Olutarvio: Senne Taras Boulba

0 kommenttia
 
Senne Taras Boulba
  • Panimo: Brasserie de la Senne
  • Maa: Belgia
  • Alkoholipitoisuus: 4,5%
  • Saatavuus: Maitokaupat
  • Oluttyyli: Belgityylinen ale
  • Ostopaikka: K-Supermarket Kamppi, Helsinki (3,79€/0,33l)

Eilen arvioidun Malmgårdin H.O.D.A:n luoman humalainnostuksen (as in hoppy, not drunk) siivittämänä lasiin valikoitui tänään pienen belgipanimon Brasserie de la Sennen hauskasti nimetty ja etiketöity (onhan tuo ihan oikea sana?) Taras Boulba, jonka luvataan olevan extra hoppy ale. Vitamiinipitoisuus on 4,5% eli Suomessa tämä kelpuutetaan vielä maitokauppojen myytäväksi. Etiketissä puolalaiselta rakennusmieheltä näyttävä herra on käsittääkseni heittämässä kovasti olutharrastajalta näyttävää juovoa tynnyrillä, huutaen samalla "Smeirlap!". Google Translator ymmärsi hollanninkielestä sanan "smeerlap", jonka väitti tarkoittavan sikaa, liekö tuo suurinpiirtein sama asia, kuin "smeirlap", mene ja tiedä. Hieno ja persoonallinen etiketti kuitenkin ja panimon sivuilta voi nähdä, että samaa tyyliä käytetään panimon muissakin tuotteissa. Oluen nimi ilmeisesti viittaa jotenkin Taras Bulbaan, joka wikipedian mukaan on Nikolai Gogolinin kirjoittama romaani, jossa kuvataan kasakoiden elämää Ukrainan laajoilla tasangoilla 1600-luvulla... eeeh, sanoisinko, että mielenkiintoista. Pitäisi varmaan kaataa olut lasiin... Mutta ei aivan vielä, se piti myös mainita, että ulkopuolelta valoa vasten tarkasteltuna huomaa huomattavan hiivamäärän makoilevan pullon pohjalla ja osa leijailee myös tämän suodattamattoman ja pullossa jälkikäyvän oluen seassakin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.


Kannattaa siis antaa kaupasta kotiinkantamisen jälkeen oluen hetken asettua, että hiivat pääsevät kunnolla laskeutumaan. Tällaisessa runsaasti humaloidussa oluessa hiivat kannattaa mielestäni jättää aluksi suosiolla kaatamatta, sillä humalien iskevyys yleensä kärsii siitä, jos ne kaataa mukaan. Senhän näkee kaataessa pullon kaulalta helposti, milloin pullon suuta alkaa lähestyä sameampaa hiivanoroa, siinä vaiheessa on yleensä parempi himmata ja lopettaa kaataminen siihen. Itse päätin aloittaa ilman hiivoja ja kaataa oluen varovasti lasiin.


Keltainen, samea ja vaahtoltaan keskiverto olut, jonka tuoksu on mukavan hedelmäinen. Aprikoosia, omenan- ja päärynänkuorta, sekä hieman sitrushedelmää. Kevyesti myös hiivaisuutta ja vehnäistä mallasta. Maku on aluksi raikkaan hedelmäinen, mutta voimakas sitruksinen ja ruohoinen humalointi ottaa nopeasti tahtipuikot käsiinsä ja alkaa viedä makua kuivuvan katkeraa humaloitua loppua ja pitkää jälkimakua kohden. Varsin rapsakka tapaus, ruohoinen ja hieman mausteinen kuivuus korostuu jälkimaussa. Humalointi, kuten jo mainitsin, on voimakas, muttei överiksi vedetty. Olut pysyy hyvin tasapainossa, vaikka suutuntuma jääkin hieman keskitäyteläisen alle. Kun hiilihappoisuuskin on sopivan pirtsakka, voin todeta tämän virkistäväksi ja erinomaiseksi maitokauppavahvuiseksi belgialeksi.Hiivan lisääminen pehmentää ja tuo hieman lisää täyteläisyyttä, mutta mieluummin ilman. Ostan uudelleenkin, jos tiemme jossain vielä kohtaavat.

Yhteenveto: Hedelmäinen ja humalainen matalaprosenttinen belgiale.

Nautintasuositukset: Lähes jääkaappikylmänä. Ilman hiivoja. Oivallinen saunanjälkeisjuoma.
KOULUARVOSANA: 8+

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.