Resepti: Reittausblogin APA

36 kommenttia
 
Tässä kotipanijoille suhteellisen toimivaksi havaittu yksinkertainen American Pale Ale resepti. Tällä reseptillä syntyy suhteellisen katkera ja vahva APA tai mini-IPA, miten sen nyt ottaa. Hienoisella laimennuksella oluesta syntyisi enemmän tyylinmukainen, mutta vähemmän omaan suuhuni sopiva versio. Tässä on ihan hyvä alku lähteä tuunaamaan. Tällä kertaa pistän reseptiin raaka-aineiden määrät prosentteina, jotta se on helposti sovitettavissa oman kotipanimon kokoluokkaan sopivaksi.

Muiden maistelut tästä oluesta:

Reittausblogin APA 
(American Pale Ale)

Speksit:
Original Gravity (OG): 1.051 
Final Gravity (FG): 1.007 
Alkoholipitoisuus (ABV):  5.81 %
Väri (EBC): 11.7
Katkeruus (IBU): 80.3 

Maltaat:
87.5% Pale Ale Malt
12.5% Viking Cara Plus 10

Humalointi:
1.1 g/L Magnum (15% Alpha) @ 60 Minutes (Keitto)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 10 Minutes (Keitto)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 10 Minutes (Keitto)
0.6 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 5 Minutes (Keitto)
0.6 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Minutes (Keitto)
0.9 g/L Amarillo (8.6% Alpha) (Kuivahumalointi)
0.9 g/L Cascade (7.8% Alpha) (Kuivahumalointi)

Mäskäys:

Infuusiomäskäys 66-asteessa 90 minuutin ajan.

Hiivaus n. 20-asteessa Safale US-05 kuivahiivalla. Käyminen 2 vko, jonka jälkeen kuivahumalointi 5 vrk. Pullotukseen jälkikäymissokeria 6g/litra.


36 kommenttia:

  1. Hei
    Tarkotus kokeilla itekki mäskäystä. Ainut asia mikä askarruttaa vielä on että miten saan brewmate ohjelmaan oikeat maltaat kun siinä ei näyttäs olevan esim tota cara plus 10? Onko se sama mallas ohjelmassa caramalt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BrewMateen saa lisättyä raaka-aineita. Minulla ei ole nyt ohjelmaa käsillä, mutta sieltä ylävalikoista hakemalla löytyy. Viking Maltin sivuilta tai jostain pitää selvittää ensin maltaan väri, jotta voi senkin syöttää ohjelmaan.

      Poista
  2. Näin päättelin lopulta itsekkin :) Sen verran sekavat tuoteselosteet kumminki viking maltin sivuilla (tai sitten en osaa lukea), eli onko esim tässä reseptissä oleva viking cara plus 10 siis väriltään 10 ebc? Kun sivuilla on vaihtoehtoina kumminkin 100-250? Cryrstal mallas jotenki selvempi, vaikkakin itsellä on ebc 200 jota ei viikingin tuotteissa olekkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa kyllä sanoa. Nettikaupan sivuiltakin tuota voinee väijyä maltaita tilaillessa tai jos olet jo tilannut niin pussissa yleensä lukee.

      Poista
  3. Onko hyvä siirtää vierre käymisastiasta toiseen käymisen aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyminen, siis pääkäyminen kestää yleensä viikon tai kaksi. Sinä aikana en suosittelisi siirtämään olutta mihinkään. Pääkäymisen jälkeen monet siirtävät oluen kypsymään ns. sekundääriastiaan, siten että jättävät hiivat ensimmäisen astian pohjalle. Tämän tarkoitus on lähinnä kypsyttää oluen makua ja kirkastaa sitä - itse en ole tätä kertaakaan koittanut, joten en osaa sanoa sen mahdollisista eduista tai haitoista mitään.

      Poista
  4. Käyminen 2 vko, jonka jälkeen kuivahumalointi 5 vrk. <- Selventäisitkö tätä kohtaa hieman, tehdäänkö kahden viikon käymisen jälkeen 5 vrk kestävä kuivahumalointi vai miten :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kahden viikon jälkeen on ominaispaino tavoitteessa, eli se on loppuunkäynyt, niin kuivahumalat pönttöön. Sitten 5vrk kuluttua pullotus. Ei oo niin tarkkaa, voi ne olla siellä 4 tai 7 päivääkin.

