Olutarvio: Robinsons Iron Maiden Trooper IPA

0 kommenttia
 

Trooper IPA

Panimo: Robinsons, Englanti
Oluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 4,3%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu olut saatu maahantuojalta)


Iron Maiden nokkamies Bruce Dickinsonin ja Robinsons panimon panimomestari Martyn Weeksin yhdessä luomat Trooper -oluet ovat saaneet taas jatkoa. Näitähän on jo useampia. Yhteistyö alkoi vuoden 2013 Trooperista ja toistaiseksi viimeisin maistamani oli alkuvuonna 2020 arvioimani Sun and Steel, joka oli yhteistyön kuudes hedelmä. Nyt ollaan siis sarjassa edetty ainakin jo seitsemänteen olueen ja mikäs sen mukavampaa. Tämä Trooper IPA lanseerattiin briteissä jo maaliskuussa tänä vuonna, mutta korona hidasti oluen saantia Suomeen asti. Nyt sitä kuitenkin saa ja vieläpä tuoreena eränä. Trooper IPAan on inspiraatiota haettua amerikkalaisista IPA-oluista, joita Bruce Dickinson maisteli Denverissä järjestetyssä vuoden 2019 Craft Brewers Conferencessa, jossa myös toimi pääpuhujana.  Pakkaus on erittäin tyylikäs kaikinpuolin, kuten sarjan oluissa on totuttu. Mallaspohjassa on käytetty sekä ohraa että vehnää. 
“An IPA is something we’ve always wanted to do with TROOPER but had to wait until the timing and recipe were right. We are extremely proud of this brew which marries together familiar American hoppy flavours with a fundamentally British backbone. -Head brewer Martyn Weeks”
 
 
Kaunis kultainen olut kaatuu lasiin ja vaahtoaa maltillisesti. Vaahtokukka jättää laskiessaan lasin reunoille vaahtoa niin sanotuiksi pitsikuvioiksi, joka myös osaltaan kertoo IPA oluelle tyypillisestä voimakkaasta humaloinnista. Humalointi nouseekin tuoksussa voimakkaasti ja nautinnollisen aromaattisesti päällimmäiseksi. Tuoksu on sitrushedelmäinen, hedelmänkuorimainen, keksimäisen maltainen ja raikas. Oikein sellainen pubioluen tyylinen - niin kuin brittiläiset vain osaavat. Maussa amerikkalaisten humalien sitrushedelmäinen aromaattisuus ja tietynlainen terävyys yhdistyy brittialemaiseen keksimäiseen ja hieman pähkinäiseen maltaisuuteen sekä englantilaisen hiivakannan hedelmäisiin käymisestereihin, jotka jälkimaussa kääntyvät hieman marjaisempaan suuntaan. Katkeroa on terhakasti eli olut niin sanotusti puraisee sopivasti. Puraisun osalta mieleeni tuleekin se kaikkien aikojen ensimmäinen vuonna 2013 julkaistu Trooper-olut, muistelen siinä olleen samanlainen raikas tuntuma. On kerrassaan erinomaisen hyvää. Kaksi maailmaa - jenkkien humalat ja brittien mallaspohja sekä hiiva - kohtaavat hienosti yhteensointuvalla tavalla. Todella hyvä olut, ihan kiitettävän arvosanan arvoinen. Tätä, kuten niin monia muitakin Iron Maiden oluita olisi helppo ja mukava upottaa useampikin pullollinen vaikka yhtyeen livejulkaisua tai mahdollista tulevaa striimikeikkaa katsoessa, nyt kun varsinaisia livekeikkoja ei kunnolla vielä voida järjestää.

Yhteenveto

Jenkkihumalaa ja brittiläistä pitkän perinteen osaamista yhdessä
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.