Parit witit: Huyghe Floris White & Mufloni Blanche

0 kommenttia
 
Sitten maistoon kaksi witbieriä, jotka hankin sitä silmällä pitäen että aurinkoista keväistä säätä luvattiin. Sitä saatiinkin, mutta päivä meni aika pitkälle iltaan asti kaikenlaisen mööbliseeraamisen ja muiden tilusten tilaa kohentavien toimien merkeissä, joten korkkaus tapahtui vasta auringon jo laskiessa ja lämpötilan painuttua tuntuvasti alle kymmenen asteen. 
 
Nautitaan nyt kuitenkin witbierit pois kun niin oli suunniteltu. Yritän pitkän päivän päälle pitää arviot lyhyinä ja oluita toki verrataan keskenään, vaikka varsinainen maistelu tapahtuukin olut kerrallaan. Aloitetaan aidolla belgillä ja katsotaan miten porilaispanimo siihen sitten vastaa. 

Huyghe Floris White
4,8% | Vesi, ohramallas, vehnämallas, vehnä, kaura, hiiva, mausteet, humala
Belgiasta Huyghen laatupanimolta ilmeisen klassinen wit. Ulkonäkö haalean kultainen ja varsin utuinen, vaahto kuohkea ja kestävä. Tuoksu hieman kesy ja yllättävästi mielestäni varsin kaurainen ja toki myös runsaan vehnäinen. Appelsiininkuoria selkeästi mukana ja korianteria myös. Maku on iskevämpi ja oikeastaan todella hyvä. Pohja on sopivan pehmeä ja täyteläinen, mutta kuitenkin niin kepeä ettei raikkaus kärsi yhtään. Korianteri tuo purentaa ja appelsiininkuoret nousevat mukaan varsin voimakkaasti ja makeina, ei katkerina. Tosi hyvä ja kesäinen - juuri tällainen perinteinen belgiwit yleensä on.

Sitten kotimaista. 

Beer Hunters Mufloni Blanche
5,0% | Vesi, ohra- ja vehnämallas, humala, appelsiini, korianteri ja hiiva
Porilaisblanche kaatuu lasiin belgialaista hieman tummemman värisenä, mutta hyvin vaaleana kuitenkin, vaahto valkea ja keskiverto kooltaan. Kestää hyvin. Tuoksu on voimakkaampi ja tosi appelsiininen, korianteria nousee raikkaasti. Floris oli tuoksultaan maltaisempi, kun taas Mufloni iskee heti hedelmäisemmin ja mausteisemmin. Makukin on voimakkaasti appelsiininen, tosi raikas ja aiemmin maisteltuun nähden suutuntumaltaan ohkaisempi, joskaan ei missään nimessä liian vetinen. Raikkaus edellä mennään ja lopussa korianteri nousee isompaan osaan ja luo jopa pientä mausteista purentaa kielen perukoille. Selkeästi saman tyylisuuntauksen olut kuin aito belgi, mutta samalla myös selkeästi erilainen. 

Kun Floris oli hieman hillitympi, ehkä tasapainoisempi ja hieman helpompi juotavuudeltaan niin Mufloni hyökkää heti voimakkaammilla mauilla mausteet edellä. Molemmat tosi hyviä. Tehdään pesäeroa niin että Muflonin ottaisin ennemmin esim. jos pitäisin tastingin ja siihen tarvittaisiin mukaan witbier - mausteiden maut ovat niin selkeät ja sopivasti koholla että varmasti kaikki löytäisivät ne. Jos taas menisin aurinkoiselle terassille nauttimaan litran witbieriä niin valinta näistä kahdesta olisi Floris. Hyvä hieman maltillisemmin maustettu maku ja juotavuus aivan maksimeissa. 

Siinä siis maistossa kaksi hyvää witbieriä. Molempia pitää kokeilla vielä oikeasti helteisenä päivänä - uppoaa taatusti! Katsotaan muodostuuko tästä "Parit witit" hommasta yhtä juttua pidempää sarjaa, kenties, sillä tämä on ehdottomasti tyyli jota on aina mukava maistella ja harvemmin huonoja vastaan tulee. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.