      Poista
    2. Minulla on viikko käymistä takana ja kyseessä on ensimmäinen kotiolutsatsini... Mietin että mikäköhän olisi lopputulos jos laittaisin kuivahumaloinnin nyt parin päivän päästä, eli ne olisivat pöntössä olleet viisi vuorokautta siinä kohtaa kun tuo kahden viikon kypsyminen on takana. Hyvä vai huono idea? Kokemuksia?

      Poista
    3. Jos olut on käynyt loppuun, eli ominaispaino on tavoitteessa niin mikä ettei. Kypsyyhän se pullossakin sitten vielä ja kehittyy - vain itse maistelemalla tietää milloin se on just bueno.

      Poista
  5. Terve,

    Olemme ystäväni kanssa tekemässä 10L APA olutta. Ymmärrän, että voimme humaloinnissa käytettävät määrät per litra kymmenellä, mutta paljonko tarvitsemme maltaita tämän satsin valmistamiseksi?

    Maltaat:
    87.5% Pale Ale Malt
    12.5% Viking Cara Plus 10

    Tämä kohta ei meille aukea. Kiitos jo etukäteen vinkeistä ja mukavaa keväänodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mallaspohjasta 87,5% on Pale Ale Maltia ja 12,5% Cara Plussaa. Maltaiden määrä vaihtelee sen mukaan mitä kukin omasta panimolaitteistostaan saa irti.

      Suosittelisin, että asentakaa koneeseen BrewMate, pistäkää eräkooksi 10-litraa ja tehokkuus, eli efficiency, vaikka 65%. Siitä sitten syöttämään reseptiin maltaita ja katsomaan miten paljon eräänne tarvitsette. Lopullinen tehokkuus selviää sitten vasta oluen tekemisen jälkeen, jos mittaatte ominaispainon ja syötätte senkin ohjelmaan.

      Cara Plussaa ei BrewMatesta oletuksena löydy, mutta tilalle voi pistää jonkun muun vaaleahkon maltaan ja kuvitella sen olevan Cara Plus.

      Poista
  6. Hei! Tein APA:a saman tyylisellä reseptillä kuin sinä. Nyt on ollut kaksi viikkoa pullossa, mutta vaahtoa ja happoja on melko niukasti. Tämä harmittaa sillä muuten olut on oikein maukasta. Luuletko että happoja vielä syntyy lisää, vai pitääkö vain kokeilla uudestaan reilummalla jälkikäymissokeri määrällä? Miten pitkään olet omia oluitasi pullossa kypsytellyt? Hyvä vaahto näyttää ainakin tuossa kuvassa olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan pullot olleet sellaisessa lämpötilassa, että hiiva pystyy toimimaan? Ei siis liian kylmässä. Kyllä kahdessa viikossa jo pitäisi pullokäymisen olla hiilihappojen osalta pitkälti valmis.

      Poista
  7. Hei! Olemme kaverin kanssa aloittelemassa oluen panemista ensimmäistä kertaa ja vielä hieman epäselväksi on jäänyt se mistä Brewmateen saa uutta mallasta lisättäessä laskettua tuon Potential Extract arvon? Esimerkiksi Viking Cara Pale maltaasta ilmoitetaan valmistajan sivuilla seuraavat arvot:
    BREWING CHARACTERISTICS
    moisture % max 7.5
    extract fine % dm min 77.0
    colour °EBC 6 - 10

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro! En osaa tähän vastata. Itse olen mallasta lisätessä katsonut potential extractin jostain väriltään samankaltaisesta maltaasta. Paahtoastehan tuohon eniten vaikuttaa.

      Kotiolut.com foorumilta muistaakseni löytyy linkki, jossa on kaikki Vikingin maltaat BrewMaten ymmärtämässä tiedostomuodossa, mutta en ehdi tähän hätään itse kaivamaan sitä. Sieltä kannattaa kuitenkin etsiä jos moinen kiinnostaa.

      Poista
  8. http://pastebin.com/raw.php?i=2nM9Dksq

    tossa lapon ja brewcatin maltaat

    VastaaPoista
  9. Ei vitsi, kuinka hyvä tää blogi on! En oo aiemmin kokeillut oluen valmistamista, mutta nyt TODELLA innostuin! Uutteet ei kiinnosta, joten aion hypätä suoraa päätä pussimäskäämiseen. Odottelen jo syksyä ja sopivia lämpötiloja käymiseen - kerrostalossa kun näin kesäisin on tää +25 ja IPA-tyyppisellä haluaisin aloittaa. Tässä onkin kivasti aikaa hommata välineet ja lukea enemmän. Siis suuri kiitos tästä hienosta sivustosta!

