Olutarvio: Laitilan Kölssi

0 kommenttia
 

Kölssi

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Oluttyyli: Kölsch
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu tölkki saatu panimolta)

Laitilan Kölssiä on pari viikkoa jo voinut löytää kauppojen hyllyiltä. Kyse on tauon jälkeen tuotantoon palautetusta oluesta, joka aiemmin tunnettiin nimellä Kievari Kölssi. Olut on Kölsch-tyyppinen pintahiivaolut, jota täytyy Suomessa kutsua vaikka kölssiksi, koska "Kölsch" on EU-alueella nimisuojattu ja sitä saa valmistaa vain Kölnin alueella. Tästä nähtiin Suomessakin helmikuun alussa jännä episodi, jossa Alkon pienpanimo-oluiden joukkoon tullut Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Kölschbier vedettiin heti myyntiin tulemisen jälkeen hyllyiltä pois ja nyt se hiljattain vasta palasi uudella etiketillä Prykmestar German Ale nimisenä. Muutama onnekas ehti oluen kuitenkin ostaa heti tuoreeltaan ja omistaa nyt keräilyharvinaisuuksiin lukeutuvan etiketin.

Mutta nyt siis Laitilan Kölssin pariin. Maltaina tässä ohramallasta (Pilsner) ja vehnämallasta. Humalina Magnum ja Perle. Kölsch on siis tyyliltään pintahiivaolut eli ale, joten hiivan käymisaromeista tulee tyypillisesti tässä tyylissä se suurin ero perinteiseen vaaleaan lageriin.



Kirkas, kullankeltainen olut, joka vaahtoaa asiaankuuluvasti. Tuoksu on varsin mieto, mutta puhdas ja raikas. Siinä on kevyesti hedelmäisyyttä, mutta kuitenkin lagerin tyylinen puhtaan maltainen ja hieman hunajainenkin pohjavire. Maku on myös maltaisuudeltaan lagermainen, tuoden mieleen mainion Kukko Hellesin, mutta tässä Kölssissä on kuitenkin Hellesiä hedelmäisempi ja hunajaisempi tatsi. Katkeruus on kevyttä ja jälkimaussa on hieman yrttistä karheutta. Miellyttävän makuinen olut - tavallaan hyvin simppeli, olematta kuitenkaan turhan simppeli. Täytyy kesällä maistella Hellesin kanssa tätä uudelleen ja katsoa kummasta se tissutteluolut muodostuu, vai muodostuuko jopa molemmista.

Yhteenveto

Tasapainoinen ja helposti nautittava olut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.