Olutarvio: Maku Brewing & Amorphis Legacy of the 1000 Lakes

0 kommenttia
 
Kuva: Maku Brewing / Amorphis

Legacy of the 1000 Lakes

Panimo: Maku Brewing, Tuusula
Oluttyyli: Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Kaupat, panimon oma myymälä
Muuta: Gluteeniton

Amorphis ja Maku Brewing jatkavat vuodesta 2015 asti kestänyttä yhteistyötään. Nyt viimeisimpänä on bändin mittavaa 30-vuotista uraa juhlistamaan pantu Legacy of the 1000 Lakes -olut. Yhtyeen juhlakiertueen keikkoja on jouduttu perumaan tämän vallitseman tilanteen vuoksi, mutta heinäkuussa Tavastialla järjestettävät kolme erikoiskeikkaa ovat ainakin vielä tapahtumassa. Peräkkäisinä päivinä 21.-23.7 on tarkoitus vetää keikat, joista kukin keskittyy bändin eri vuosikymmenten tuotantoon. Legacy of the 1000 Lakes on tietysti synttärien virallinen kisajuoma, mutta siitä pääsee nyt jo ottamaan tyypit kotioloissa, sillä sen pitäisi olla jo jalkautunut laajalla jakelulla kotoisiin kauppoihimme. 

Tämä pale ale tyylinen olut poikkeaa aiemmasta Lager from the 1000 Lakes oluesta varmasti monessakin mielessä, mutta päällimmäinen ero lagerin ja alen välillä on hiivassa, jolla olut on käytetty. Alehiivat, eli niin sanotut pintahiivat, toimivat parhaiten noin 20 asteen käymislämpötilassa, jossa ne tuottavat alkoholin lisäksi hieman hiivakannasta riippuen erilaisia hedelmäisiä tai mausteisia käymisaromeita olueen. Lageroluet taas käytetään lager-, eli pohjahiivalla, jonka suositeltu käymislämpötila on kylmässä, tyypillisesti jopa alle kymmenessä asteessa. Kylmässä käyvät hiivat tuottavat samalla tavalla alkoholia, mutta jättävät vähemmän käymisaromeiksi kutsuttuja piirteitä olueen. 

Tölkki on erittäin tyylikäs ja bändille sopiva. Sen toisella puolella (kuvassa yllä) esiintyy bändin vanhempi logo ja toisella puolella (kuvassa alla) uudempi logo. Kaiken muun hyvän lisäksi olut on myös gluteeniton ja vegaaninen, joten kaikki metallipäät ja miksei muutkin saavat nauttia siitä. Haluan myös muistuttaa pienyrittäjien, juuri kuten pienpanimoiden, hankalasta tilanteesta tällä hetkellä kun ravintolat on suljettu ja iso osa panimon myyntikanavista sitä kautta tukossa. En heti keksi montaa parempaa tapaa osoittaa tukea kuin ostaa ja nauttia esimerkiksi Amorphiksen kanssa yhteistyössä tehtyä olutta.

Eiköhän maisteta jo?


Kirkas hohtavan kultainen olut, jonka vaahtokukka on kestävä ja jättää tiheät pitsikuviot lasin reunoille. Tuoksu on huomattavan hedelmäinen ja viljaisan maltainen. Siitä löytyy tuoreita tropiikin hedelmiä, jotka tällaiselle perheenisälle nousevat esiin Piltti paratiisisoseen mieleen tuovalla tavalla. Lisäksi hieman kiiviäkin. Kaikki hedelmäisyys tulee tietysti eri humalalajikkeista, joita tähän on käytetty, eli lisättyä hedelmää ei ole. Hieno kasvi on tuo hampunsukuinen humala. Todella hurmaava tuoksu. Maku on niin ikään erittäin runsas ja hyvä. Hedelmät tulevat hyvällä intensiteetillä ja monipuolisesti - alkuun tropiikin eksotiikkaa, joka loppua kohti tiivistyy sitruksisempaan suuntaan. Kuivahkoon jälkimakuun kertyy maltillisesti, mutta pitkäkestoisesti katkeroita. Olut on suussa pehmeä, mutta raikkaan rapsakka ja hiilihapoiltaan keskivertoa hieman maltillisempi - erittäin nautinnollisesti kaatuu. Nyt on kyllä kaikin puolin onnistunut bändiolut - ei pliisuilua, vaan runsaasti makuja, mutta ei myöskään sorruta kikkailuun vaan juotavuus pysyy myös erinomaisena. Tällainen sopii täydellisesti ihan vaan juotavaksi, mutta menee erittäin hyvin myös tulevan grillikauden ruokajuomana. Kiitettävän arvosanan saa antaa, mikäs sen mukavampaa. Tähän on hyvä päättää arvio ja suunnata jääkaapille seuraavaa tölkkiä kohden.

Yhteenveto

Runsasmakuinen, silti erinomaisen juotava
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.