    Ainut ikävä juttu on, ettei Brewmate-ohjelman sivustoa, josta sen voisi ladata, ole enää olemassa. Random sivustoilta lataaminen ei kauheesti innosta virusten pelossa.

    Hienoa loppukesää ja uusia reseptejä odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro ja kiitos kommenteista! Brewmate tosiaan muuttui Brewer's Friendiksi, joka on huonompi. Muitakin ohjelmia on, mutta en ole niihin perehtynyt.

      Poista
  10. Terve! Miten olet päätynyt tuohon käymisprosessiin? Olemme itse aina tehneet suurin piirtein seuraavanlaisen käymisen: 1 viikko primääri(primary - en osaa suomentaa) ja 2 vko sekundääri(secondary), kuivahumalat myös 2 vko. Olen yrittänyt selvittää, että onko tuosta sekudääristä mitään hyötyä ja sen nyt ainakin olen saanut selville että kuivahumalointi ei tuo enää mitään lisää 7 päivän jälkeen. Oletko itse koskaan kokeillut sekundääriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siten on tullut hyvää olutta, ei siinä mitään suurempaa tiedettä takana ole. Sekundääri vähentää hiivasakan määrää, mutta en yleensä itse käytä sitä. Ennen pullotusta siirrän toiseen astiaan.

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Täytyy kokeilla pelkällä primäärillä. Onko sinulla siis paljonkin hiivasakkaa?

      Poista
    3. Ei minun mielestäni. Tämän reseptin hiivakin on sellainen, että se tuossa ajassa varsin nätisti laskeutuu pöntön pohjalle. Pönttöä ei tietysti turhia heilutella, eikä olutta lapota aivan pohjia myöden, niin se sakkahan jää sinne. Nykyään olen muutama päivä ennen pullotusta siirtänyt käymispöntön kylmään, joka sekin tehostaa tuota hiivojen laskeutumista, mutta ilmankin pärjää kyllä hyvin. Kirkkaustason näkee tuosta tämän jutun kuvasta hyvin :)

      Poista
    4. Hienoa! Kiitos vinkeistä :)

      Poista
    5. Vielä yks kysymys ihan mielenkiinnosta. Kuinka pitkään annat olla pullossa ennen korkkausta?

      Poista
    6. Harvoin sitä viikkoa kauempaa malttaa ennen ekaa maistiaispulloa, ainakaan tällasen APAn tapauksessa. 3vko kohdalla on optimaalinen tilanne ollu omaan makuuni yleensä.

      Poista
  11. Ensimmäinen kotiolut, samanhenkinen APA, on ollut kohta pari viikkoa käymispöntössä, ja aika kuraisen näköistä kamaa on ainakin vielä tässä vaiheessa. Kirjoitit tuossa yllä, että sinulla tuo Safalen hiiva on parissa viikossa aika hyvin laskeutunut pöntön pohjalle. Jääkö sitä pinnalle ollenkaan? Mietin vain, milloin pitäisi pullottaa, mutta ainakaan tuollaista hiiva-vaahtopintaista litkua ei tee mieli ruveta pulloon pistämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pinnalla näy mitään, hiivat laskeutui käymisen loputtua pohjalle ja olut kirkastuu/tummuu. Mittaapa ominaispaino, että onko käynyt loppuun. Jos on, niin pöntön viilentäminen voi jouduttaa hiivojen laskeutumista. Mulla jäi kerran syystä tai toisesta kuivahumalapelletit lillumaan oluen pinnalle pitkäksi aikaa, vaikka nekin yleensä tipahtaa pohjalle. Lapposin toiseen astiaan pois hiivojen päältä ja annoin pari päivää olla viileässä niin oli selkeytynyt hienosti.

      Poista
  12. Kiitos Harri! Tämän blogin löydettyäni päätin kokeilla panohommia ja aloitin tällä APAlla. Tänään maistoin ensimmäisen pullon ja oli aivan satumaisen hyvää. Mieletön fiilis. Jatkan harjoituksia ja mainion blogisi seuraamista.

    VastaaPoista
  13. Moi, ja kiitos hyvistä ohjeista!

    Tein ensi kertaa kotona tämäntyyppistä APA-olutta ohjeidesi mukaan, vain humalalajikkeita vaihdoin. Toinen selkeä ero ohjeeseen on se, että käyminen tapahtui noin 24-25 asteisessa tilassa (kylmempää ei meidän kerrostaloasunnosta valitettavasti löydy).

