Maistossa Suomen Paras Olut 2021 - Olarin Runaway NEIPA

0 kommenttia
 

Joulupukki yllätti ja toi maistoon Suomen Paras Olut 2021 kilpailun voittaneen Olarin Panimon Runaway NEIPA:n. Tämä Olarin olut voitti kilpailun IPA- ja APA-sarjan, ollen parempi kuin sarjan muut 67 osallistujaa ja nousi sitten monikansallisen tuomariston päätöksellä myös koko kisan parhaaksi olueksi. Olarin Panimon Ville Leino kertoo tässä Shaker-lehden jutussa oluen synnystä. 

"– Neipoissa tyypillisesti 70 prosenttia kuivahumaloinnissa käytetyistä humalista on cryoa. Käytän cryo-humalaa käymisen lopussa, juuri ennen jäähdytystä, vaiheessa, jota kutsutaan tuplakuivahumaloinniksi (DDH). Näin saan aikaan puhtaammat aromit, ja NEIPAn aromeistahan 90 prosenttia tulee kuivahumaloinnista, Leino selostaa saloja Suomen parhaan NEIPAn takana." -Ville Leino Shaker lehdessä

 
Olarin Runaway NEIPA
7,1% | Vesi, ohramallas, kaura, vehnä, humala (Mosaic, Wai-ti, Idaho 7), hiiva | Parasta ennen 16.6.2022

 
Lasiin kaatuu sameaa ja keskiverrosti vaahtoavaa olutta. Vaahto asettuu melko nopeasti ohueksi kerrokseksi lasin pinnalle. Heti tölkin auki nasautuksen jälkeen lähiympäristöön pöllähtää ananasmainen tuoksu. Lasista tuoksutellessakin päällimmäisenä on tropiikin hedelmien mangomainen ja ananasmainen tuoksu. Mosaicin herukkaisuutta myös tunnistettavasti. Intensiivisen humalainen ja kaikin puolin kunnollinen tuoksu. Mukana on myös hieman vehreää humalapellettisyyttä, joka kuuluu näissä tuhdisti humaloiduissa tuoksuun - maussa sitä ei yleensä ole ellei sitten karkeutena. Karkeudesta ei tässä Olarin oluessa ole tietoakaan, mutta katkeroa nousee kyllä jopa epätyypillisen neipamaiseen tapaan mukaan. Ihan kunnon alfahappojen purentaa siis, mutta sehän sopii mulle ja pehmeän täyteläinen runkokin sen vaivatta kantaa. Tasapaino on siis kunnossa. Maku on tietysti äärimmäisen hedelmäinen ja myös raikas, vaikka hedelmäsokerista makeuttakin hieman on - katkero auttaa tässäkin tasapainottavana elementtinä. Hiilihapot ovat maltilliset ja suutuntuma kuohkean täyteläinen, mutta ei ollenkaan raskas, vaikka vahvuuttakin on asiaankuuluvasti. Onhan tämä hieno olut kertakaikkiaan. Osa tyylin edustajista on pehmeämpiä ja makeampia, mutta harva näinkään katkera kuin tämä nyt tuntuu olevan. Kenties siitäkin johtuen juotavuusfaktori nousee korkealle. Mitään häiritsevää ei ole mukana vaan olut on pelkkää nautinnollista nektaria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.