Kotiolutta: Panimo Duuni Gruit

0 kommenttia
 
Jyväskylän tuottoisan kotipanotandemin Braumeisterilla keitettyjä namiskuukkeleita päätyy blogistin lasiin kerta kerran jälkeen. Nyt siirrytään taas hieman tuntemattomammille teille ja maistellaan Gruitia eli humalatonta yrteillä maustettua olutta. 

Gruit
7,9%, 0 IBU

Maltaat: Pale Ale, Munich, Red Ale, Carabelge, Crystal 100, Chocolate 
Humalankorvikkeet: Pujo (Artemisia Vulgaris), Siankärsämö (Achillea millefolium), Suomyrtti (Myrica Gale) 
Hiiva: WYEAST XL 1728 Scottish Ale

Tekijöiden kommentit: 

"Ideana oli tehdä old ale -pohja ja maustaa sitä yrteillä, niin että saataisiin sellainen wanhan makuinen olut. Suomyrtti on se, joka tuossa voimakkaimmin maistuu ja se on myös samaa yrttiä, mitä viikinkien berserkit laittoivat olueensa"



Läpikuultavan punaruskea olut, jonka vaahto on höttöinen ja riks raks poks tyylisesti oluen pinnalta hiljakseen laskeva. Ohut kerros elää oluen pinnalla kuitenkin pitkään. Tuoksussa on kaikuja Testowitin hapokkaasta sitruunaisuudesta, mutta kuitenkin selvästi maltaisemmin ja mausteisemman yrttisesti. Kesäistä kukkaniittyä ja vehreyttä. Maku on todella miellyttävä, hieman belgialemainen kaikessa mausteisuudessaan ja vahvuudesta huolimatta pirtsakassa hedelmäisyydessään. Maltaan makeus tukee hieman suuta supistavankin tiukkaa mausteisuutta hienosti ja jälkimaku on yrttistä toffeeta pullollaan. Katkeruuttakin mausteisuudessa tuntuu ja se kestää vielä nielaisun jälkeenkin kielen perukoilla humalan tapaan, mutta jotenkin kuitenkin eri tavalla. Ehkä jopa hieman terävämmin. Suutuntumaltaan olut on melko täyteläinen ja hiilihappoisuudeltaan hieman kirpeä, edelleen korostaen oluen mausteista olemusta. Onnistunut olut ja jälleen varsin tasapainoinenkin. Mausteita on runsaasti, mutta mallasrunkoa löytyy samassa suhteessa myös. Oli hyvä valinta käyttää Old Alen runkoa. Jännä, mutta miellyttävä kirpeys ja yrttisyys. Jokaisen oluen kohdalla tullaan aina lopulta siihen kysymykseen, että onko sitä miellyttävä ja mukava nauttia - ja se kysymys määrittää oluen hyvyyden tai huonouden. Tässä tapauksessa olutta on miellyttävä nauttia. Siinä on voimakkaita makuja, jotka ovat hyviä ja tunnistettavia. Epämiellyttäviä makuja ei ole. Kokonaisuus on kuitenkin niin voimakasmakuinen, että janojuomasta ei todellakaan ole kyse. Todella hienoa, että pääsin maistolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.