Kotiolutta: Panimon Duuni Royal ClusterFuggle

0 kommenttia
 
Jyväskyläläisen Panimo Duunin kaksikolta (Pekka Vesala & Jouni Raninen) maistoon taas erittäin mielenkiintoinen olut. Valtakunnallisessa kotiolutkilpailussa tänä vuonna tämä olut oli stout & porter sarjan ykkönen.  Olut on pullotettu jo yli vuosi sitten, 22.12.2017, joten kypsymisaikaa on ainakin ollut.

Royal ClusterFuggle
8,3% | 60 IBU 

Maltaat: Pale ale, Chocolate, Cara plus 200, Beech smoked, Black
Humalat:  Cluster, Fuggles 
Mausteet: Sherry-Oloroso tammilastuja

Tekijän kommentit: 
"Suomen paras kotona tehty tumma olut 2018, ainakin Valtakunnallisen kotiolutkilpailun raadin mukaan. Tehtiin siitä meidän vanhasta ClusterFugglesta imperial-versio, joten siitä nimen Royal-lisuke. Viimeisteltiin tynnyrilastuilla ja ihan jees siitä sitten tuli."

Käytännössä musta olut, jonka vaahto on väriltään mokkainen. Tuoksu on konvehtimaisen suklainen, paahteinen ja  kevyesti tammimaisen tynnyrinen. Todella hienosti asettunut, voimakas, mutta samalla jotenkin lempeä tuoksu. Tyyleistä mieleen tulee lähinnä imperial porter, mutta miksi ei stoutikin. Pehmeys vie lähinnä stoutin suuntaan - lakritsaisemmat miellän enemmän stouteiksi. Tyylinussinta sikseen, koska sillä ei toisaalta mitään väliä ole. Lastutus on ainakin tuoksun perusteella osunut aivan nappiin, se on selkeänä vivahteena, mutta ei lyö ollenkaan yli ja monipuolinen maltaisuus pääsee myös hienosti esille. Maussa on enemmän särmää, mutta varsin pehmeään loppuliukuun sekin lopulta asettuu. Paahteinen maltaisuus nousee esiin tuoksua voimakkaammin ja lakritsaisemmin. Savuisuuttakin esiintyy, mutta sitäkin vain vivahteena. Lastukypsytys tulee nyt nielaisun jälkeen selkeänä ykkösenä esiin, mutta onneksi erittäin miellyttävän makuisena. Runko on keskitäyteläinen - omaan makuuni se voisi olla hieman runsaampikin, mutta isosta asiasta ei ole kyse. Koitin nyt kerrankin jotain keksiä, kun pojat on perkule taas niin erinomaisen hyvän oluen tehneet. On paahdetta, on suklaata, on "tynnyriä" ja humalaakin mukavasti. Monipuolista on - tuoksun sekä maun voimakkuus on hyvällä tasolla ja taas kerran kokonaisuus sointuu niin hienosti yhteen. 

Tein huvikseni myös vanhan tyylisen Olutopas reittauksen ja siinä pisteet 9-4-9-4-17 toisivat kokonaispisteet 43/50. Se on kova lukema. Kiitos Duunille hienosta oluesta taas kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.