla. 25c käymislämpötilassa tämä muodosti ihanan banaani aromin ja juoma suorastaan katosi pulloista. Nyt minulla on samaa tuorehiivaa ja odotan panopäivää, tuleeko hefestä vielä taivaallisempaa nektaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava homma. Tuo Mangrove Jackin kuivahiiva on mulla vielä kokeilematta. Aivan noin korkeisiin lämpöihinkään en ole mennyt. WB-06:lla tein kerran 24 asteessa, mutta ei sekään oikein toiminu niin kuin nestemäiset.

      Poista
  2. BBHBC on myös testannut tuon Mangrove Jackin ja todennut huomattavasti pehmeämmäksi kuin WB-06. Ei noissa lämmöissä päästy testaamaan, mutta lähimmäs nestehiivoja mitä muissa kuivahiivoissa.

    VastaaPoista
  3. Lisätään nyt vielä tuo oikea hiivakin eli kannattaa ainkin kokeilla, M20 MANGROVE JACK'S BAVARIAN WHEAT YEAST. Tämä toimi mielestäni hyvin korkeissa lämpötiloissa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.