Kotiolutta: Meriläisen Golden Ale ja Single Hop Citra IPA

0 kommenttia
 
Nyt sitten kotiolutta tästä Rauman läheltä Kiukaisista. Tekijänä itselleni uusi tuttavuus, jota kutsuttakoon nyt blogissa sukunimensä perusteella Meriläiseksi. Tekijä toi oluet kotiini, mutta en päässyt häntä tapaamaan kun olin juuri höntsäfutailemassa. Vaihto sahtiin onnistui kuitenkin pihalle jättämäni kylmälaukun välityksellä - näin se homma toimii! Setissä on kaksi olutta - Single Hop Citra IPA ja Golden Ale. Jälkimmäisestä on tehty jossain kaupallinenkin panos, jota voi maistella Kauttuan Ravintola Pankissa, jossa olut esiintyy nimellä Golden Bank. Otetaan ensin maistoon Golden Ale.

Meriläisen Golden Ale
5,2% | Maltaat: Pilsner, Pale Ale | Humalat: Magnum, East Kent Goldings

 
Pullosta kaatuu lasiin kirkasta kultaista olutta, jonka vaahto on kestävä ja pitsikäs. Brittityylisen golden alen tuoksussa on selkeä kumarrus Shepherd Neamen suuntaan, sillä East Kent Goldings humalointi lyö vahvat Spitfire vibat päälle heti ensinuuhkaisulla. On muuten todella hyvä ja raikas tuoksu - aitoa brittifiilistä. Tätä East Kent Goldingsin aromaattisuutta en ole tällä tavalla kokenut muualla kuin juuri Shepherd Neamen oluissa, joissa se on kaikissa vahvasti mukana. Maku on myös todella hyvä. Hunajaisuutta mallaspohjassa ja pehmeän täyteläinen hieman humalaöljyinen suutuntuma. Lopussa katkero näykkäisee sopivasti ja hieman kuivattaa jälkimakua, mutta tietty runsaus ja pehmeys pysyy yllä alusta loppuun - juotavuus on erinomainen. Laatutaso aivan moitteeton ja reseptikin toimii. Aivan melkein häkellyin miten aito brittifiilis ja nimenomaan Shepherd Neamemainen kenttiläinen fiilis tähän on saatu. Omaan makuuni katkeroa voisi olla hieman purevamminkin, mutta se ei välttämättä tyyliin kuulu, joten se on vaan omaa haihatteluani. Ottaisin mieluusti toisen ja vaivatta vielä kolmannenkin.
 
Meriläisen Single Hop Citra IPA
7,2% | Maltaat: Pale Ale, Red Active | Humala: Citra

 
Kirkas ja väriltään kauniin kuparinen olut vaahtoaa pitsikkäästi. Tuoksun maltaisuudessa on hieman karamellimaisuutta mukana ja kun humalaisuus on sitrustykitystä hennolla havuisuudella niin länsirannikon fiiliksiin mennään heittämällä. Maku lähtee heti alusta katkerahkon humalaisena liikkeelle ja mallasrunko hieman karamellimaisena tukee hyvin. Alun hiilihappoisuuden laannuttua keskivaiheilla on pehmeämpää hedelmäisyyttä, kunnes nielaisussa ja jälkimaussa sitten tiukempaa greippisyyttä ja havuisuuttakin. Varsin iskevä ja pitkäkestoinen katkeruus, joka jatkuu päättymättömällä kasetilla. Ei kuitenkaan mitään överihommia, vaan asiallinen runkoon sopiva katkeruus. Riittävä tyylinmukainen vahvuus ja antelias humalointi tekevät oluesta asianmukaisen intensiivisen - makua riittää! Laatutaso tässäkin moitteeton, eikä reseptistäkään varsinaisia moitteita ole. Mallaspohja varsinkin tuntuu olevan West Coast tyyliseen IPAan varsin hyvin kohdillaan - ehkä Red Activea voi hieman vähentää (ja siten antaa lisää tilaa humalalle) ja humalalajikkeita voisi lisätä monipuolisuuden nimissä, mutta se on taas sitä haihattelua. Oluthan on erittäin nautinnollinen jo tässä ja nyt. Juotavuus erinomainen tässäkin. Täysin hyvää kaupallista tasoa - ei harmittaisi jos olisin tämän vitosella Alkosta ostanut. 
 
Meriläisen oluet siis edustivat korkeaa laatutasoa ja reseptiikkakin oikein mallikasta. Laitteistosta ei ollut sen enempää puhetta, mutta kegihommissa mies lienee, koska sakkaa pulloissa ei ollut laisinkaan. IPA:sta on tulossa jo toinen versiointi jossa Red Activea vähemmän ja humalia enemmän - sitä odotellessa... Kiitos tekijälle oluista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.