Kellarin kätköistä: Laitilan Imperiaali BBE 2019

0 kommenttia
 
Nyt kellarin kätköistä hieman spesiaalimpaa olutta, mutta sillä poikkeuksella että tämä ei ole omasta kellaristani vaan pakkiparini Toveri BBHBC Brewmasterin kellarista. Otin pullon nöyrästi lahjana vastaan sählyvuorollamme 39-vuotissyntymäpäivieni johdosta. Pullon parasta ennen on 22.3.2019 eli ikää on sitten useampi vuosi, mutta en osaa tarkalleen sanoa. Vuonna 2013 olen kommentoinut että päiväys olisi kolme vuotta pullotuksesta eteenpäin, siinä tapauksessa tämä olisi pullotettu vuonna 2016 ja ikää olisi siis jo kuusi ja puoli vuotta.
 
Oluthan on edelleen sama tuttu 9,2% vahva imperial stout, joka on voittanut Suomen Paras Olut kilpailun vuonna 2013. Näitä on tässä "uran" aikana tullut muutamia maisteltua, mutta ei ehkä koskaan aivan näin iäkästä. Otan tämän pienenä vihjailuna - vanhalle miehelle lahjaksi vanhaa olutta. No, kenties tästä(kin) selvitään ja jos ei muuten niin viimeistään huomenna. 

 Olut kaatuu lasiin sysimustana ja sen ylle rakentuva mokkainen vaahto suhteellisen nopeasti kohisen katoaa - tämä on pidempään säilytetyille oluille aivan tyypillistä. Tuoksu on muhkean suklainen ja salmiakkinen sekä nyt huomattavan portviinimäinen. Tummapaahtoisen kahvipavun tuoksua myös, vaikka kahvia ei siis ole olueen lisätty - kahvin aromi tulee paahdetusta ohrasta. Onpa hyvä tuoksu. Ehkä pientä oksidaatiota ja sitä kautta tuota portviinimäistä tuntumaa, mutta sitä en ollenkaan pahakseni pane. Tyylikäs tuoksu. Maku on myös hyvä. Tosi pehmeä ja varsin täyteläinen suutuntuma. Nielaisun yhteydessä huomaa että katkeruuskin on varsin hyvin säilynyt, sillä potkua riittää vaikka siitäkin sellainen tietty terhakkuus on jo kyllä laantunut - nousee pikemminkin takamatkalta kerääntyen mukaan. Sellaista tumman suklaan ja lakritsin makua enimmäkseen ja lopussa lempeästi lämpöä. Alkoholipitoisuus muuten on täysin piilossa. Ai että. Kyllä tämä aina mainio tällainen hidas siemailuolut on ja varsinkin nyt iäkkäänä ja edelleen tyylikkäänä sekä huomattavan pehmeänä. Todella hyvää, erinomaista suorastaan.
 
Suuret kiitokset pakkiparilleni sinne oikealle laidalle tästä oluesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.