Olutarvio: Rousal Pils

0 kommenttia
 

Rousal Pils

Panimo: Rousal Brygghus, Suomi (Rosala)
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 4,6%
Saatavuus: Maitokaupat ja olutravintolat (Ostopaikka CM-Sello Espoo, 4,40€/0,33l)

Rousal Brygghus on Rosalan saaressa toimiva pienpanimo, joka on aloittanut toimintansa aivan tässä hiljattain. Helsinkiläinen olutravintola ja juomatalo Pikkulintu ilmeisesti otti Rosalan Pilsin sekä tarjolle Pikkulintuun, että jakeluun lähialueen kaupoille. Hienoa olutkulttuuria edistävää toimintaa Puotilan "pojilta" jälleen kerran - hattu pois päästä. Tämä Pils päätyi Raumalle Espoon kautta. Nimimerkillä "The Kuriiri" tunnettu veljeni osti minulle pullon Espoon Citymarketista ja lähetti sen pyynnöstäni postitse Rauman suuntaan. Hintaa koko setille postikuluineen tuli noin kymppi, joten melko järjettömästä toiminnasta on kieltämättä kyse, mutta perkule kun se kiinnosti ja halusin maistaa. Pullo oli muuten pakattu litraiseen Pirkka maitotölkkiin - postimies on saattanut hymähtää kerran jos toisenkin sitä kiikuttaessaan. Näin pienen videonpätkän panimosta taannoin jostain Ylen paikallisuutisista, kun joku oli pistänyt linkin Yle Areenaan Olutoppaan foorumille. Tuo video ei ole enää nähtävissä, mutta siinä panimoa (yksin?) pyörittävä nuorehko herrasmies Patrik Laine esitteli panimoaan ja kertoi tulevista oluista. Silloin jo syttyi tietty kipinä, että tuotahan pitää maistaa. Googlettelin "Rousal Pils" hakusanalla taannoin ja vastaukseksi tarjottiin "Did you mean arousal pils?"... Niin pienestä toiminnasta on kyse, ettei edes google tiedä siitä, vaan tarjoaa ennemmin hekuman huipuille vieviä pillereitä. Kieltäydyin tarjouksesta, ehkä sitten 30 vuoden päästä, jos ei homma enää muuten toimi.

Olut on pakattu varsin tyylikkääseen 0,33-litraiseen pulloon, jonka etiketti on pelkistetyn tyylikäs. Ainesosiksi kerrotaan ohramaltaan lisäksi pilsille varsin epätyypillisesti vehnämaltaat ja sokerikin. No, reinheitsgebot oli ja meni, ja sehän oli saksalaisten juttuja muutenkin. Nyt eletään vuotta 2013 ja tämä on suomalainen pienpanimo-olut - vain maku ratkaisee. Jos oikein ymmärsin panimon facebook-sivuilta, niin tämä Pils saattaa olla kuivahumaloitu tsekkiläisellä Saaz-lajikkeella. Jos näin on niin ainakin ennakoon kuulostaa jo varsin hekumalliselta, olkoonkin, että se sokeri kummittelee siellä. Olut on pullossa jälkikäyvä ja valoa vasten tarkasteltuna sisältääkin melko runsaasti hiivaa. Päätin maistaa oluen aluksi niin, että kaadan varovasti jättäen enimmät hiivat pulloon.



Olut kaatuu lasiin ja vaahtoaa runsaasti. Väri on kultaoranssi ja olut on melko utuista, niin kuin suodattamaton ja pullossa jälkikäyvä nyt tietysti on. Vaahto kestää pitkään. Tuoksu on hyvä, se on erittäin aromaattisen kukkainen ja ruohoinen, hunajainen sekä puhtaan maltainen. Aromaattinen humala on maussakin etualalla tarjoten kukkaisia ja hieman sitrushedelmäisiäkin sävyjä. Humaloinnin osalta liikutaan varsin tsekkiläisissä tunnelmissa, mutta maltaisuuden hunajaisuus vie taas enemmän saksalaiseen suuntaan. Maun loppupuoli on kohtalaisen katkera ja kuivakin. Jälkimakuun jää ruohoisuutta, joka kääntyy yrttiseen suuntaan. Suutuntuma on kevyt, mutta hiilihappoisuus on pirteää. Ohutta, mutta ei vetistä vaan virkistävää. Maukas ja rapeasti sekä aromaattisesti humaloitu pils tältä uudelta panimolta. Yllätti positiivisesti.

Yhteenveto

Kuivahko, katkera ja aromaattinen pils
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.