Kellarin kätköistä: Mikkeller Santa's Little Helper 2010

2 kommenttia
 

Santa's Little Helper 2010

Panimo: Mikkeller, Tanska
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 10,9%
Saatavuus: -

Kellarointikokeilut jatkuvat kolmen vuoden takaisella Mikkeller Santa's Little Helperillä. Santa's Little Helper -sarja on jatkunut vuodesta 2006 asti. Olut on joulun kausiolut ja joka vuosi reseptiä muutetaan hieman tai ainakin näin olen ymmärtänyt. Jokainen vuosikerta on ainakin omana entrynään niin Ratebeerissä kuin Olutoppaassakin. Vuonna 2010 olut oli maustettu appelsiinin- ja pomeranssinkuorilla sekä muskottipähkinällä. Ostin pullon muistaakseni vuoden 2011 keväällä, jolloin olut oli Alkon poistuvien joukossa ja sen hintaa oli pudotettu jo kaksi kertaa. Löysin Rauman Äyhön Alkosta tuolloin vielä muutaman pullon. Hintaa taisi olla enää karvan yli 6 euroa, ellen väärin muista. Alkohan pudottaa (ainakin) kausioluiden hintoja, jos ne eivät muuten mene säädyllisessä ajassa kaupaksi. Alennettuja hintoja ei tietenkään voida ilmoittaa tai päivittää Alkon nettisivuille vaan siellä pysyy alkuperäinen hinta loppuun asti (ei saa mainostaa ale-hintoja). Tämä oli nyt viimeinen jäljellä oleva pullo. Join alkutalvesta yhden pullon, joka oli jo hieman kehnossa kunnossa - sen synteettinen "korkkikorkki" oli kenties vuotanut tai olut ei ollut muuten vaan tykännyt ikääntyä. Se oli hieman oksidoituneen ja pahvisen oloista, juomakelpoista, mutta kuitenkin hieman häiritsevän pahvista. Ajattelin tuhota tämän viimeisenkin pullon, ennen kuin menisi vielä huonommaksi, mutta tämähän olikin hyvässä iskussa. Pulloja on lähes kolme vuotta säilytetty tismalleen samoissa oloissa, mutta silti niiden välinen ero oli huomattava. Tuuripeliä tämä kellarointi.



Tummanruskea, vaahdoltaan runsas ja tiheäsyistä pitsiä jättävä olut. Tuoksu on kehittynyt paahteisempaan suuntaan. Joulumausteet ovat edelleen esillä, mutta nyt löytyy suklaata, suolaa ja lakritsiakin huomattavasti tuoretta enemmän. Tämähän on tullut varsin tasapainoiseksi ja uusia ulottuvuuksiakin vaikuttaa ainakin tuoksun perusteella syntyneen. Maku on tymäkän lakritsinen ja suolainen - nyt paahtomallas puskee aiemmin enemmän pinnalla olleiden mausteiden edelle. Tykkään! Myös suklaisuutta tuntuu. Mausteet lilluvat taustalla osana kokonaisuutta, mutta eivät hypi etualalle kuin vasta jälkimaussa. Nyt tuntuu sopivan mausteiselta ja tasapainoisemmalta kuin tuoreena. Alkoholikin on hyvin piilossa. Suutuntuma on täyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen. Hyväähän tämä on. Isoa pulloa tyhjentää hyvän tovin, mutta tämä oli kellarin viimeinen pullo, joten nyt on syytäkin nauttia tästä oikein ajan kanssa. Onnittelut niille, keillä tätä vielä kellareista ja komeroista löytyy, toivottavasti pullonne ovat kunnossa. Tämä yksilö oli ainakin edukseen ikääntynyt.

Yhteenveto

Kolmessa vuodessa kivasti tasapainottunut
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. Terve!

    Itse tässä juuri reittasin omaan blogiini SLH 2006:n, joten pakko tässä samalla huomauttaa, että toisin kuin arvostelussasi mainitset, on tämä olutsarja on jatkunut jo vuodesta 2006, ei 2007! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan. Taisin tsekata tuon saatavuuden ainoastaan Olutoppaasta, johon vanhin listattu on vuoden 2007 versio.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.