Kotiolutta: Ukkosentuoja Pils

0 kommenttia
 
Ukkosentuoja kotipanimon Tomi lähetti kaksi tekemäänsä olutta maistettavaksi. Molemmat ovat lagereita eli pohjahiivaoluita, joita kotipanimoissa tehdään huomattavasti vähemmän kuin ale-tyylisiä, eli pintahiivaoluita. Lagerien tekeminen vaatii pidemmän käymisajan matalassa lämpötilassa ja lisäksi mielellään ainakin kolmen viikon lageroinnin, eli kylmäkypsytyksen hyvin kylmässä, mieluiten lähellä nollaa celciusta. Pintahiivaoluiden tekeminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Tomi kertoo aloittaneensa oluenteon kirjoittamieni pussimäskäysohjeiden avulla, hyvin yksinkertaista välineistöä käyttäen. Lageroinnin hän on suorittanut piha-aitassa käymisastia makuupussiin käärittynä.   

Otan Tomin lähettämistä oluista nyt ensimmäisenä maistoon Pilsin, jonka raaka-aineet ovat: pilsnermallas, Magnum ja Saaz humalat sekä Saflager W-34/70 hiiva. Laskennalliset IBUt, eli katkeroarvo noin 46 ja vahvuutta 5,5%.



Kultaoranssi, utuinen ja keskiverrosti vaahtoava olut. Tuoksu on leipäisen maltainen, hieman toffeinen ja saazille ominaiseen tyyliin kukkainen ja hennosti appelsiinimaisen sitrusmainen. Aivan lagermaisen neutraaliksi ei hiivaprofiili mene, vaan mielestäni käymisesterien hedelmäistyyttäkin sekoittuu humalan aromien sekaan - eikä se ole huono asia, tähän tuoksuun se ainakin sopii. Pelkästä pilsnermaltaasta ei pitäisi toffeen aromeita tulla, joten kyse saattaisi olla häivähdyksestä diasetyyliä, joka ei sekään ole pilsissä huono asia. Maku on aluksi hieman makeahkon maltainen, mutta rapsakkaasti pureva katkero kuivattaa makeuden nopeasti. Aromihumalointi on raikasta ja kukkean sitrusmaista tshekkiläiseen tapaan. Saaz tarjoaa Urquellin viboja, mutta suodattamattoman oluen pehmeydellä. Laadullisessa mielessä virheetön olut. Hyvä runko, hyvät katkerot ja puhdas makumaailma. Ihannepilsini olisi hieman kuivempi, tässä on pieni maltaan makeus mukana alusta loppuun, mutta humalointi voisi olla hyvin pitkälti sellainen kuin tässäkin. Hieno suoritus Ukkosentuojalta! Kiitos oluesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.