AI Brew - Oppiva olut V3.0 ORIGO ja V3.1 VERSO

0 kommenttia
 
 
AI Brew on kiertolaispanimo, jonka oluet on toistaiseksi valmistettu Lohjan UG Breweryllä. Oluen konseptina on tekoäly, joka kehittää reseptiikkaa oluista saadun palautteen perusteella. Maistoin ihan ensimmäistä kaupallista versiota toukokuussa 2021 ja nyt homma on edennyt versioihin 3.0 ja 3.1. Konsepti on samalla laajentunut niin, että jatkossa uusista versioista julkaistaan aina ORIGO ja VERSO versiot, joista ORIGO edustaa palautteen perusteella saatua yleisintä kehityssuuntaa ja VERSO sitten toiseksi yleisintä kehityssuuntaa. Olut on tietysti edelleen tyyliltään american session ipa. Otan oluet maisteluun nyt peräkkäin ja katsotaan kumpi maistuu tänään minulle paremmin. Aloitetaan luonnollisesti ORIGO versiosta.

AI Brew V3.0 ORIGO
5,2% | Vesi, ohramallas, kaura, humala (Cascade ja Simcoe), hiiva


Lasiin kaatuun kaunis läpinäkyvän oranssi, jopa hieman kuparista vivahdetta omaava olut. Pitsikäs vaahto viipyilee lasin pinnalla pitkään. Raikas tuoksu on varsin intensiivisen humalainen ja hyvät selkeät aromit nousevat lasista. Tässä on sitrusvetoinen hedelmäisyys, jossa myös pihkaisuutta ja havuisuutta. Aavistus karamellimaisuutta mukaan nousevassa kohtalaisen tukevan oloisessa maltaisuudessa. Oikein kunnon IPAn tuoksu. Maku harvoin tuollaisen tuoksun jälkeen pettää, eikä niin käy nytkään. Raikkautta, rapsakkuutta ja sopivasti hedelmäisyyttä. Aluksi humalointi tulee hyvin sitruspainotteisen hedelmäisenä, kääntyen loppua kohti sitten varsin havuiseen suuntaan, joka yhdessä katkeroinnin kanssa tuo kokonaisuuteen miellyttäviä länsirannikon tuulahduksia. Mielestäni kaiken kaikkiaan selkeämmät aromit kuin ensimmäisessä versiossa. Maltaisuus toimii taustalla, mutta ei vähäpätöisesti. Runko riittää hyvin ja hennon karamellimaiset sävyt monipuolistavat makua. Mallaspohjassa mielestäni selkeä muutos ensimmäiseen versioon, toki omiin muistikuviini monen kuukauden takaa, verraten. Ja nimenomaan parempaan ja monipuolisempaan suuntaan. Erittäin hyvin toimiva kokonaisuus, en oikein löydä moitteita. Itse tykkään kun on runkoa ja sitä kontraamaan löytyy katkeroa - hedelmäisyys on sitten kaikki bonusta siihen päälle. 

Sitten siirryn AI Brew:n saitille arvioimaan oluen. Yleisarvosanaksi annan niinkin korkean kuin 4.5, koska olut osui erittäin hyvin yksiin omien makumieltymyksieni kanssa eikä laadussa ole moitteen sijaa. Tästä voi taas halutessaan siirtyä tarkempiin makukommentteihin ja minähän toki ruksaan sinnekin. Mielestäni olut on sitruksinen, havuinen ja karamellinen. Ulkonäkö erityisen kaunis, minulla on soft spot tällaiseen väriin. Humalointi myös - tasapainoisesti aromia ja katkeroa. Nimenomaan niin, että molempia löytyy, ei vain aromia. 
 
No sehän oli hyvä. Otetaan sitten seuraavaksi toiseksi yleisin kehityssuunta. 
 
AI Brew V3.1 VERSO
Vesi, ohramallas, vehnämallas, kaura, humala (Centennial ja Columbus), hiiva
 
 
Lasissa nyt selvästi ORIGO versiota vaaleampaa olutta, joka on yhtälailla läpinäkyvä ja kestävävaahtoinen. Tuoksussa on voimakkaammin havuista, hieman jopa pippurisen mausteista humalaisuutta, jonka hedelmäisyys on edelleen varsin sitruspainotteista. Aavistus myös metsämansikkaisuutta nousee kun oikein lasia pyörittelee ja hartaudella nuuhkii. Centennial ja Columbus toki ovat näitä kuuluisia C-humalia, jotka olivat muodissa ennen NEIPAn kultakautta. Tuoksussa on selkeä ero myös mallaspuolella, josta karamellisuus puuttuu nyt ja sen tilalla on hieman vehnäisyyttä. Humalat enemmän pinnalla kuin toisessa versiossa - tai toisin sanoen mallaspohja päästää ne enemmän etualalle. Maku on tässäkin hyvä ja ilahduttavasti katkerointi taas purevaa ja pitkäkestoista sorttia. Mahtavaa jos arviot ovat ohjanneet oluen katkeroinnin tähän suuntaan - vaikka olihan se jo ensimmäisessä versiossa ok kuosissa, mutta ei siis ole ainakaan vähennetty ja toki katkerointi tyyliin olennaisesti kuuluukin. Makuprofiili on varsin sitruksinen ja loppua kohti jopa tiukan greippinen ja havuisuuttakin löytyy. Tämä on toista versiota kuivempi ja suoraviivaisempi. Vehnä tuo toki kuohkeutta ja kaura täyteläisyyttä mukaan eikä rungon kantavuudessa ole moitittavaa, mutta se hennon karamellimainen tasapainottava pykälä tästä puuttuu ja siksi pidin ORIGO versiosta itse enemmän - ja annoinkin sille omallakin mittapuulla todella hyvän arvosanan. 

Arvioidaanpa sitten tämäkin. Yleisarvosanaksi tälle 4.0 (pykälät ovat 0.5 välein). Mielestäni tämä oli sitruksinen, mausteinen ja kuiva. Mausteinen toki enemmän sellaista katkeroinnin mukanaan tuomaa tuntua, eikä niinkään mitään yrttisyyttä tai vastaavaa, mutta tuoksusta löysin mielestäni jopa pippurisuutta - sen verran voimakas humalointi on. Ulkonäkö tässä aika perus, raikkaus hyvä ja humalointi oikein hyvä - perinteinen jyystö kunniaan... mutta miksi ei vähän vaikka mosaicia vielä, ihan sillai aavistuksenomaisesti. Laitetaan tähän siis vielä kohtaan aromihumalointia saisi olla vielä enemmän. Kokonaisuutena siis hyvä, oikeastaan tosi hyvä. Se toinen versio oli vaan vielä parempi! 
 
En tiedä antoivatko omat arvioni tekoälylle paljoa kehitettävää koska melko kritiikittömiä ne ainakin olivat, mutta mielestäni molemmat versiot toimivat omanlaisinaan tosi hyvin. Ilahduttava myös huomata, että ne olivat keskenään tosi erilaisia, vaikka sitten kuitenkin samanlaisia - eli sitrusvetoisia session ipa oluita molemmat. Tämähän oli varsin mukavaa ajanvietettä, kiitos AI Brew:lle oluista.


Arvioidut oluet saatu AI Brew:ltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.