Maistelussa Tornion Panimon Original 1964 Lager ja Czech Style Pilsner

3 kommenttia
 
Tornion Panimo on Suomen toisiksi pohjoisin panimo. Pohjoisempana operoi ainoastaan Rovaniemellä toimiva Lapin Panimo. Tornion Panimoa seuranneille tarina lienee jo tuttu - elokuussa 2010 Hartwall sulki silloisen Lapin Kullan tehtaan ja siirsi kenties Suomen suosituimman olutmerkin tuotannon Lahteen. Nyt, muutaman vuoden hiljaisuuden jälkeen Tornion Panimo on jatkanut oluen tuotantoa tuossa samassa rakennuksessa, mutta toki uusituin panimolaittein. Laitteiden kapasiteetin kerrotaan olevan noin 2,5 miljoonaa litraa vuodessa, eli Suomen pienpanimoiden kokovertailussa panimo menee helposti sinne ylempään neljännekseen, melkein Saimaan ja Nokian Panimon rinnalle. Laitila lienee edelleen omilla luvuillaan jossain 10 miljoonan olutlitran kieppeillä. Keittokoko Tornion Panimossa on ilmeisesti 6000 litraa, melko mittava sekin. Tuotanto on toki ainakin toistaiseksi vielä pientä Lapin Kullan aikoihin verrattuna, sillä silloin vuodessa valmistui parhaimmillaan peräti 190 miljoonaa litraa.  

Löysin panimon Original 1964 Lagerin ja Czech Style Pilsnerin Rauman Citymarketin hyllystä. Hintaa per pullo oli 2,99€.

Original 1964 Lager
4,7%

Tämä olut on se aito ja alkuperäinen Lapin Kulta. Panimomestari Leo Andelinin kehittämä resepti, joka voitti kultamitalin vuonna 1964 Brysselissä ja Pariisissa. Andelin eläköityi vuonna 1999, mutta on nyt nimitetty Tornion Panimon suojelijaksi ja auttanut panimoa ottamaan voittajaoluen reseptin uudelleen käyttöön. 


Kullankeltainen ja kirkas olut, jonka vaahto on tiivis pitsikäs ja kestävä. Tuoksussa on puhdasta viljavaa maltaisuutta ja jalohumalaista kukkaisuutta sekä maltillista hedelmäisyyttä. Hyvä, raikas ja laadukas tuoksu - sellainen ison panimon oluen laadukas tuoksu, mutta aidolla maltaisuudella. Ei pahvia. Saksa tulee mieleen. Maussakin mallas on puhdas ja miellyttävä sekä humalointi terävä ja raikas. Hieman hunajaisuutta jälkimaussa ja jälleen sitä jalohumalaista aromikkuutta isojen saksalaispanimoiden tyyliin. Suutuntuma on kevyt, ei vetinen, ja keskiverrosti hiilihappoinen. Happoisuus on kuitenkin pehmeää, eikä bulkkimaisen kovaa. Kävisi ison saksalaispanimon hellesistä ja on tasapäin linjassa paljon kehumani Kukko Hellesin ja RPS Rockin kanssa. Hyvää ja laadukasta.

Czech Style Pilsner
4,7%

Oluen kerrotaan olevan perinteinen tsekkiläistyylinen pilsner, joka on valmistettu keittomäskäämällä. Saaz -humalaa luonnollisesti mukana. Reseptiikasta vastaa tsekkiläinen panimomestari David Maša.


Syvän kultainen, kirkas ja runsaasti vaahtoava olut. Tuoksussa on nyt Original 1964 Lageria selvästi kukkaisempaa ja hedelmäisempää humalaa, joka dominoi tuoksua maltaan sijaa. Kevyt asiaankuuluva diasetyylisyys leijailee taustalla. Maku on heti melko runsas ja intensiivinen, varsinkin kauppavahvuiseksi. Oluen maussa on tsekkityylinen diasetyylisyys ja voimakas rapsakan iskevä katkeruus sekä melko pehmeä maltaisuus, joka nousee etenkin jälkimaussa esiin. Olen vakuuttunut. Humalointi on runsas ja aromaattinen. Jos aiempi oli aidon saksalainen, niin tämä on kyllä hienosti aidon tsekkiläinen.

Tämän maistelun perusteella olen kyllä vakuuttunut Tornion Panimon kyvystä tehdä laadukasta ja maukasta olutta. Reseptiikka ja prosessi ovat molemmat hyvässä kunnossa. Seurailen panimon tekemisiä jatkossakin.

3 kommenttia:

  1. Tornion panimon North oli maisteötavana Turun SOPPissa. Kovin oli kevyen ja mitättömän makuinen.

    VastaaPoista
  2. Jaa omaan makuun North oli oikein kiva lager tuo czech style pilsner on kans oikeen maistuva..

    VastaaPoista
  3. Veit jalat suustani näillä kommenteilla. Molemmat hienoja oluita. Ostoskorin vakiotavaraa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.