Olutarvio: Maku Brewing Steam Lager

1 kommenttia
 

Steam Lager

Panimo: Maku Brewing, Tuusula
Oluttyyli: Höyryolut
Alkoholipitoisuus: 5,2%
Saatavuus: Alko (3,60€ / 0,33l) Arvioitu tölkki saatu panimolta

Höyryolut eli Steam Beer eli California Common on olutta, joka on käytetty lagerhiivalla, mutta normaalia lämpimämmässä. Tyylin alkuperä on paikannettu yli sadan vuoden taakse Kaliforniaan, jossa aikalaiset valmistivat olutta lagerhiivalla, mutta vailla kunnollista mahdollisuutta jäähdytykseen. Lämpimämmässä käytettynä hiiva tuottaa erilaisia käymisaromeita olueen ja juuri se on höyryoluen "se juttu". Tyylin tunnetuin edustaja on modernin höyryoluen uutta tulemista johtanut Anchor Steam Beer - se alkuperäinen California Common, joka on yllätyksekseni näemmä poistunut Alkon valikoimasta. Eipä sitä toisaalta itsekään ole tullut ostettua moneen vuoteen, joten ei kai sitä sittenkään minään suurena yllätyksenä voi pitää.


Utuinen oranssihtava olut, joka vaahtoaa aluksi suurikuplaisesti, mutta vaahto sitten melko nopeasti myös haihtuu pois, jättäen vain seitinohuita pieniä lauttoja oluen pinnalle. Tuoksussa on maltaisuutta, appelsiinimaista hedelmäisyyttä ja hienoisesti heinäistä ruohokkuutta. Olut on suussa varsin hyvärunkoinen - tuntuma on pehmeän täyteläinen ja hiilihappoisuudeltaan melko maltillinen, mutta ei kuitenkaan liian makea, koska katkeruus nousee loppuvedossa tasapainottamaan. Humala tuo ruohoisia makuja, jotka sopivat hyvin hiivan tuottamien kevyen hedelmäisten esterien sekaan. Maltaisuus maistuu vaalean leipäisenä ja hieman makeana taustalla. Tyylipuhdas höyryolut, jossa sekä hiivan käymisaromeita, että humalien aromikkuutta sopivassa suhteessa ja hyvällä rungolla sekä riittävällä takapotkulla.

Yhteenveto

Tyylipuhdas Steam Beer
ARVOSANA: 8+

1 kommentti:

  1. Anchor Steamia ei ole kyllä ollut Alkossa koko sinä aikana kun olen oluita harrastanut, eli ei ainakaan neljään vuoteen. Ulkomailta olen sitä pari kertaa ostanut. Sitähän muuten saataisiin kanssa maitokauppaan jos prosenttiraja nousee 5,5%:iin

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.