Bändiolut: Fat Lizard & Children Of Bodom Murder Point IPA

2 kommenttia
 

Murder Point IPA

Panimo: Fat Lizard, Espoo
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Kaupat / suoraan panimolta (Ostopaikka: Citymarket, Rauma 4,99€/0,44l)

Pääsemme jälleen nauttimaan inter-espoolaista yhteistyötä Fat Lizardin ja Children Of Bodomin toisen yhteistyöoluen merkeissä. Ensimmäinen olut, maanmainio Lake Bodom lager, julkaistiin aika tarkkaan kolme vuotta sitten. Murder Point IPA:ssa Fat Lizard on oman ydinosaamisensa äärellä. Tällaiset jenkkityyliset tuhdimmin humaloidut oluet ovat kuuluneet panimon vakiokalustoon aina. Oluessa on käytetty kuutta eri C-kirjaimella alkavaa humalalajiketta, nämä ovat Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Citra, Cashmere. 
 
Kuva: Harri Soinila (Olutposti)
 

 
Humalat tuovat olueen loppu- ja jälkimaun katkeruuden lisäksi myös runsaasti aromikkuutta, joka näiden humalajikkeiden tapauksessa voi olla hedelmäistä, havuista ja pihkaistakin. IPA:n pääasialliset maut yleensä tulevatkin humalista, maltaisuuden toimiessa tasapainottavana tekijänä. Lake Bodom lagerin tavoin osa oluen valmistukseen käytetystä vedestä on haettu Bodom järven murhaniemestä ja bändin jäsenet ovat olleet mukana sekä vedenhakureissulla että reseptin suunnittelussa.
Murder Point IPA on varsin kirkas ja väriltään syvän kultainen olut, jonka vaahto on kestävä. Tuoksussa on vanhan liiton IPA-oluille tyypillistä humalien sitrushedelmäistä ja greippimäistä tuoksua, jota tukee mäntymetsäinen pihkan aromi. Mukana on tasapainoisesti maltaisuutta, joka tuo oluen tuoksuun mukaan myös karamellimaisuutta. Laadukas perinteinen IPAn tuoksu - näissä Fat Lizard on Suomen kärkipanimoita. Ennen maistamista on lasi syytä kohottaa ja pitää pieni hiljainen hetki Alexi Laihon muistolle ... Olut on suussa varsin mukavan täyteläinen ja tyylille ominaista katkeruutta kertyy voimistuvasti varsinkin jälkimakuun. Maussa on humalien tuottamaa hedelmäisyyttä ja havuisuutta, joka nielaisun yhteydessä tiivistyy greippimäiseksi jälkimauksi. Katkeruus jää lopulta vähän kepeäksi, siis IPA standardeilla, mutta tasapainottaa kyllä maltaan makeuden sopivasti ja olut onkin sitä kautta juotavuudeltaan tosi hyvä. Aivan täysin Fat Lizardin tyylinen olut - perinteinen amerikkalaistyylinen IPA laadukkaasti tehtynä. Itse arvostaisin rohkeampaa katkerointia ja IPA:n vahvuuden tulisi myös olla hieman korkeampi - tässä toki pitää ymmärtää kaupalliset realiteetit, yli 5,5% oluen myyminen Suomessa on hankalaa. Kokeneena olutarvioijana pitäisi tietysti mainita, että Bodomin järvestä noudettu vesi tuo makuun vielä oman selkeästi erottuvan pikantin lisän, mutta jätettäköön se nyt tekemättä. Ihan hauska kuriositeetti kuitenkin.

Yhteenveto

Tasapainoinen ja juotavuudeltaan erinomainen IPA
ARVOSANA: 8½

2 kommenttia:

  1. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin kuvan otti Harri Soinila Olutpostista. Annoimme sen toki Fat Lizardin käyttöön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Korjasin kuvakreditit. Poimin tuon panimon facebookista ja kuvaajaa ei siinä yhteydessä ollut mainittu.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.