Kotiolutta: Panomaakari 1 bar Pilsner ja Mango Milkshake NEIPA II

0 kommenttia
 
Panomaakari Suomen Turusta aka Matias Sundberg lähetti taas kotioluitaan maistoon. Viimeksi nautin miehen olutta joulukuussa maukkaan Centennial IPAn muodossa. Nyt maistoon tulossa yksi pohjahiiva ja yksi pintahiivaolut, joista tarkemmin alla.

1 bar Pilsner
4,9%
 
Tekijän kommentit:
"Huoneenlämmössä (~21°C) alusta alkaen 1 barin paineen alla W-34/70 lager-hiivalla käytetty pilsner. Paineen alla käyttäminen pitäisi rajoittaa käymisen virhemakujen syntyä samalla tapaa kuin perinteinen alhainen lämpötila. Maltaina Weyermannin Pilsneriä ja Viking Maltin Viennaa, humaloinnissa katkerot Magnumilla ja keiton loppupuolella Tettnangia. Keittopäivä oli 20.4. eli ennen pullotusta ei olee kauaa ehtinyt kypsyä"


Kirkas kultainen olut ja tyylikäs pitsiä jättävä valkea vaahto. Tuoksu on viljamainen, hieman leipäinen ja raikkaasti aromihumalainen. Hieman hedelmäisyyttäkin, mutta sanoisin sen olevan ennemmin humalasta tullutta kuin hiivan tuottamaa. Eli käymisen voisi tuoksun perusteella jo sanoa onnistuneen paineenalaisena puhtaasti. Lagermainen tuntu löytyy. Maku on myös hyvä. Melko täyteläinen maltaisuus johtaa jälkimakuun asti kantavaan pieneen makeuteen jota katkero ei täysin vie puraisullaan pois. Eli sellaiseen ihanteelliseen pilsmäisyyteen ei aivan päästä, mutta maukasta ja miellyttävää olut kyllä on. Ja tärkein eli laatu on kunnossa. Erittäin lagermainen kokonaisuus siis maunkin puolesta, vaikka onkin huoneenlämmössä käynyt eikä edes vielä niin kovin kauaa kypsynyt kun keitostakin on vasta hieman yli kuukausi. Hyvät aromaattiset humalatkin saatu säilöttyä pulloon asti. Erittäin hyvä aloitus tälle sessiolle.

Mango Milkshake NEIPA II
 7% 

Tekijän kommentit: 
"Mangolla ja laktoosilla vahvistettu NEIPA. Kevyt katkerointi Centennialilla puolen tunnin kohdalla ja keiton loppuun sekä kuivahumalointiin Azacca, Amarillo ja Citra -humalia. Tämä on toinen versio kyseisestä oluesta, ensimmäinen sijoittui toiseksi Turku Craft Beer Festival 2020 kotiolutkilpailussa ja tarkoituksena olisi tehdä tämä myöhemmin yhteistyössä Kimito Brewingin kanssa kaupalliseen levitykseen."
Oranssi, samea ja maltillisesti vaahtoava olut. On mehumainen ulkoasu ja vaahdossakin hentoinen ”mangonkeltainen” sävy, jota ei kuvasta näy niin kuin luonnossa. Tuoksuhan räjäyttää tajunnan heti ollen erittäin hedelmäinen ja hieman myös havuinen. Intensiivisesti tropiikkia ja sitten myös mangososeen hedelmäsokerimainen jopa karkkimainen tuoksu. Vahvuus taitaa tuoda tähän tuon iskevän intensiteetin. Vaikea kuvitella että 5% tuntumassa tuoksu lähtisi samalla voimalla. Pohja siis kantaa ja siihen on hyvä rakentaa päälle. Voi veljet... makukin on mahtava. Jos oli Siivosen NEIPA pari viikkoa sitten hekumaa niin kyllä on tämäkin, mutta sopivasti eri tavalla. Tässä on nimittäin sitä pehmeyttä ja runsautta kun Siivosella oli vähän puraisuakin. Siwan hedelmähyllyn eksoottisella puolella käydään huolella ja mango tietysti liidaa vielä loppuvedossakin. Katkeruus ei ole täysin unohdettu, mutta se vain käy kurkkaamassa nielaisun yhteydessä kun taas jälkimaku palaa kenties laktoosin johdosta taas pehmeän hedelmäiseen makeahkoon syleilyyn. Voimakas maku ja runko on tuhti myös, mutta ei raskas. On nämä hämmentävän hienoja oluita, ei tässä voi oikein muuta sanoa. Voisi sanoa kotipanimossa olevan osaamisen kunnossa kun tällaista pukkaa tulemaan ja toki aiemmin maistettu pilsner oli myös täysin kuranttia tavaraa. Olen ollut vähän sitä vastaan, että olueen sekoitellaan hedelmiä sun muita, mutta kyllä tässä nyt joutuu takkia taas hiukan enemmän kääntämään. Tämä on vaan niin hyvää ettei pysty enää keksimään vasta-argumentteja. Hyvää se on perinteinen länsirannikon katkerotykityskin, mutta eri tavalla - tyylien runsaus on rikkaus. Olipa taas hienot kotioluet tarjolla tänään.

Kiitokset Panomaakarille näistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.