Vertailu: Alkon Oktoberfestoluet

0 kommenttia
 
 
 
Tämän vuoden Oktoberfest on juuri pyörähtänyt Saksassa käyntiin. Noin 6 miljoonaa ihmistä, yli 6 miljoonaa litraa olutta, rutkasti nahkaa, viiksiä ja torvimusiikkia... Mikäs sen mahtavampaa!

Alkossa on tänä vuonna tarjolla kolme oktoberfestolutta: Hofbräu Oktoberfestbier, Löwenbräu Oktoberfestbier ja Laitilan Kievari Kekri. Ajattelin selvittää rinnakkainmaistelemalla mikä näistä kolmesta on kaikkein maistuvin. Kievari Kekri oli valikoimassa jo viime vuonna oktoberfestin aikoihin, joten sitä olen maistanut ennenkin, mutta molemmat saksalaiset olivat uusia tuttavuuksia eiliseen asti, jolloin maistelin ja arvioin kummatkin. Nyt toiset pullot kaapista kolpakkoon ja kolmikko rinnakkain...


Suomipoika erottuu saksalaiskollegojensa joukosta heti, sillä Laitilan Kekrin väri on selvästi muita tummempi. Hofbräu ja Löwenbräu ovat kullankeltaisia ja Kekri meripihkainen / kuparinen. Saksalaiset ovat tuoksultaan melko samankaltaisia, viljaisen maltaisia ja hunajaisia. Hunajaisuus on juuri se tekijä, joka erottaa näiden testissä olevien saksalaisoluiden tuoksun peruslagerien tuoksusta. Löwenbräu on selvästi tuoksultaan makein, ollen jopa hieman ylimakea. Hofbräu on neutraalein ja raikkain. Laitilan Kekri tuoksuu aivan hernekeitolta, siis aivan oikeasti ja samaa on esiintynyt muissakin wirvoitusjuomatehtaan oluissa.

Maistelussa Löwenbräu paljastuu edelleen kaikkein makeimmaksi, turhan makeaa ja alkoholista, ei ole niin liukas kuin Hofbräu, joka jatkaa maun suhteenkin neutraalilla linjalla, ollen kevyen hunajainen ja hieman hedelmäinen, sekä ennen kaikkea helposti nautittava. Kekrin maku ei onneksi vastaa hernekeittomaista tuoksua, vaikka hernekeitosta pidänkin, niin en sitä silti olueeni kaipaa. Kekri on testin oluista selvästi voimakkain maultaan, makeahkoa ja karamellista mallasta on annosteltu roimasti ja humalointikin on voimakkaampi kuin melko miedosti humaloiduissa saksalaisissa. Ei Kekri silti mikään humalapommi ole, eikä ole varmaan tarkoituskaan, mutta humalointi on kuitenkin selkeästi tuntuva ja kuivattaa mukavasti suuta loppua kohden.

Löwenbräun jälkimakua kuvailisin huonohkoksi, sillä makea ja tahmea alkoholisuus jää suuhun pitkäksi aikaa. Hofbräun jälkimaku on hunajaisen hedelmäinen ja hieman makea. Humalointi on kevyt, mutta hieman kuivattaa suuta. Suutuntumaltaan kaikki testin oluet ovat keskitäyteläisiä ja peruslagereita korkeammat alkoholiprosentit tuovat vahvuutta runkoon. Maltaisuutta on riittämiin eikä yksikään testin oluista ole millään tapaa vetinen. Hofbräu on kevein, Kekri "paksuin" ja Löwenbräu tahmein, sekä alkoholisin.

Rankkaan Hofbräun helposti juotavan, hunajaisen ja hedelmäisen Oktoberfestbierin testin parhaaksi, kehno tuoksu pudottaa Kekrin kakkoseksi ja perää pitää hieman turhan makea Löwenbräu, jossa alkoholisuus puskee maun läpi suuhun. Kekri ja Hofbräu onnistuvat piilottamaan alkoholipitoisuutensa, eikä kummassakaan ainakaan optimaalisessa nautiskelulämpötilassa esiinny alkoholisuuutta. Yksikään testin oluista ei ole olutmaailmassa mikään erikoisuus, eikä todellinen herkku, mutta perushyviä vahvoja lagereita kaikki. Löwenbräuta tuskin ostan uudestaan, mutta Kekriä ja Hofbräuta saatan ostaakin. Seuraavaksi viikset kasvatukseen, nahkahousut tilaukseen, henkselit lainaan vaarilta ja yksi lentolippu Muncheniin, tack.


ARVIOT (eiliseltä maistelulta):

Laitilan Kievari Kekri:
Kievari Kekri on kirkas, kuparinen olut, jonka beige vaahto on niukka. Pieni kerros vaahtoa kestää pitkään. Tuoksussa on panimolle ominaista hernekeittoa, sekä hienoisesti makeaa ja metallista mallasta, ei kovin houkutteleva tuoksu. Makeahko ja hieman karamellinen maku on onneksi parempi. Lopussa esiin nouseva humalointi on vaimea, mutta kuivattava ja jälkimaussa on kevyttä marjaisuutta. Suutuntuma on melko hiilihappoinen, keskitäyteläinen ja liukas. Kehno tuoksu on pilata tämän oluen, mutta maku on aivan kelvollinen.

Hofbräu Oktoberfestbier:
Hofbräun panema Oktoberfestbier on kirkkaan kullankeltainen olut, jonka vaahto on tiivis ja valkoinen. Tuoksu on hunajaisen maltainen, viljainen ja itseasiassa melko raikas. Maku on makeahko, hieman hunajainen, maltainen ja kevyesti humaloitu. Loppua kohden hieman kuivuu. Suutuntuma pirteän hiilihappoinen, keskitäyteläinen ja sutjakka. Soljuu alas kepeästi. Suoraviivainen, yksinkertainen ja helposti nautittava olut. Ei tarjoa suuria elämyksiä, mutta palvelee omaa tarkoitustaan (oktoberfestit) hyvin.

Löwenbräu Oktoberfestbier:
Löwenbräun Oktoberfestbier on viljaisen keltainen, täysin kirkas ja kohtalaiselta vaahdoltaan tiivis. Tuoksu on makean maltainen, hieman voinen ja hieman hedelmäinen. Maku on makean maltainen kevyesti hunajainen ja miedon sitrushedelmäinen. Katkeroa löytyy kevyesti ja alkoholi maistuu makeuden läpi. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja tahmean makea. Suuhun jää makea ja hieman alkoholinen jälkimaku. Ei mitenkään erityisen herkullinen, hieman turhan makea ja alkoholinen, mutta kelvannee lederhosenit jalassa isosta kolpakosta nautittuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.