Kotiolutta: Lemisen English Barley Wine

0 kommenttia
 
Nyt sitten maistoon Lemiseltä vielä viimeinenkin maistiaispaketin olut. Kyseessä on English Barley Wine, jolla Leminen voitti Olutliiton Valtakunnallisen kotiolutkilpailun Ale-sarjan vuonna 2020. En itse asiassa tiedä onko kyseessä sama reseptiikka vai ei, mutta sama erä ei ainakaan, koska olut on tehty helmikuussa ja pullotettu 29.6 tänä vuonna. Reseptiikasta en tiedä taaskaan mitään, ainut tieto on vahvuus, jota on jykevästi 9,8%. 
 
Nyt kun näitä Lemisen oluita on tässä blogissa maisteltu ja kehuttukin, niin laitan alle instakuvan kaverin panimolaitteistosta, joka on upea. Siinä on euroja uponnut harrastukseen kohtuudella, mutta laadun kyllä maistaa ja nämähän kestää "ikuisesti" kun antaa sopivasti huolenpitoa ja hellyyttä. Kaunista on, niin kaunista.

 
English Barley Wine
9,8% 


Lasiin kaatuu mahonkisen ruskeaa ja hieman punasävyistä olutta, joka vaahtoaa keskiverrosti. Vaahto kestää hetkisen. Tuoksu on upea ja niin aidon brittityylinen kuin olla ja voi. Marmeladimaisuutta, sokeroituja kuivattuja hedelmiä, rusinaisuutta ja hieman paahdettua vaahtokarkkia. Tuhtia maltaisuutta, mutta myös hedelmäisyyttä ja humalaisuutta. Kaikki palaset tuoksussa kohdillaan. Olut kun kaatuu suuhun niin suutuntuma on täyteläinen ja sopivan hiilihappoinen. Loppuvedossa tuhtius hälvenee ja jälkimaku on todella miellyttävä ja asiaankuuluvasti lämmittävä - hieman sherrymäinenkin. Aiai miten hyvää. Karamellimaisuutta, hieman paahteisuutta, rusinaisuutta ja marjaisuutta sekä marmeladimaisuutta. Hyvin myös humalaa sekä aromi- että katkeropuolella. Humalaisuudella ei kuitenkaan heilauteta balanssia vaan sitä on juuri sopivasti maltaisuutta tasapainottamaan.
 
Hyvin hiotun oloinen resepti - jos sarjavoitto tällä samalla reseptillä tuli niin en ihmettele. Todella siis hämmästyttävän hyvää. Voisi olla Fuller'sin logo pullossa ja menisi ihan täydestä. Myös kypsyys on hyvä - olut on hyvin asettuneen oloinen. Ei nuoruuden intoa, mutta ei myöskään vanhuuden vaivoja. Taisi käydä niin että Harri jätti nyt parhaan viimeiseksi, vaikka muutkin Lemisen oluet olivat tosi hyviä. Kerrassaan hieno aidon brittityylinen olut - yhdellä sanalla erinomainen.

Kiitos Lemiselle upeista oluista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.