Maistossa RPS Brewing uutuudet ESB, Gose, Cold IPA ja Belgian Blonde

0 kommenttia
 
Kuopiolainen RPS eli Rock Paper Scissors lähetti neljä uutuusoluttaan maistoon. Tässä on edustettuna oluita varsin laajalla tyylikirjolla. Pohjahiivaa, pintahiivaa, happamampaa ja sitten todella yllätyksellinen belgityylinen olut.
 
Fahrenheit 65 Cold IPA
5,2% | Maltaat: Pilsner (lisäksi riisiä) | Humalat: Ekuanot, Talus


Cold IPA on näitä uudempia "villityksiä" vaikka omasta mielestäni tässä mennään varsin lähelle nimihirviötyyliä India Pale Lager. Cold IPA on lagerhiivalla käytetty eli hiivan käymisaromit ovat neutraalit ja humalat sitä kautta esillä, mutta kuten nimikin viittaa olut käytetään lagerhiivoille tyypillistä käymislämpötilaa hieman korkeammissa lämpötiloissa - 65 Fahrenheitia on noin 18 Celciusastetta. Myös riisin tai muun runkoa keventävän kuten esim. maissin käyttö on tyylille ominaista. Lasissa olut näyttääkin ulkoisesti lagerilta. Se on kirkas, kultainen ja vaahdoltaan valkea. Tuoksussa on raikkaasti ja runsaasti humalaa, jonka aromit ovat trooppisen hedelmäisiä, sitrushedelmäisiä ja kukkaisia. Hieno ja ennen kaikkea valloittavan raikas tuoksu. Makukin on ennen kaikkea raikas sekä hedelmäinen ja hienosti puraisee katkero lopussa. Katkerot kertovia IBU-yksiköitä onkin kirjattu olevan rapsakat 60. Se on varsin tiukka määrä pelkästä pilsnermaltaasta tehdylle oluella, jota on vielä kevennetty riisillä, mutta tasapaino on silti hyvä - toki katkeraan kallellaan ja sehän maistuu mulle. Suutuntuma ei mene ohueksi koska siinä on kuivahumalien öljyistä tuntumaa maukkaasti mukana. Tämä oli kaikin puolin erinomainen olut, vaikka arvion alku meinasi lähteä ja vähän kai lähtikin tyylinillittelyn puolelle. 

Salt'N'Pepa Elderflower Gose
4,2% | Maltaat: Pilsner, Wheat | Humalat: Loral | Mausteet: korianteri, seljankukka, sitruunankuori, suola, rosepippuri


Nyt sitten happamalle puolelle monipuolisesti maustetun gosen pariin. Kaunis kultainen ulkoasu ja sangen kestävä vaahtokukka. Todella raikas tuoksu on kukkainen, korianterinen ja sitruunamuffinssimainen. Toki happamuutta ja hapokkuuttakin, mutta hyvän maun rajoissa. Kepeän soljuva suutuntuma saa hapokkuudellaan suun hieman supistumaan, mutta ei kääntymään irvistykseen ja se on tässä tyylissä yleensä hyvän oluen merkki. Maustaminen on myös mielestäni onnistunut, sillä hedelmäisyyttä ja mausteisuutta tuntuu olevan sopusuhtaisesti, eikä mikään yksittäinen ainesosa lyö yli. Jälkimaku on hieman suolainen ja edelleen hapokas. Onpa muuten todella raikas tämäkin. Kesähelteiden juomaa ja yritäppä maistattaa jollekin joka ei tyypillisistä oluista niinkään välitä - saattaa yllättää! 

The Kaleidoscope ESB
5,4% | Maltaat :Pilsner, Caramel, Dextrin, Black | Humalat: Simcoe, Ekuanot, Loral


RPS:n näkemys klassisesta brittiläisestä alesta. Ei kuitenkaan brittihumalia, mutta kyllä brittiläistä kantaa olevalla hiivalla silti tyyliin sopivia piirteitä olueen saa. Tuoksussa mallaspohja tulee karamellimaltaisena ja hieman paahteistakin särmää löytyy. Lisäksi hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta, mutta vähän vaimeasti ja marmeladimaisuutta sekä hentoa marjaisuutta. Varsin pehmeän täyteläinen ja makeahkon karamellinen mallaspohja ja lopussa sitten aika pitkältä takamatkalta vasta puraisua. Hedelmäisyyskin ikään kuin vaimenee mallaspohjan makeuden alle. Suomipanimoiden perisynti brittioluita tehdessä on nimenomaan karamellimaltaan liiallinen käyttö - oluet menevät ainakin omaan makuuni helposti liian makeiksi ja brittityylistä kunnollista puraisua ei saada aidon tyyliseksi. Maku muutoin on kyllä miellyttävä ja kokonaisuus sellainen amber ale tyylinen karamellinen nautiskeluolut. 

Gingerbread X-Mas Belgian Blonde
5,5% | Maltaat: Pilsner, Golden Ale (lisäksi siirappi)  | Humalat: Ekuanot | Mausteet: neilikka, inkivääri, kaneli
 
 
Täytyy myöntää että olin aluksi kyllä hyvin skeptinen vaikka belgioluista suuresti tykkäänkin, niin maustetut ovat aina vähän no-no. Tässä kauniin kultaisessa blondessa kuitenkin belgihiivan mausteisuus ja kuivatut hedelmät sekä lisätyt mausteet todella muodostavat piparkakkutaikinaisen, mutta kuitenkin myös belgityylisen oluen piirteet säilyttävän kokonaisuuden. En välttämättä voisi kuvitella juovani tällaista kesällä, mutta nimenomaan tähän sesonkiin hyvinkin osuvan makuinen. Tuoksu ja maku molemmat siis piparkakkua tai piparkakkutaikinaa ja kuitenkin raikas belgityylisen blonden juotavuus säilyttäen. Olin aivan valmis dumaamaan jo etukäteen, mutta lopulta sitten hämmästyin ja nautin. Tämä kannattaa maistaa!

Sellaista siis tällä kerralla. Oluista kaikki löytyy isompien K-kauppojen valikoimista ja Salt'n'Pepa Gose myös Prismoista. Belgiblonde vain joulusesongista. 

Arvioidut oluet saatu panimolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.