Maistossa Hiisi Kuu ja Huu "rypäleoluet"

0 kommenttia
 
Jyväskyläläinen Panimo Hiisi on julkaissut kaksi rypäleillä maustettua olutta. Toinen on pale ale valkoviinirypäleillä ja toinen old ale punaviinirypäleillä sekä hapankirsikalla. Itselleni valkoviinit ovat aina olleet hankalasti lähestyttäviä, joskin tarkemman tuttavuuden teko niiden kanssa on myös jäänyt vähäiseksi. Punaviiniä saan juoduksi paremmin. Aina välillä sitä haluaa haastaa itsensä ja ostaa jotain vähän erikoisempaa maistoon. Tässä siis tulee.

Hiisi Kuu White Wine Pale Ale
8% | 17 IBU | Vesi, ohramallas, riisihiutale, valkoviinirypäle, humala, hiiva 
 
 
Nyt jotain vähän normaalista poikkeavaa. Tässä on laitettu pale aleen rypäleitä mausteeksi ja riisihiutaleita vielä makua kuivattamaan ja keventämään, kenties. Maistetaas. Kirkas kultaoranssi olut, joka muodostaa ylleen vähäisen vaahdon. Pullokaan ei avattaessa kauheasti sihahtanut, joten ehkä vähähiilihappoista viinimäistä tunnelmaa on tarjolla. Tuoksussa on toki rypälemäisyyttä, mutta myös mukavasti humalaisuutta ja hieman mausteisuuttakin. Maku on niin ikään aromaattisesti humaloitu ja loppua kohden kauniisti kuivuva ja "rypäleistyvä". Rypäleet maistuvat myös mehukkaan hedelmäisiltä, joten hyvät fruitit on olueen saatu ja raikkauskin on näin vahvalle oluelle poikkeuksellisen korkealla tasolla - eikä alkoholia edes huomaa mausta. Nielaisun jälkeenkin vain vähäistä lämpöä. Katkeruutta on kevyesti ja se riittää kevytrunkoiselle oluelle hyvin. Suutuntumassa on vähäisestä suhauksesta huolimatta sopivasti hiilihappoja. On muuten hyvää. En oikein tiennyt mitä odottaa ja kun en valkkarista liiemmin pidä niin olin hieman varauksellinen tämän suhteen, joten yllätys oli positiivinen. Erityisesti miellyttää raikkaus ja juotavuuden kepeys - vahvuutta kuitenkin on, mutta ei sitä noteeraa. Hieno olut ja ehdottomasti sellainen spesiaalimpi tapaus, joka kannattaa kokeilla. Kaikki spessut ei nimittäin läheskään näin maukkaita ole - tai maukkaita ollenkaan.

Olut ostettu Porin Eteläväylän Alkosta.

Hiisi Huu Red Wine Old Ale
8,0% | 35 IBU | Vesi, ohramallas, punaviinirypäle, hapankirsikka, humala, hiiva



Rypälesarjan tummempi. Paljoa ei pullo suhahtanut tässäkään. Lasissa olut on läpinäkymättömän punaruskeaa ja maltillisesti vaahtoavaa. Tuoksuu hyvältä! Maltaisessa tuoksussa on sopivasti kirsikkaisuutta, tammimaista tuntua ja tanniineja. Hieman tosiaan punaviinin tuntua, joskin hapankirsikka tuntuu mielestäni rypälettä vahvempana. Mallaspohjassa vahvaa brittiläistä tuntua. Olut on suutuntumaltaan vähähiilihappoinen, keskitäyteläinen, kevyen katkera ja tanniininen. Makukin on hyvä. Hieman flandersilaisen tuntua, mutta ei yhtään niin happamasti. Tammea ja tanniineja makoisan mallaspohjan päällä. Alkoholi tässäkin täysin piilossa. Hapankirsikka elää vielä jälkimaussakin. Hämmentävän hyvä tämäkin on. 

Olut ostettu Rauman keskustan Alkosta
 
Molemmat näistä rypäleillä maustetuista hiisiläisistä siis yllättivät positiivisesti. Erityisesti vaaleampi Kuu oli mieluinen, vaikka sitä ajatuksen tasolla enemmän karsastin. Hienoja ja erilaisia, innovatiivisia jopa. Sytyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.