Olutarvio: Saimaan Yakima Valley Double Hopped APA

3 kommenttia
 
Yakima Valley Double Hopped APA
4,5% | Maltaat: Pale Ale, Munich, Honey, Caramel | Keittohumalat: Columbus, Citra, Mosaic | Kuivahumalat: Cryo-Citra, Cryo-Mosaic

Humalamarkkinoiden uusin villitys on ns. Cryo humalat, joita tässä Saimaan APA:ssa on käytetty kuivahumaloinnissa. Internet kertoo:
"Cryo Hops are an innovative hop product that is made by separating the lupulin from the hop flower using cryogenic processing. The result is a product with twice the potency of T90 pellets, with reduced astringency and vegetative material."
 

Kirkkaan kuparinen ja pitsiä jättävällä vaahdolla varustettu olut. Tuoksu tarjoilee vehreän humalapellettimäistä mustaherukanlehteä ja hedelmänkuorimaista eksotiikkaa. On tosiaan ilahduttava huomata, että nyt Saimaan oluessa todella tuoksuu aromikas humala ja vieläpä suorastaan pellettimäisen vehreästi sekä raikkaasti. Maku toimii humaloinnin osalta myös hyvin ja mallaspohjakin kevyen karamellisena tukee kohtalaisesti, mutta jää kuitenkin lopulta hieman ohkaiseksi. Tässä on siis sellainen session ipan tyylinen kevyen rungon ja runsaan humaloinnin yhdistelmä, jossa ei tasapaino loksahda aivan kohdilleen. Joka tapauksessa Saimaalla vaikuttaisi nyt olevan oikeasti prosessi siinä kunnossa, mitä mainosprosyyrit ovat hehkuttaneet jo vuosien ajan. Muutos on todellakin siis huomattava. Poissa on tiskirätti ja tilalla on aromaattinen humala. Sitä edelleen ihmettelen, että miten panimo kuitenkin pysyi pystyssä ja jopa kasvoi, vaikka etenkin pintahiivaoluet olivat vuosikausien ajan tympeän tunkkaisia? Ehkä ne lagerit sitten myyvät riittävän hyvin.

Arvioitu tölkki saatu panimolta. Saatavilla kaupoista.

3 kommenttia:

 1. Big time! Ei vaan löytynyt kohtuullisella hakemisella kaupasta täällä Valtakunnan pääkaupungin ydinkeskustassa, dokattu siis loppuun, saakeli vieköön! Panimokin muistaa näytepakettipolitiikassaan sangen selektiivisesti.

  Lieneekö kukaan edes laskenut Saimaan tunkkaisten pahvikaljavuosien määrää. Tätä olutta toistaiseksi maistamattomana rohkenen kuitenkin ehdottaa, että tuotantolaitoksen pitkän laatuhistorian huomioon ottaen katsotaan nyt vaan rauhassa seuraavat pari-kolme vuotta vähintään, ettei kyseessä vain olisi yksittäinen derivaattapiikki (hetkessä pohjakohinaan sammuva "Diracin delta") ja pidetään peukkuja, että tästä tulee "Steady state", s.o. kunnolliset oluet kautta linjan ja aikain, mitä miltä tahansa panimoksi itseään kutsuvalta fabriikilta pitää voida vaatia, alusta alkaen, kaiken aikaa; resiprookkisesti, huippupanimoillekin sattuu silloin tällöin surkeita floppipiikkejä, jotka, niin ikään, hetkessä sammuvat vuosien ja vuosikymmenten korkeaan tasalaatuun...

  VastaaPoista
 2. http://kusettaja.blogspot.com/2018/10/mika-saimaata-vaivasi-5-game-is-over.html?m=1

  VastaaPoista
 3. http://kusettaja.blogspot.com/2018/10/mieluummin-vaihteeksi-vaikka.html

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.