    Käymispönttöön laittamisen jälkeen (OG 1.051) pulputus oli todella kovaa, mutta hiipui muutamassa päivässä olemattomaksi. Mittasin eilen tasan viikon käymisen jälkeen ominaispainon, ja se oli vain 1,004-1,005 (testasin tämän jälkeen mittaria vedellä, ja oli 1,000 tienoilla kuten pitääkin). Heitin kuivahumalat pönttöön. Esim. Brewmate kertoi FG:n painuvan vain 1,011 tasolle, joten tästä ilmeisesti tuli nyt yli 6 % vahvuista noin 5 %:n sijaan.

    Voiko olut olla käynyt noinkin nopeasti vain korkeamman lämpötilan vuoksi? Onko mittaamani ominaispaino epäilyttävän alhainen? Maku oli mielestäni ok, maistui hiilihapottomalta ja tunkkaiselta APA:lta. Uskaltaisiko tämän pullottaa jo esim. torstaina, kun ei kai tuossa juurikaan lisäkäymisvaraa enää ole?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on käynyt loppuun. Lämpötila tekee juurikin tuon, eli nopeuttaa käymistä. Sivutuotteena sitten hiiva tuottaa enemmän käymisestereitä. Käymisasteen puolesta voi kyllä pullottaa.

      Poista
  14. Moi, teimme tällä reseptillä olutta. OG yllätti meidät, 1.060. Ei laimennettu. Nyt käymistä takana 5vrk ja mittaus näytti 1.010. Vesilukko hiljentynyt. Annammeko edelleen seisoa primäärissä tuon 2vkoa ja kuivahumaloidaan vasta sitten, vai onko tuo 2vkoa sellainen "varman päälle" aika. Oluen pinnalla on edelleen hiivan? muodostama "vaahto" ja mietimmekin, että jos tiputamme pelletit pönttöön menevätkö ne ton kerroksen läpi. Jotenkin tuntuisi, että olut on käynyt loppuun. Käymislämpötila oli 20C. Jos lisäämme tiistaina kuivahumalat, jolloin pääkäymistä takana 1vko ja pullotus tästä viiden päivän päästä, mennäänkö metsään vai annetaanko rauhassa olla 2vko pöntössä ennen kuivahumalointia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sen voi kuivahumaloida nyt jo. Hiiva kuitenkin vielä työstää vierrettä ja ns. "puhdistaa itseään", vaikka varsinainen alkoholikäyminen onkin jo loppunut, joten se on vähän kakspiippuinen juttu. Itse olen tämän tyyliset oluet pitänyt yleensä sen pari viikkoa, vehnäoluet ja muut pullottanut toisinaan jo aiemmin ilman ongelmia.

      Poista
  15. Kiitos reseptistä! Panin ensimmäisen uute-eräni jo parikymmentä vuotta sitten, mutta innostuin harrastuksesta uudelleen vasta tämän vuoden kesällä. Syksyllä sitten elämäni ensimmäinen (pussi)mäskäys ja reseptinä pienin muokkauksin Reittausblogin APA. Käytin Pale Ale-maltaan sijaan Vikingin sahtimallasta enkä tuota reseptin karamellimallasta löytänyt kotimaisista verkkokaupoista - käytin sen sijaan Vikingin Cara Pale 8:aa. Täytyy sanoa, että lopputulos oli juuri omaan makuun sopiva - en itse asiassa muista parempaa olutta juoneenikaan.

    Reseptistä innostuneena tein vastaavan erän hiljattain, mutta tällä kertaa lageriksi/pilseneriksi muokattuna niin, että korvasin Amarillon Hallertau Hersbruckerilla ja hiivan Bavarian Lager M76:lla. Maltaina sama modifikaatio kuin edellisessä. Ale-panoprosessin nopeuteen tottuneena maisteluiden ensimmäiset merkit eivät olleet rohkaisevia, mutta jo nyt kun kolmisen viikkoa lagerointia on takana, niin on sanottava, että hyvää on tulossa sittenkin ja on sitä jo nyt. Suosittelen kokeilemaan molempia.

    VastaaPoista
  16. Pieni korjaus edelliseen: Tuossa lager-/pilsener-erässä korvasin yhden kilon sahtimallasta kilolla vehnämallasta, mikä tarkoittaa, että sen osuus oli noin viidesosa maltaiden kokonaismäärästä. Tähänastisen kokemukseni perusteella vehnämallas tuo oluen makuun pehmeyttä ilman että siitä tulee liian makeaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.