Kotiolutta: Elon Saunalager

0 kommenttia
 
Nyt maistoon taas varsin pitkästäkin aikaa paikallista eli raumalaista kotiolutta Elolta, joka on minulle uusi tuttavuus. Tapasimme tässä pari päivää sitten kun toimitin hänelle 32 pulloa olutta ja sain vaihdossa tämän yhden tölkin - reilu diili, eikö? 
 
No oikeasti kyse on siitä että olen tänä vuonna mukana kotipanijoiden organisoimassa jouluolutkalenterissa, jossa kotipanijat eri puolilta Suomea tuovat parasta pöytään toisten kotipanijoiden maistettavaksi. Samassa kalenterissa on mukana Raumalta myös Elo, jonka haltuun nyt vein omat kalenteriolueni - ja muutaman extrapullon vaihdettavaksi TOISEN kotiolutjoulukalenterin tekijöiden kanssa. Näitä kalentereita on siis Suomessa tänä vuonna ainakin kaksi eli yhteensä miltei 50 eri kotipanijaa osallistuu tähän - vaan miltei 50, koska hurjimmat ovat mukana molemmissa kalentereissa! Joulukuussa siis luvassa ainakin 25 kotiolutarviota, joista yksi on minun tekemäni. En voi tässä vielä paljastaa minkälaisesta oluesta on kyse, enkä ole siitä tässä blogissa tai sen somekanavissakaan maininnut, koska se pidetään salassa aina siihen asti että minun oma kalenteripäiväni eli "luukkuni" vuoro koittaa. Muut tekijät eivät myöskään tiedä muille tekijöille annettuja luukkunumeroja, joten jännitys pysyy yllä loppuun asti. En itse pääse sunnuntaina Helsingissä tapahtuvaan suureen olutvaihtospektaakkeliin mukaan, mutta Elo hoitaa, siitä iso kiitos!
 
Sillä välin tässä odotellessa voin maistella Elon minulle antamaa nimetöntä lageria, joka on suodattamaton ja kuulemma käypä vaikkapa saunaolueksi. Siksi nimesin tämän nyt Saunalageriksi, koska joku otsikkohan juttuun on saatava. Tiedossani on vain oluen vahvuus, joka on 5,8% ja se että olut on Clarity Fermillä hoidettu (teoriassa) gluteenittomaksi. Lisäksi, kuten kuvasta näette, olut on pakattu tölkkiin - sekin on siis nykypäivän kotioluissa mahdollista ja jopa ihan arkipäivää myös täällä kotikaupungissani. Kotioloissa tölkitys onnistuu kun oluet hiilihapottaa kegissä ja tölkityksen hoitaa Cannular. Aivan hi-tec juttuja tällaiselle oluet edelleen pöntöstä lappoavalle ja pullokäyttävälle eli käytännössä menneisyyteen jumahtaneelle konkarille. Tämä on muuten samalla ensimmäinen tölkitetty kotiolut jota pääsen maistamaan - hienoa että se on samalla myös paikallinen.
 
 
Se on ihan oikee tölkki.
 
Elon Saunalager
5,8% | Gluteeniton (Clarity Ferm)


Tölkki napsahtaa auki samalla sihahtaen aivan kuin mikä tahansa kaupallinen oluttölkki. Lasiin kaatuu läpikuultavaa kultaista olutta, jonka vaahto on valkea. Tuoksussa on maltaisuutta jossa on hieman sellaista hunajaista vahvemman lagerin vivahdetta. Humaloinnissa vaikuttaisi kukkaisen aromin perusteella olevan perinteisiä saksalaislajikkeita. Tuoksussa on varsinkin heti lasiin kaatamisen jälkeen myös hernekeittomaista vihanneksisuutta, joka sitten myöhemmin tuntuu totaalisesti laantuvan vai tottuukohan nenä siihen sitten lasillisen edetessä? Maussa en tätä samaa noteeraa vaan kyseessä on varsin hyvärunkoinen, sopivasti hiilihapotettu ja mukavasti myös katkeroitu lager. Loppumaku erityisen nautinnollisesti katkera ja jalohumalaisen aromikas - eli sellaista tiettyä yrttimäistä tuntumaa. Hyvä raikkaus ja rapsakkuus maussa. Saunassa ja vaikka suoraan tölkistä nautittuna ajaa varmasti asiansa hyvänä janojuomana. Kaadoin nyt vielä tölkin loput lasiin eikä minkäänlaista laskeumaa tullut mukaan eli sen puolesta kaupallista tasoa - kegistä tölkittäessä tällaista tietysti pitäisikin tulla. Hyvänmakuinen lager. Tuoksussa varsinkin heti lasiin kaatamisen jälkeen esiintyneen pienen virhearomin voi pistää kokemattomuuden piikkiin - Elo on ollut "bisneksessä" vasta puolitoista vuotta. Siihenkin nähden mielestäni oikein hyvä suoritus. Nautin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.