Triplasti tripeliä: Moeder Overste / Kasteel / Gentse + Reittausblogi Tripel tilannekatsaus

0 kommenttia
 
Reittausblogin massiivinen tripel saaga eteni viimeksi tilanteeseen 17/40 ja nyt isketään seuraavat kolme arviota tiskiin. Näiden kolmen myötä saavutetaan sitten siis jo puolimatkan krouvi ja sen kunniaksi maistellaan jälleen myös omaa Reittausblogi Tripeliäni. Jos et tiedä mistä tässä kaikessa on kyse, niin lukaise tämä alustus.Moeder Overste Tripel
8% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala, hiiva

Utuinen, hieman amberiin kallellaan olevan kultainen ja rennosti vaahtoava tripel. Tuoksussa on runsaasti maltaisuutta, hunajaa ja mausteisuutta. Ei kovin hedelmäinen, mutta mallas tuoksuu puhtaasti. Hieman sikunaisuutta, eli alkoholisuuttakin. Maku on tripelmäisempi, tarjoten hunajaisuuden lisäksi hieman kuivattuja hedelmiä ja sitten kosolti mausteisuutta. Makeaksi tämä kuitenkin jää. Tuntuu oudolta sanoa näin, mutta maltaisuutta on nyt liikaa. Hiiva on käyttänyt oluen sittenkin melko puhtaasti, eikä ole tuottanut juurikaan hedelmäisyyttä. Sikunaisuutta kyllä löytyy maunkin puolelta. Harmi homma. Ei nouse lentoon ollenkaan eli kehnoksi jää. 

Olutta nauttiessa nähtiin myös eräänlainen selkkaus, kun kuningas tuli mukaan reittaamaan...Kasteel Tripel

11,0% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala, hiiva, askorbiinihappo (c-vitamiini, säilöntäaine)

Setin toistaiseksi vahvin pläjäys tämä. Sama vahvuus kun Alko-klassikko Kasteel Donkerissa. Kirkas, kultainen olut, jonka vaahto on vitivalkoinen ja runsaan "kumpupilvinen". Tuoksu on yllätyksekseni melko mieto, intensiteetiltään siis. Vähäisesti mallasta, hieman omenaa, alkoholin "voimaa" ja pehmeää mausteseosta. Makukin on aika harmiton. Vähäisesti mausteisuutta, kandisokerimaista makeutta, hunajaa, kevyesti hedelmää omenaisella kulmalla, pirteät hiilihapot ja lopussa hieman alkoholisuutta. Aika hyvin 11% kuitenkin piilossa on, mutta eihän tämä mikään kaikkein raikkain pläjäys ole. Ei tavattoman kehno, mutta ei mitenkään hekumallinenkaan. Alempaa keskisakkia. Liian vahva.Gentse Tripel
8% | Sisältää ohramallasta (ei tarkempaa ainesosaluetteloa)

Kirkas, oranssihtavan kultainen ja vaahdoltaan mittava on tämäkin. Tuoksussa on tutut aprikoosimaiset kuivatut hedelmät, hunajaa kevyesti ja korianterisen mausteinen yleisvire. Hedelmäisyys laajenee maiston myötä sokeroitujen banaanien ja aprikoosien suuntaan, suutuntuman ollessa vehnäisen kuohkea ja runsaan, mutta pehmeäkuplaisen hiilihappoinen. Mausteisuus korostuu jälki- ja loppuvedossa, pippurisuuden jäädessä kutittelemaan vielä pitkään nielaisun jälkeenkin. Elementit erinomaiseen tripeliin ovat kasassa, mutta se tietty terhakka iskevyys jää jollain tavalla puuttumaan. Makeus ja kevyen katkeron sekä alkoholipitoisuuden voimasta kuivuva lopetus ovat hyvin tasapainossa, mutta se viimeinen terhakkuus, voima ja intensiteetti jää vajaaksi. Tosi hyvä tripel kuitenkin, hyvin lähellä kärkeä. Taisin jo aiemmin jossain mainita, että tripelissä pitäisi olla vähän vaaran tuntuakin, tästä se pitkälti puuttuu. Pehmeää ja makoisaa kyllä.

Reittausblogi Tripel

Ollut pullossa nyt maaliskuun puolivälistä asti, eli noin kaksi ja puoli kuukautta. Pullon läpi tarkasteltuna tavara on kellarilämpimänä täysin kirkas, mutta jääkaapissa muuttuu läpinäkymättömäksi - jonkinlainen chill haze siis tapahtuu. Vaahtoa muodostuu nyt selvästi enemmän kuin vasta reilut pari viikkoa pullossa olleeseen yksilöön silloin aiemmin. Tuoksu on pääpiirteittäin viljaisemman maltainen, mutta samalla tavalla hunajainen ja mausteinen kuin kaupalliset lajitoverinsa. Se hedelmäisyys joka tässä on, tuntuu tulevan enemmän humalasta kuin käymisestä - ja se on nyt selkein ero näihin kaupallisiin, joissa aromihumala harvemmin nousee esiin. Makukin on nyt kuivempi ja terävämpi kuin uunituoreessa - kuten toki odottaa sopikin ja hyvä niin. Kaupallisiin verrattuna katkerointi ja humalointi muutenkin on hieman koholla ja vaikka suutuntumassa on nyt enemmän hiilihappoja, niin niitäkin voisi olla silti runsaammin - tai pitäisikin olla runsaammin, kun kaupallisiin valioihin verrataan. Maku on hyvä, mutta humalaa pois ja vehnämallasta vaalean karamellimaltaan tilalle, niin olut perstuntumani mukaan paranee. Hiivaan olen edelleen tyytyväinen, se toimii tässä hienosti ja sitä en lähde vaihtamaa. Korianteriakin olen valmis harkitsemaan, mutta hyvin maltillisella määrällä, jos siihen päädyn. Tässä vaiheessa mentäisiin maistamissani tripeleissä keskikastiin. Hieman parempi esim. kuin tämän setin Kasteel, mutta ei Gentsen tasoa.

Aiemmat tripel-saagan jutut:

Fiilispohjainen ranking:

Kärkipäätä: 
Gouden Carolus Tripel
Kapittel Watou Tripel Abt 10°
Oud Berseel Bersalis Tripel
St Idesbald Triple
Gentse Tripel

Varsin jees: 
Tongerlo Prior
D'Oude Caert Tripel
Postel Tripel
Leffe Triple
Corsendonk Gold Tripel
Witkap Pater Tripel
Ename Tripel
Ter Dolen Tripel
Kasteel Tripel

Vähän kehnommat: 
Dronkeput Tripel
De la Senne Jambe-De-Bois
Adelardus Belgian Tripel
Moeder Overste Tripel

Spesiaalit: 
Ardenne Triple (bretta)
Wilderen Kanunnik Tripel (överimausteet)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.