Hefebattle: Schneider-Weisse vs Andechs vs Linden Brewery

0 kommenttia
 
Kirkonpyhien johdosta on hieman pidempi viikonloppu meneillään, joten tässähän ehtii kehittelemään kaikenlaista. Pienpanija Linden julkaisi uuden hefeweissen ja kipaisi sitä pari pottua tänne taajaman ulkopuolelle eristyksissä napanöyhtää keräilevälle blogistillekin. Katsahdin jääkaappiin ja siellähän oli vehnät myös Schneiderilta ja Andechsilta, joten mielestäni kaikkein eniten reilua olisi verrata juuri ensimmäisen perusvehnänsä julkaisseen pienpanijan tuotetta näihin pidemmän linjan saksalaiskonkareihin. En kuitenkaan nauti oluita rinnakkain, vaan kaikessa rauhassa peräkkäin. Otetaan sakut ensin ja katsotaan sitten mikä on Lindenin kohtalo.

Schneider-Weisse Original German Hefe-Weizen Ale
5,4% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiivaEntinen Unser Original tai Tap 7 eli Schneiderin perusvehnä tunnetaan taas eri nimellä ja etikettikin on päivitetty. Hieman normi hefeä tummempi tämä näemmä on, kuten muistinkin. Tuoksussa on neilikkaa, mausteita ja banaania - voimakkuuden mukaan järjestettynä. Ei siis se kaikkein banaanimaisin vehnä, vaikka sitäkin on. Raikas ja vehnäksi varsin humalainenkin. Maku on myös mausteisempi ja terävämpi, ei niin makea kuin vehnät yleensä. Katkeruuttakin kertyy kevyesti. Neilikkaa on runsaasti, banaania vähemmän. Mallaspohjassa on vähän toffeemaistakin sävyä, mutta toki vehnäisyyttä löytyy enemmän. Mukavan täyteläinen suutuntuma. Eli vaikka makeutta ei niin paljoa ole niin runkoa kuitenkin on - se tekee juotavuudelle hyvää. Varsin runsasmakuinen ja hieman särmikkäämpi kuin se tyypillinen normivehnä. Tykkään kovasti, mutta kyllä Ayinger ja Weihenstephaner taitaa omissa kirjoissani olla silti edellä. 

Andechs Kloster Weissbier Hell
5,5% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, humalaekstrakti, hiiva 


Andechsin vehnä on aiemmin maistetusta Schneiderista poiketen enemmän ”normaalin” vehniksen näköinen. Vaalea, oranssihtava, samea ja tietysti vitivalkoiselta vaahtokukaltaan runsas ja kestävä. Tuoksu on pehmeämmän banaanimainen, edelleen runsaan neilikkainen, ei niinkään mausteinen. Hieman taikinaisuutta tai sellaista hiivaisempaa vehnäisyyttä mukana. Maku on banaanimainen, hedelmäinen, neilikkainen ja vehnäinen. Ei juuri mausteisuutta tai humalaa, mutta ehkä rahtunen hunajaista saksalaisen bockin mieleentuovaa tuntumaa. Schneideriin verraten makeampi, mutta ei vehnäksi vielä erityisen makea. Raikas on kyllä ja kaatuu vaivattomasti. Viehätysvoima ei kuitenkaan ole Schneiderin veroinen, en sitten tarkemmin osaa tulkita mistä moinen johtuu. Ehkä tämä on tällaiselle hieman enemmänkin vehnäistä maistaneelle vaan niin lähellä sitä peruslinjaa, että sävärit ovat vähissä - nautittavaa ja maukasta olut kuitenkin kiistatta on. Keskivertoa parempaa vehnää. 

Linden Hefe
5,2% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva 


Perusvehnää paikallispanimolta. Ei siis kikkailua vaan nimensä mukaisestikin ihan vaan hefeä. Vaalea, samea ja vaahdoltaan kuohkea. Vaahto kestää saksalaisverrokkeja lyhyemmän ajan, mutta kunnolliselta noin niin kuin muuten vaikuttaa. Tuoksu antaa kypsempää banaania, kohtalaisesti neilikkaa, vähän purukumia ja hieman mausteisuutta. Schneiderin ollessa mausteisempi ja Andechsin neilikkaisempi muodostuu tästä tuoksultaan iltaman pehmein ja ehkä banaanisinkin. Maku on erittäin hyvä. Banaania runsaasti ja runsas vehnäinen runko. Humalaa vain vähäisesti, Schneideriin verrattuna jopa niukalti, mutta se sopii tähän pehmeämpään yleisilmeeseen hyvin. Suorastaan lempeän makuinen, linnunmaitoa, niin kuin tavataan sanoa. Täyteläisen pehmeässä suutuntumassa saisi olla hiilihappoa vielä enemmän saksalaisverrokkien tapaan, jotta se raikkaampi puolikin nousisi paremmin mukaan, mutta se on helppo lisätä jatkossa kun reseptiikka muuten on hyvässä jiirissä. Aika lailla lähellä Andechsin tasoinen vehnä tässä mielestäni on, varsinkin jos hiilihappoja vielä terävöitetään, mutta Schneiderin vetovoimaan ei tämäkään yllä. Siinä Schneiderissä vaan on ”sitä jotain”, jota onkin sitten vaikeampi määritellä. Laadukasta kamaa kuitenkin paikalliselta tälläkin kerralla. 

Joo, kivaa oli nautiskella vähän vehnäistä taas kerran. Lempioluttyylejäni ilman muuta. Kolme kertaa laatua lasissa niin eipä tässä valittamista ole. Maistelkaa, se on kehoitukseni tässä kohtaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.