Rinnakkainmaistelussa Ladamatkaajan Lait Porter ja Trans Porter

0 kommenttia
 
Raumalla ripsii vettä, tuule ja iltakin pimenee jo aikaisin. Syksy saa, minä en. Varjon alla ei kuitenkaan kastu, joten ottakaamme maistoon tyylikkäällä Ladalla itseään liikuttelevan porilaismiehen tekemiä oluita. Laseihin kaatuu nyt siis Ladamatkaajan Lait Porter ja Trans Porter. Muita speksejä ei ole tiedossa kuin etikettien vahvuudet, jotka ovat Laitissa 4,0% ja Transissa 6,5%.Lait näyttäytyy lasissa kirkkaamman ja hieman punertavamman ruskeana. Trans on väriltään aavistuksen tummempi ja ulkonäöltään hieman utuisempi. Etenkin Laitin vaahto jättää tiheää pitsikuviota lasin reunoille - se on usein varma merkki siitä, että humalaakin on. 

Tuoksultaan Lait Porter on selvästi vahvempaa veljeään miedompi. Reilut pari prossaa vahvuutta tekee kyllä heti melkoisen pesäeron tuoksun intensiteettiin. Lait on vaisu, hieman limppuinen ja kevyen paahteinen. Hiivan neutraaliudesta johtuen siinä on tumman lagerin tuntua - käymislämpö lienee ollut melko alhainen ja hiivakanta neutraali. Tai voihan se siis olla lagerhiivallakin käytetty, paha sanoa, kun ei ole speksejä. Trans Porterin tuoksu on siis väkevämpi, tarjoten suklaisuutta ja tummaa marjaista hedelmäisyyttäkin. Paahteisuutta on hyvin kevyesti ja tuoksun tuntuma onkin  selvästi pehmeämmän suklainen kuin kuivemman paahteinen. 6,5% vahvuus tuo mallasrungon jo hyvin esiin - tuntuma on ihan eri kuin pliisussa 4% versiossa. 

Vahvemman maku on suklainen, toffeekarkkimainen ja keskirunsaan katkera sekä lopussa aavistuksen paahteinen ja mausteinen. Hiilihappoja on hieman runsaasti omaan makuuni nähden. Kevyemmän maku alkaa heti raikkaammin ja siinäkin nousee esiin samaa suklaisuutta, mutta vain kevyenä vivahteena . Kevyemmän runko on selvästi ohuempi - kuten tietysti odottaa sopikin - ja täten yleisfiilis enemmän janojuomamainen kuin ruokaisan jälkiruokamainen, kuten vahvemmassa. Lämmetessään Lait versiokin alkaa samaan pintahiivaolutmaisia hieman marjaisia hedelmän sävyjä, joten veikkaan siinä käytetyn brittiläistä hiivakantaa. Humalointi on myös hieman puumaista, joten veikkaan samalta saarelta tulevan humalienkin. 

Kevyempi versio ei ole huono, se on vaan sellainen miltä 4% oluet maistuvat. Ja kyllä, Real Ale voi maistua jumalaiselta matalimmillakin prosenteilla, mutta pullokamalla tilanne on erilainen. Vahvempi versio sen sijaan on oikein mallikas makeanpuoleinen portteri hyvällä rungolla ja sopivalla katkeruudella. Brittityyliä löytyy vahvemmastakin.

Surkea sää, mutta ihan kiva kuitenkin nautiskella porttereita. Kiitokset Ladamatkaajalle maukkaista oluista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.