Maistelussa Olvi Daring Daughter India Pale Lager ja Nokian Keisari Pint Please India Pale Lager

0 kommenttia
 

Sain syksyn uutuuksia näytteinä sekä Olvilta että Nokian Panimolta ja koska molemmilta tuli India Pale Lager niin ajattelin ottaa ne pieneen vertailuun. En maistele rinnakkain vaan peräkkäin, kuten olen nyt ottanut tavaksi - tähänkin tapaan koen saavani hyvän vertailun aikaiseksi kun toinen on vielä tuoreessa muistissa. Kahta olutta rinnakkain maistellen alkaa arviointikin tuntua jo suoritukselta ja oluessa kuitenkin on itselleni ainakin kyse pitkälti rentoutumisesta niin mennään rennomman kautta. Olut ei kuitenkaan (niin) vakava asia ole ja arviotkin ovat vain minun omia näkemyksiäni ja kokemuksiani, eivät tiedettä. 

India Pale Lager siis tyylinä eli lyhimmällä mahdollisella selityksellä lagerhiivalla käytettyjä, mutta IPA tyyliin humaloituja oluita. 

Olvi Daring Daughter India Pale Lager
5,5% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva 

Iisalmen uutuudessa humalina Mosaic, Citra ja Eclipse. Kaksi ensinmainittua tunnettuja jenkkilajikkeita, viimeisin Australiasta. 
 
 
Hieman utuinen kauniin kultaoranssi olut, jonka vaahto kestää pitkään. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen - trooppista puolta ja sitrushedelmien kuorta sekä herukkaisuutta. Monipuolinen hyvällä intensiteetillä lasista nouseva aromikkuus. Maku on hyvin tasapainoinen ja raikas. Sopivan kevyt, mutta kantava runko, runsas aromipuoli ja pehmeä, mutta pitkäkestoinen tasapainottava katkeruus. Alussa pehmeämpää hedelmäisyyttä ja loppua kohti voimistuvaa raikasta sitruksisuutta. Juotavuus erinomaisen hyvä. Aika häilyvä tässä on lagerin ja alen raja - en tiedä osaisinko sokkona tätä oikeaan laariin asettaa. Hiivan esterisyys tästä toki puuttuu, mutta aika neutraaleja monet alehiivatkin ovat - asialla ei sinänsä mitään väliä ole, kunhan ”ääneen” pohdiskelen tässä tätä oikein mainiota olutta maistellessa. 
 
Arvioitu olut saatu panimolta. 
 
Keisari Pint Please Beer Series India Pale Lager
5,0% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva 
 
Nokian kontenderissa myös maltaat mainittu - ne ovat Pilsner ja Caramel 100. Molemmat ohramaltaita, jälkimmäinen mallastuksen yhteydessä karamellisoitu perusmallasta korkeammassa lämpötilassa. Humalina Perle, Citra, El Dorado ja Simcoe, joista Perle katkerossa, Simcoe ja El Dorado keitossa ja kuivahumaloinnissa Citra sekä El Dorado.
 
 
Kauniin kultaoranssi ja vaahdoltaan kestävä on tämä nokialainenkin. Tuoksu tässä Olvia hieman maltaisempi ja karamellimaisuuttakin on hennosti. Hedelmäisyys tämänkin tuoksussa on osin trooppista ja sitten hedelmänkuorimaista myös. Hyvä raikkaus myös maussa ja samantyylinen kaari kuin Olvissakin - alussa pehmeämpää hedelmää, joka lopussa tiivistyy sitrusmaisempaan puraisuun. Mallaspohjassa on selkein ero - tämä on hieman makeamman täyteläinen ja karamellisempi, joskin myös tasapainoltaan hyvä. Molemmissa erinomainen juotavuus - mikään ei töki. Tosi hyvää on ja tuo sama pohdinta jota jo Olvia maistellessa pyörittelin pätee kyllä tähänkin - lokerointi voisi olla vaikeaa. Toisaalta jos lokerointi on alen ja lagerin välillä niin ainahan siinä on 50% mahdollisuus osua oikeaan…
 
Arvioitu olut saatu panimolta 
 
Kaksi tosi hyvää olutta ja nimenomaan sellaisia että ei muuta kuin rento asento istuimeen ja sitten voi vaan nojata taakse ja nauttia. Makuja on tarpeeksi että kiinnostavia piirteitä riittää lasin loppuun asti jos makustella haluaa ja toisaalta oluet ovat myös niin helppoja, ettei makuun tarvitse juodessa kiinnittää sen suurempaa huomiota ellei itse niin halua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.