Omat Oktoberfestit osa 3: Andechs, Weltenburger ja Löwenbrau

0 kommenttia
 

Jatketaanpa sitten syksyn kotailtamia taas oktoberfestoluiden merkeissä. Tänään kattaukseen taas kolme saksalaista lageria, joista virallisten Oktoberfestien listoilla taitaa olla ainoastaan Löwenbrau, mutta ei takerruta nyt epäolennaisuuksiin vaan yritetään nauttia oluista ja ennen kaikkea olosta.

Andechs Bergbock Hell
6,9% | Vesi, ohramallas, humala, humalauute 
 
 
Ei varsinaisesti oktoberfestien olut, vaan vahvempi vaalea lager eli heller bock ihan muuten vaan. Toki virallisia juhlaoluita vielä hieman vahvempi. Kirkkaan kultaisen oluen tuoksu on tosi hunajainen ja viljaisan maltainen. Jalohumalaisuutta kevyesti taustalla. Tosi kliini hieman jopa yllättävänkin kesy tuoksu kun kuitenkin vahvasta oluesta on kyse. Maussa on enemmän kaikkea. Makeutta, täyteläisyyttä, purentaa ja lämpöä. Hunajainen ja leipäinen makeahko mallaspohja, keskivaiheilla yrttimäistä ja hieman ruohomaista aromikkuutta ja sitten hieman lämmin mukavasti kuivuva loppusointu. Tosi helposti juotava näinkin vahvaksi. Varsinaisiin oktoberfestoluisiin jos vertaa niin varsin samanlainen tämä on, hieman vaan vahvempi mikä tässä tuntuu makeutena ja lämpönä. Oikein miellyttävä nautittava, mutta mauiltaan hyvin perinteinen - täysin keskiverto ja siten jopa hieman tylsä, jos ihan vaan olutta mietitään. Toisaalta tällainen olut on nopeasti arvioitu ja lopun tuopillisen voi keskittyä ihan vaan oluesta ja ympäröivästä maailmasta nauttimiseen - eli kaksi puolta on tässäkin asiassa. 
 
Weltenburger Kloster Spezial
5,6% | Vesi, ohramallas, hiiva
 
 
Kirkas, väriltään syvän kultainen ja vaahtoaa Andechsia iloisemmin. Tuoksu on raikkaampi ja humalaisempi kuin edellisessä, mutta se johtuu jo pitkälti alhaisemmasta vahvuudestakin. Samaten kevyempi mallaspohja joko päästää humalaisuuden paremmin esiin tai sitten humalaa on vaan yksinkertaisesti enemmän, mutta joka tapauksessa aromikkuus on voimakkaampaa. Hieno tuoksu. Maku on myös todella miellyttävä. Makoisaa mallasta hunajaisella luisulla alkuun ja loppua kohti kiristyvää katkeroa. Monissa tyylin oluissa on ollut terävämpi ja äkkipikaisempi puraisu, mutta tässä omaan makuuni nyt ainakin tuntuu olevan hiljaisemmin rakentuva, mutta pitkäkestoisempi purenta. Tasapainoinen, maukas lager. Enemmän peruslagerin tuntua kuin juhlaoluen tuntua, mutta tämä ei varsinaisesti ole moite. 
 
Löwenbrau Oktoberfestbier
6,1% | Vesi, ohramallas, humala, humalaekstrakti
 
 
Viimeksi lopetin session perinteisistä perinteisimpään Paulaneriin ja nyt samalla tavalla ”aina” Alkosta saatavilla ollut Löwenbrau toimii viimeisenä maistona. En ole ottanut asiasta selvää mutta totisesti toivon ettei pallejaan raapiva jalkapallovalmentaja Joakim Löw ole sekaantunut oluen valmistukseen. Tuoksu nyt ainakin on raikas ja puhtaan maltainen - hunajaisuutta ja vaaleaa leipää. Jalohumalaa nousee myös, mutta se on lähinnä taustalla. Maku on hunajaisen maltainen ja jälleen heller bockin tuntuinen. Katkero rakentuu tässäkin takamatkalta, eikä oikein kunnolla puraise missään kohtaa. Makeus elää osittain vielä loppuvedossakin, mutta ei liiallisesti. Tasapainoista ja hyvää tämäkin on, mutta ei kuninkuusluokkaa vaan hyvää peruskamaa. 
 
Tähän kolmen settiin ei selvää highlightia osunut, mutta kolme laadukasta ja ennen kaikkea hyvänmakuista olutta illalle kuitenkin osui. Tasapaksua ehkä, mutta nautittavaa. Juotavuus kaikissa oikein hyvä - ja juotavuus lieneekin oktoberfestoluen tärkein ominaisuus. 
 
Arvostellut oluet ostettu Rauman keskustan Alkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.