Rauman Olutseura Ruosniemen Panimolla 18.3.2016

0 kommenttia
 
Rauman Olutseura teki viime perjantaina vierailun Ruosniemen Panimolle viisitoistahenkisen delegaation voimin. Liikkeelle lähdettiin minibussilla Rauman linja-autoasemalta klo. 17.00. Pientä alkuvoitelua suoritettiin lähes jokaisella penkkirivillä ja useimmilla näytti olevan uutta isojen panimoiden tölkki-apaa - niin itsellänikin, eikä Koffin APA ollenkaan hullumalta tölkistä maistunut noin perjantain ensipuraisuksi. Kuulopuheiden perusteella Olvikin olisi onnistunut omassa versioinnissaan.

Toimitusjohtaja Juho-Matti Karpale


Matka kesti viitisenkymmentä minuuttia, jonka jälkeen oltiin Porin Ruosniemessä pientaloalueella asuintalojen ympäröimän kivijalkaisen navetan pihassa. Panimo näytti ulkoisesti samalta kuin pari vuotta aiemminkin, mitä nyt pihalle oli ilmestynyt kontti varaston virkaa täyttämään. Sisälle astuessa näkymä olikin sitten muuttunut täysin - seinää oli kaatunut ja nippa nappa katon alle mahtuvia käymistankkeja tila täynnä. No, oli siellä yhdessä nurkassa toki mäskäys- ja keittolaitteisto ja toisessa päädyssä pieni pullotuslinjastokin. Siellä missä lattia pinta-alaa vielä vähänkin oli, säilytettiin tyhjiä pulloja tai kegejä. Ylimääräisen tilan määrä oli käytännössä nolla, mutta hienosti insinöörit olivat saaneet koko tilan hyötykäyttöön. 

Bulgarialaista terästä!



Suomalaista terästä!
Vierailu alkoi Esimies ESB:n tarjoilulla ja jatkui siitä panimon toimitusjohtajan Juho-Matti Karpaleen esittelypuheeseen. Panimon uudet 2000-litraiset slovenialaisvalmisteiset mäskäys- ja keittovehkeet syynättiin, samoin kuin bulgarialaiset käymis- ja kotimaiset kypsymistankitkin. Pullotuskone oli mallia "pieni", mutta pelittää toivotulla tavalla. Toisesta päästä nostetaan pullot linjalle, kone täyttää ja etiketöi ja toisesta päästä nostetaan pullot laatikkoon. Fyysistä työtähän se on - pari tuhatta litraa kun vetää pulloihin niin se on reilut 6000 pulloa kun nousee lihasvoimin sekä tyhjänä, että täytenä. Panimo työllistää tällä hetkellä kaksi henkilöä täysipäiväisesti, toimitusjohtaja Karpaleen ja pienpanija Jussi Louhin. Toimitusjohtaja ei suinkaan istu puku päällä miettimässä panimon suuria linjoja, vaan heiluu mäskilapion varressa siinä missä muutkin ja ehkä jopa enemmän. Jäin sellaiseen käsitykseen, että Louhi huseeraa enemmän reseptiikan parissa, kun taas Karpaleen intohimo kohdistuu enemmän ruostumattomaan teräkseen, eli laitteistopuoleen. Panimon viisi muuta osakasta osallistuvat toimintaan mahdollisuuksien mukaan, mutta eivät tällä hetkellä nosta yrityksesta palkkaa.

Esimiestä lasiin
Vasemmalla hoituu keitto ja oikealla mäskäys.


Matkalaisistamme varmasti noin puolet, ellei ylikin, oli oluentekoa itsekin harrastavia, joten mielenkiintoisia kysymyksiä riitti niin oluista, kuin laitteistoistakin. Reilut kaksi tuntia oltiin panimolla. Juttua riitti ja päästiin maistamaan eri kypsymisvaiheissa olevia keskeneräisiä oluitakin. 

Pienpanija Jussi Louhi
Itselleni kovin juttu oli päästä maistamaan Ruosniemen Panimon ja jyväskyläläisen Hiisi Panimon kollaboraatio-olutta Konttorirutto Barley Wineä. Kyseessä oli vuoden verran kypsynyt kegi. Makean maltaista nektaria - toffeeta, karamellia ja riittävä katkeronpuraisu lopussa. Tyylikästä ja peräti sahtimaisen makeaa, joten maistui kyllä itselleni hyvin. Esimies ESB oli myös hyvä, tasapainoisempi ja selkeämakuisempi kuin hieman sekametelisoppainen kevyempi Työmies bitter.

Esimies ESB
Kokonaisuutena erittäin loistava vierailu. Iso kiitos vieraanvaraisuudesta Ruosniemen Panimolle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.