Saisonia uutteesta: Reittausblogi Kuuppa Saison

0 kommenttia
 
Tempaisin tuossa kesäjuomaksi saisonin marketista löytyvällä Coopersin uutteella. Maustoin persikalla ja keitin myös humalaa sisään. Uutepakkauksen hiivalla heitin vesilintua ja vierre sai maistaa Lallemandin erinomaista Belle Saison hiivaa.

Eräkoko: 10 litraa
Uute: Cooper's Lager
Hiiva: Lallemand Belle Saison
Humalat: Valitse vapaasti (itse käytin Mandarina Bavaria, Hallerthau Saphir ja Saaz)
Mausteena: Persikka (säilyke)
Lisänä: 200g sokeria

Tekemisprosessi lyhyesti seuraavanlainen. Ensin lämmitetään uutepurkkia vesihauteessa, jotta sisällöstä tulisi juoksevampi. Vartin hauduttamisen jälkeen uutteesta suurin osa, noin viisi kuudesosaa kaadetaan käymisastiaan. Loput kattilaan, jossa keitellään sisään humalat ja lisätään mausteet. Pienen uutemäärän lisäksi kattilaan lisätään pari litraa vettä. Lämmitetään kiehuvaksi ja keitetään puoli tuntia. Keiton alussa Mandarina Bavariat sisään (19 grammaa minun versiossani). Ja keiton loputtua, eli puolen tunnin keiton jälkeen loput humalat (47 grammaa Hallerthau Saphir ja 30 grammaa Saaz) ja n. 250g purkki säilykepersikkaa mehuineen/sokeriliemineen kattilaan ja annetaan uuttua puolen tunnin ajan. Eli kattilaan kansi päälle ja annetaan vaan olla. Puolen tunnin odottelun jälkeen kattilan sisältö käymisastiaan, 200g sokeria perään ja sen jälkeen täytetään kylmällä vedellä 10 litran kokonaistilavuuteen asti. Sitten mittaillaan lämpöä ja kun 25 astetta on mittarissa, niin ripotellaan pussi Belle Saisonia vierteen päälle. Annetaan käydä loppuun huoneenlämmössä ja pullotellaan. Jälkikäymissokeria oman maun mukaan (itse laitoin n. 7g / litra).




Kuuppa Saison
~7,2%

Läpikuultava, syvän kultainen tai oranssihtava väriltään. Vaahto kestää pitkään. Tuoksu on tuttua Belleä omenan- tai päärynkuorimaisine ja mausteisine piirteineen. Nyt on hiiva irti ja aidon saisonmainen tuoksu on tosi. Muuta epämääräistä hedelmäisyyttä myös, ehkä sitä lisättyä persikkaa, mutta ei se suoraan sellaisenaan persikkana esiin nouse. Ei toisaalta häiritsekään - Belle ehkä söi senkin tieltään. Alkuvedossa on sopivasti runkoa ja makeutta, niin että paketti pysyy kasassa sekä katkeroltaan, että vahvuudeltaan tiukentuvaa loppua kohden. Belle käyttää oluen kuivaksi ja niin tässäkin on käynyt. Jälkiveto onkin kuivemman katkera, mausteinen ja nyt hieman selkeämmin erottuvan persikkainen. Ihan kunnon saisonia siitä sitten tuli. Katkeroa on juuri sopivasti. Vaikea sanoa paljonko tulee uutteesta ja paljonko 30 minuuttia keitetystä Mandarina Bavariasta, mutta varmaan uutteestakin hyvin tulee sillä se on tarkoitettu 23 litran valmistukseen ja itse tein vain 10 litraa eli uutteen katkero on nyt jo yli tuplat tarkoitetusta. Saison ei tosin humalan katkeruutta liiemmin edes kaipaa, koska hiiva tyypillisesti tekee purevan maun muutenkin. Tässä kuitenkin runkoon nähden sopivasti katkeroa - aromihumalat eivät sen sijaan erityisemmin korostu ja tuntuvatkin vähän hukkaan heitetyiltä, mutta kai nekin jotain tähän antaa. Seuraavalla kerralla kuitenkin aromisteeppaukset ehkä ennemmin kuivana pönttöön. Kokonaisuutena siis varsin toimiva saison, ei paljoa valitettavaa, vaikka ainahan sitä parantaa voi. Kesäisinä päivinä ja iltoina pulloja on kulunut tasaiseen tahtiin ja se on onnistuneen kotioluen kenties paras mittari - juotavaksi tehtyä ja juoduksi tullutta.

Tämä vahvistaa taas omaa käsitystäni siitä, että Belle Saisonille voi antaa miltei ihan minkä vaan kohtalaisen kelvollisen vierteen, niin kyllä se oluen siitä tekee. Ei tämäkään mestariteos ole, mutta ihan hyvää saisonia ja tosi helpolla prosessilla. Hyvää olutta siis tekee kaupan uutteillakin, varsinkin jos ja kun tuunailee oman maun mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.