Tilipi tappi tippi tappi - Maistossa Schneider-Weissen vehnäoluita

2 kommenttia
 
Nyt maisteluun ainoastaan vehnäoluisiin erikoistuneen Schneider-Weissen aina niin maukkaita vehnäoluita. Tässä jutussa arvioidut oluet on haalittu Rauman kaupoista, joten muutama tappi jäi välistäkin, mutta kyllä näilläkin jo tunnelmaan pääsee. Jutun kiteytys: jos haluat laatuvehnää valitse Schneider!

TAP-01 Helle-Weisse
4,9% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiiva 
 


Vaaleahko vehnä vaahtoaa aika maltillisesti, mutta vaahto kyllä kestää pitkään. Otin kaadon ehkä hieman liian hitaasti niin vaahto ei päässyt rakentumaan. Liekö kokemuksen puutetta? Hiivat toki joukkoon kuten asiaan kuuluun. Tuoksu on raikas, hiivaprofiililtaan hieman mausteinen kuten Schneiderin TAP-07 eli perusvehnä eli Original Weissbier. Myös neilikkaisuutta, mutta banaani aika alhaalla. Maussa vehnäistä kuohkeutta ja makeutta, mutta myös katkeroa ja lopussa kuivuuttakin. Banaanimaisuus on maussa tuoksua selkeämpi. Kevyempi ja janojuomamaisempi kuin jo mainittu TAP-07, mutta samoja makuja jo talon hiivankin puolesta löytyy paljon. Tuttua korkeaa Schneiderin laatua!

Arvioitu olut ostettu Rauman Pick ’n Paysta

TAP-07 Original Weissbier
5,4% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiiva


Tämä on selvästi Helle-Weissea tummempi, joka toki on odotettuakin - hell kun tarkoittaa saksaksi vaaleaa. Sama mausteinen hiivan esterisyys, melko voimakkaasti myös neilikkaa ja maltaisuudessa vehnää sekä leipäisyyttä. Taitaa olla Munich mallasta jonkin verran mukana. Sama homma maussa, eli Helle-Weissea huomattavasti maltaisempi ja täyteläisempi, mutta ei merkittävästi makeampi. Banaania taas maussa tuoksua enemmän, mutta ei vehnisten yleiseen tasoon nähden paljoakaan. Onkohan tämä hieman tuhdimman leipäinen, jopa inasen dunkelweizeniin kallellaan oleva maltaisuus yksi syy miksi olen ollut kovin kiintynyt tähän olueen. Jokin tässä viehättää - homma vaan toimii!

Arvioitu olut ostettu Rauman Pick ’n Paysta

TAP-05 Hopfenweisse Weizen-doppelbock
8,2% | Vesi, vehnämallas, ohramallas

 
Nyt sitten lempiolueni Hopfenweisse. Tämä kun tuli nyt 2022 keväällä Alkoon niin on tullut sen jälkeen muutama pullo jo ostettua. Tässä on sellaista vetovoimaa että palaan tämän pariin aina vaan uudelleen ja uudelleen. Samean oranssihtava ulkonäkö mittavalla ja kestävällä vaahdolla. Schneiderin mausteinen vehnähiiva ei tässä tuoksussa ole enää mikään ilmiö, sillä se on runsaan appelsiinimaisen aromihumaloinnin alta vaikeasti kaivettavissa. Vehnämallasta on runsaasti sekä tuoksussa että maussa ja suutuntumakin on muhkeasti suuntäyttävän täyteläinen. Maku on hämmästyttävä. Makeaa appelsiinimaisuutta ja niittykukkaista jalohumalaisuutta ja niin ylitse vuotavan runsaasti ja intensiivisesti, mutta kuitenkin pehmeästi eikä yhtään liian makeasti. Lämmittää, kuten pitääkin, mutta vahvuus hyvin piilossa. Vaikka tätä on nyt tullut nautittua viime aikoina miltei jopa säännöllisesti niin taikuus ei ainakaan vielä ole kadonnut. Joka kerta sitä lopulta päätyy suorastaan hämmästelemään että miten tämä on edes mahdollista - niin lähellä täydellistä kuin omaan makuuni on mahdollista. No vehnäoluissa nyt ainakin - keulin kyllä parhaiden belgienkin osalta melkein yhtä paljon. Mutta vain melkein, tässä on vielä jotain enemmän. Parasta!

Arvioitu olut ostettu Rauman Äyhön Alkosta

TAP-06 Aventinus Weizen-Doppelbock
8,2% | Vesi, vehnämallas, ohramallas, humala, hiiva


Session kruunuksi klassikkokamaa eli Aventinus. Baijerin ensimmäinen vehnätuplapukki. Etiketti mainitsee jopa vierrevahvuuden 1.073-1.080. Tumman ruskeaa ja vehnäoluelle tyypillisen vaahtoavaa on. Tuoksu on rehevä ja runsas. Siinä on limpunkuorimaisuutta, rusinaisuutta, sokeroitua banaania ja maitosuklaisuuttakin. Täyteläinen suutuntuma on hieman makeakin, mutta vehnäoluelle ominaisen runsaat hiilihapot tuovat raikkautta. Olut ei lopulta maistu ollenkaan niin raskaalta kuin olettaisi. Ja makuahan on - vehnäisyyttä, kuivattuja hedelmiä, banaanikonsentraattia, kaakaomaisuutta. Muhkeaa ja maukasta. Lämpöä sitten jälkipotkuun hieman kuten näissä vahvuuksissa jo olettaakin tapahtuvan. Kyllä tämä mielestäni vuodesta toiseen kantaa nimensä ja klassikkostatuksensa painon. Aina on hyvää!

Arvioitu olut ostettu Rauman keskustan Alkosta.

2 kommenttia:

  1. täysin samaa mieltä Hopfenweisse Weizen-doppelbockosta. Monta mennyt ja hämmästyttää edelleen.

    VastaaPoista
  2. Sanasta sanaan olisin voinut kirjoittaa Hopfenweissesta saman kuin reittaaja. Hämmentävän intensiivinen olut nimenomaan, ensimmäisestä suutuntumasta pitkään jälkimakuun. Hinta-laatusuhteeltaan ehkä paras olut mitä Suomesta saatavissa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.