Arviossa Linden Brewery Muinainen NEIPA

0 kommenttia
 
Nyt sitten jotain äärimmäisen tuoretta ja mielenkiintoista maistoon paikallispanimolta. Oluen idea, josta nimikin antaa viitteitä, on yhdistää jotain muinaista ja jotain uutta. Vierteen valmistuksessa on käytetty muinaisoluelle tyypillisiä tekniikoita, mutta käymisessä modernia hiivakantaa ja humaloinnissa vielä kokeellisia HBC-586 ja HBC-630 lajikkeita eli uusinta uutta. On hauska päästä nyt maistamaan tätä, koska olin paikalla viime syyskuussa Olu Bryki Raum muinaisolutpäivillä, jossa omin silmin todistin Lindenin reseptivelho Pasi "Hawaijipaita" Rantasen idealampun syttyvän. 
 
Hetki ennen ensimaistoa ja idealampun syttymistä

 
Hommahan eteni niin että Pasin kanssa menimme paikalla olleen Saaremaa Pruulikodan tiskille tilaamaan lasilliset koduõlutta, eli virolaista sahdinsukuista juomaa. Olin itse jo maistanut tuota tapahtumassa aiemmin ja tiesin tosi hyväksi, joten tilattuani siirryin taaemmas kuvaamaan ja katsomaan Pasin reaktiot - ensisiemauksen jälkeen oli lyhyt hiljainen hetki ja sitten kommentit, en muista täysin tarkkoja sanoja, mutta toteamus oli kutakuinkin että "ai saatana, tässähän on täydellinen NEIPA:n pohja". Maistetaanpa nyt siis millaiseksi tuo tuossa hetkessä syttynyt idea on muutaman kuukauden ja muutaman pienemmän skaalan testierän jälkeen muotoutunut. 
 
 
Linden Brewery Muinainen NEIPA
5,5% | Ohra, kaura
 
Lasiin laskeutuu kaunis kultainen ja hieman oranssina läpikuultavan hohkaava olut kestävällä valkealla vaahdolla. Tuoksussa on pirskahtelevan raikkaasti appelsiinimaista hieman sitruksisempaa humalaisuutta ja sitten myös pehmeämpää hedelmäsokerisen nektarimaista trooppista hedelmäisyyttä. Mallaspohja hieman kauraisena velloo siellä taustalla. Muhkea tuoksu, jossa on sellainen kunnollinen vahvemman oluen intensiteetti - lupailee hyvää makua. Ja hyvää tämä onkin. Maun puolella on hieman makeaa trooppisempaa hedelmää alkuun ja sitten loppua kohti voimistuvaa sitruksisuutta joka tekee hienon raikkaan puraisun loppuun. Katkeroa ei ole nimeksikään, vaan purenta tuleekin nimenomaan tuosta sitruksisuudesta tai peräti greippisyydestä. Tosi hedelmäinen ja runsas sekä laadukas - erinomainen maku siis. Lopullinen taikuus piilee kuitenkin rungon puolella - on muhkeaa täyteläisyyttä, pehmeyttä ja kuohkeutta, mutta ilman turhaa makeutta. Tuntuma 5,5% vahvuudessa on sama kuin vahvemmissa tyylivalioissa eli kunnolla muhkean mehuisa eikä missään vaiheessa edes loppuvedossa hetkellisestikään valju. Vielä ilman laktoosia tai muita kikkailuja. Onpa kerrassaan häikäisevän hieno olut taas kerran.
 
Herkku on sikäli harvinainen että laajempaa pullojakelua ei ole tämän erän tapauksessa luvassa vaan olut myydään suoraan panimolta ulos litran growlerpulloissa ja olutravintoloiden hanoista. Raumalla näitä mestoja tällä hetkellä on ainakin Kapakka² ja Oluthuone Wanha Kyttis. Sinne siis maistamaan, ette tule pettymään. Arvioitu pullo ostettu suoraan panimolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.