Irkkustoutit maistossa: Guinness / O'Hara's / Brewdog

0 kommenttia
 
Nyt sitten maistoon kolme irkkustouttia. Tyylin tunnetuin ja peräti tyylin määrittelevä olut on tietysti Guinness. Oluen musta väri tulee paahdetusta ohrasta ja loppuveto on tyypillisesti kuiva ja miksei katkerakin. Tyylin tölkkiversioissa on mukana typpipatruuna joka laukeaa kun tölkin avaa - tämä syö enimmät hiilihapot ja tekee olueen sen tunnetun pehmeän hanaolutta mimikoivan suutuntuman. Kaikkien maistoon tulevien oluiden tölkeistä kyseinen typpipatruuna löytyy. Guinnessin, O'hara'sin ja Brewdogin lisäksi markkinoilla on ollut myös Murphy's, mutta sitä en nyt tähän kattaukseen löytänyt vaikka kiersin kolme kauppaa läpi kattaen sekä S- että K- ryhmän tarjonnan. Mennään nyt siis näillä kolmella. Ensimmäisenä maistoon benchmark eli Guinness.

Guinness Draught Stout
4,2% | Sisältää ohramallasta
 
Typpipatruuna sihahtaa tölkin avauksen yhteydessä ja pystysuoraan lasiin kaadetaan suoraan tölkistä mustaa kultaa, jonka vaahto hitaasti sitten rakentuu oluen pinnalle erittäin kestäväksi. Tuoksussa on kermaisuutta, paahteisuutta ja hentoa suklaisuutta. Tuttu Guinnessin tuoksu - kotiinpaluu. Suutuntuma on kevyt, jopa hieman vetinen, mutta sitten typpipatruunan myötä miellyttävästi suuntäyttävän kuohkea. Erinomainen juotavuus, kuten olettaa sopikin. Maku on pehmeän paahteinen, ei lopulta kovinkaan voimakas. Jopa lagermaisen neutraali maltaisuus. Hieman lakritsaisuutta ja miellyttävästi kuivuva hennon katkera loppupuraisu. Tuttu ja turvallinen benchmark tähän tyyliin. Ei lopulta kovin voimakasmakuinen, mutta erittäin juotava. Näitähän vetäisi koko illan. 

O'hara's Irish Stout
4,3% | Vesi, ohramallas, vehnä, humala, hiiva 
Täysin samanlainen kaato kuin Guinnessilla. Tölkissä on tähän hieno ohjekin: Chill - Pull - Pour - Pause - Enjoy. Eli kaato pystysuoraan lasiin reippaasti aina tölkin loppuun asti, se ei typpipatruunasta johtuen vaahtoa yli eli anna mennä vaan. Odota että olut asettuu ja sitten nautitaan. Tämä ei ole sysimusta vaan enemmän tumman rusehtava. Tuoksu on Guinnessin kaltainen hyvin pitkälti, mutta mielestäni voimakkaamman paahteinen. Kyllä, paahteisuus on selvästi voimakkaampaa ja tuoksussa on kahvimaisiakin piirteitä. Samoja piirteitä kuin G:ssä, mutta voimakkaammin. Maku poikkeaa Guinnessista selvästi - paahteisuus tykittelee kovempaa ja maku on täten huomattavasti runsaampi. Katkero ja sen kautta myös loppuvedon kuivuus on niin ikään voimakkaampi. Tavallaan samaa, mutta paljon enemmän. Itse tykkään tästä katkerammasta loppuvedosta ja kunnolla paahteisesta mausta. Vetisyys puuttuu myös kokonaan. Tämä on todella hyvää - omaan makuuni parempi kuin Guinness.

Brewdog Black Heart
4,1% | Vesi, ohramallas, hiiva, humala, typpi
 
Viimeisenä skotlantilainen haastaja, jota on markkinoitu voimakkaasti Guinnessia haastaen. Brewdogin baareista on mm. tyhjän Guinness-logollisen lasin tuomalla saanut ilmaisen Black Heartin ja somessakin näkyvyys on ollut voimakasta - ja sanon suoraan, itsekin ostin nämä kolme olutta tämän Brewdogin markkinoinnin takia, mutta nouseeko heidän oluensa kaiken hypen tasolle? 
 
Typpipatruuna mossahtaa tölkkiä avatessa. Taas suora kaato lasiin ja tässä olut asettuu selvästi nopeammin kuin Guinness tai O'hara's - ehkei niin voimakas typpipatruuna siis. Katsotaan miten se vaikuttaa suutuntumaan. Oluen tuoksu on taas hyvin tyylimukainen. Paahteisuus on voimakkaampi kuin G:ssa, mutta tuoksu on samalla tavalla melko neutraali. O'hara's on tuoksun tapauksessa toistaiseksi tarjonnut eniten aromeja. Mainio tuoksu kuitenkin tässäkin. Suutuntumako kaiken ratkaisee? Tämä on näistä kaikista alkoholipitoisuudeltaan kevyin, mutta kuitenkin suutuntumaltaan mielestäni täyteläisin. Makua on myös runsaasti - se on hieman pehmeämpää kuin O'hara'sin tiukahko paahteisuus, mutta siinä on samanlaisia hieman kahvimaisia piirteitä ja katkerohumalaakin miellyttävästi. Tämä on muita maltaisempi ja täyteläisempi. Ei kuitenkaan niin tiukka ja kuiva kuin O'hara's. Kuitenkin Guinnessia parempi, etenkin runsasmakuisempi. Guinness oli lopulta näistä se vetisin ja pliisuin. Lopulta kysymys paremmuudesta kuuluukin - otatko tiukemman paahteisen O'hara's:n vai täyteläisemmän maltaisen Black Heartin? Itse valitsen O'hara's:n ainakin kahden tai kolmen ekan tuopin ajaksi.

Hieno maistelu, kolme hyvää olutta kuitenkin. Guinness myös omillaan hyvä olut, mutta ei ikävä kyllä nykyisellään kestä vertailua haastajiinsa. Liian vesitetty, mutta toisaalta kenties kuitenkin kansan syviin riveihin parhaiten uppoava maku - vai onko se vaan nimi joka myy? En tiedä. Jos ja kun hinta-laatusuhteeseen mennään niin Guinness häviää siinäkin. Guinness oli Raumalla yli neljä euroa, O'hara's ja Brewdog kolmen ja puolen euron tuntumassa. Logo siis maksaa, koska volyymi Guinnessilla on varmasti näistä kolmesta kaikkein suurin.

Arvioidut oluet ostettu Rauman Pick 'n Paysta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.