Omat Oktoberfestit osa 1: Erdinger, Zoller-Hof ja Hofbräu

0 kommenttia
 
Syksyn tullen myyntiin on taas tullut kattaus Oktoberfest oluita, joista nyt otan maistoon ensimmäiset kolme. Puunailin grillikodan kesän jäljiltä syyskuntoon, eli käytännössä pesin kaikki pinnat ja duunasinpa rälläkällä uuden ritilänkin grilliin. Kesällähän kodassa ei oikein voi grillailla, koska siellä tulee niin perhanan kuuma, mutta nyt kun lämpötilat ovat laskeneet niin ajo on taas kovaa. Grillauksen oheen otin maistoon kolme sesongin olutta, joiden arviot löydät alta. Sen verran nöösisti vedän että käytössä aidosta Oktoberfestista poiketen on puolen litran tuoppi, mutta eiköhän tälläkin tunnelmaan pääse. Näistä ainoastaan Zoller-Hof on minulle entuudestaan tuntematon, muut ovat olleet tarjolla jo aikaisempinakin vuosina.
 
Erdinger Oktoberfest
5,7% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiiva 
 
 
Vehnäolutpanimon juhlaolut on tietysti vehnäolutta hieman normaalia vahvempana ja tuhdimpana. Oranssihtava olut on vehnäoluille tyypilliseen tapaan samea ja vaahdoltaan muhkea. Vehnäoluelle ominainen banaanimainen aromikkuus saa nyt taustatukea perusvehnää muhkeammalta toffeemaiselta ja erittäinkin leipäiseltä maltaalta. Täyteläinen ja pehmeä suutuntuma, mutta kuitenkin varsin raikas maku. Taitaa olla nyt munich mallasta mukana huomattavasti perusvehnää enemmän - sen verran leipäinen on maku. Hyvä että maku poikkeaa selkeästi kevyemmästä Erdingerin perusversiosta. Maukas vehnäolut jostain hefen, dunkelweizenin ja weizenbockin vaikeasti kartoitettavasta välimaastosta. Vehnät aina maistuu!
 
Zoller-Hof Export-Festbier
5,6% | Vesi, ohramallas, humala
 
 
Nyt sitten entuudestaan tuntematon festbier maistoon. Vahvuutta 0,1% liikaa meille syntisille, mutta valtion kaupasta saa kun muistaa käyttäytyä nöyrästi ja kiittää kortin kortin höyläämisen jälkeen. Kirkkaan kultainen olut tuoksuu hurmaavasti jalohumalaiselle ja maltaiselle. Kaunis on tuo kukkaisen yrttinen aromikkuus. Maussa on heller bockin kaltaista hunajaista maltaisuutta, mainio kukkainen humalien aromikkuus ja sen verran katkeroa lopussa että juotavuus muodostuu erinomaiseksi. Ei turhaa makeutta, eikä muitakaan raskauttavia tekijöitä - kerrassaan erinomaista. Vahvuus on maltettu pitää vähän maltillisempana, mutta makua on silti runsaasti ja juotavuus tosiaan erinomainen. Tosi hyvä! 
 
Hofbräu Oktoberfestbier
6,3% | Vesi, ohramallas, humala
 
 
Kirkas kultainen lager, jonka vaahto on aiempaa hieman niukempi. Vahvuutta tässä hieman enemmän. Näitä kun tiputtelee litran tuoppeina humpan soidessa niin varmasti tunnelmaan pääsee. Tuoksu ei tässä nouse erityiseen lentoon - hunajaista vahvan lagerin maltaisuutta ja hentoa jalohumalaisuutta. Peruskamaa, mutta toimii. Maku toimii myös - mallasta muhkeasti, mutta ei raskaasti. Hunajaisuutta, leipäisyyttä ja sitten jalohumalain yrttis-kukkaista aromikkuutta sekä kohtalaisen pureva katkero lopussa. Hieman raskas, mutta ei liian tuhti. Ehkä juuri sopivan tukeva niin ettei tule varomattomasti kipattua vaan harkintaakin saa sopivasti mahdutettua mukaan. Tosi maukas ja tietysti saksalaisen laadukas eli täysin virheetön. Jytisee!
 
Näistä kolmesta paras nyt tällä istunnolla oli Zoller-Hof, jonka juotavuus nousi korkeisiin sfääreihin ja maussa oli mainiosti myös humalien aromikkuutta. Erdinger ja Hofbräu olivat sitten siinä takana mielestäni varsin tasavahvoina, molemmat oikein nautinnollisia. Olutasioissa Saksaan voi kyllä luottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.