Kotiolutta: Granden NZ Saison / IPA S-04 / English Summer Ale

1 kommenttia
 
Granden Panimo eli Jan-Erik Granbacka lähetti oluitaan maistoon kommentteja kaivaten. Hänen oluistaan olen päässyt aiemminkin nauttimaan. Nyt olisi tarjolla kolme kesäistä olutta. Saison, IPA ja brittityylinen Summer Ale. Aloitetaan saisonista.

Granden NZ Saison
7% | 57 IBU

Hiiva: La Vermentoise Saison pullon hiivajämistä kasvatettu Blaugies:n hiiva
Humalat: Pacific Jade ja Motueka

Tekijän kommentit: 
"La Vermentoise on loistava Saison, jonka ovat tehneet yhteistyössä belgialainen Blaugies ja jenkkihuippupanimo Hill Farmstead. Siinä on käytetty poikkeuksellisesti jenkkihumala Amarilloa, mikä sopi yllättävän hyvin belgi saisoniin. Siitä sainkin idean, että teen oman version Uuden Seelannin humalilla, jotka ovat vielä molemmat Saaz-jalohumalasukua, joten liian kauas ei astuta perinteisestä saisonista. Olut onnistuikin mielestäni erinomaisesti, luultavasti tuolla Blaugiesin hiivalla ei voi tulla muuta kuin hyvää olutta, oli aivan huumaavan hedelmälliset tuoksut sen käydessä!"


Kultaoranssinen, tiheäkuplaiselta vaahdoltaan runsas ja kestävä olut. Näyttää juuri siltä miltä kunnon saisonin pitääkin. Pullossa jälkikäymisen tuottama lusikoitavan tiivis vaahtokukka on parasta. Tuoksussa on saisonhiivan mausteisuutta, joka tuo mieleen pippurin ja hieman etäisemmin korianterin. Hiiva on todella saanut työstää ja antaa parhaat puolensa tähän. Hedelmää myös runsaasti ja nimenomaan eksoottisempaa osastoa - ei sitrusta, vaan pehmeämpää eksotiikkaa. Raikas, aromaattinen ja houkutteleva tuoksu. Miltei parfyymimainen. Maun puolella homma toimii myös. Legendaariset ”belgihedelmät” eli jotain päärynänkuorimaista ja raikasta löytyy sekä lisäksi varmaankin Uuden-Seelannin humalista tulevaa hedelmäisyyttä, jossa on kiivimäisen karvaitakin piirteitä - hyvällä tavalla. Maltaisuus on taustalla vaaleaa ja ehkä hennon hunajaista. Lopussa sekä oluen melko kuivaksi käyttänyt saisonhiiva, että humalien katkeruus pääsevät yhdessä iloittelemaan runsaan mausteisuuden ja humalaisuuden laskeutuessa nielaisun yhteydessä kielen perukoille. Ja tuo ilakointi kestää pitkään, miltei loputtomasti. Erittäin hyvää saisonia. Suutuntuma on saisonissa tärkeä ja tässä se on just jetsulleen - kuiva, sopivan katkera, kuitenkin ryhdikäs (ei ohut) ja tyylille ominaisesti kuohkean hiilihappoinen. Vie janon mennessään, kerta kaikkiaan. Upea olut, tässä on kaikki kohdallaan. Aidon belgisaisonin maut NZ-humalin tuunattuna, mutta humalat annosteltu sopivasti kuitenkin hiivalle tilaa jättäen. Tän vuoden kovinta saisonia tähän mennessä!

Granden IPA S04
6,7% | 57 IBU

Hiiva: Safale S-04
Humalat: Columbus, Centennial, Ekuanot, Amarillo, Citra, Mandarina Bavaria

Tekijän kommentit:
"Alkuperäinen ajatus oli tehdä West Coast tyylinen perus IPA BRY-97 hiivalla, mutta startteri lähti sen verran hitaasti käymään että viime hetkellä vaihdoin hiivaksi S-04, jota esim. David Heath käyttää suositussa reseptissään tehdessään NEIPAA. Ajattelin että tästähän voisi sen avulla tulla jotain West ja East Coast:n väliltä, sellainen hedelmällinen IPA, jossa katkeroakin. S-04 toimikin erinomaisesti, siitä tuli pieni sitruksinen hiivaesteri mukaan makuun, mikä sopii olueen ihan kivasti."



Samea oranssihtava olut, joka vaahtoaa keskiverrosti. Tuoksusta huomaa että kuivahumalaa on annosteltu avokätisesti. Hyvää sitrusta ja hedelmänkuorimaista tuntua sekä hieman pellettimäisyyttäkin. Maussa on mehuisaa tuntua, mutta myös katkerointia varsin riittoisasti. Hedelmänkuorimaista, appelsiinimaista ja sitruksista raikkautta. Hieman myös karkeampaa vehreyttä - vastaavaa kuin humalapellettiä nuolaisisi, mutta ei aivan niin vahvana kuitenkaan. Hiilihapot myös koholla omaan ihanteeseeni nähden. Maukas kokonaisuus kuitenkin ja kylläpä kaatuu iloisesti lämpömittarin huidellessa helteisissä lukemissa. Ehkä tosiaan hieman sameampien ja kirkkaampien IPA-tyylisten välimaastossa, mutta ei kuitenkaan mikään välimallin turhake vaan maukasta olutta. Pienet vehreät karkeudet ja pisteliäät hiilihapot hieman laskevat pisteitä, mutta muuten tässä toimii kaikki. Mallaspohja on sopivan vaalea ja humala kukoistaa.

English Summer Ale
5,0% | 47 IBU

Hiiva: Nottingham
Humalat: Bramling Cross, Endeavour, East Kent Golding

Tekijän kommentit:
"Halusin tehdä voimakkaammin brittihumaloiduin British Golden alen, sellaisen kesä-/sauna-oluen, jota voi myös maistella eikä vain juoda janoon ja jossa katkerot ovat muuta kuin sitrusta ja tropiikkia. Tää on oikeastaan vastakohta nykyisille mehu pale-ale tyyppisille oluille!"


Väriltään läpikuultavan vaalean keltainen ja valkoiselta vaahdoltaan kestävä ja pitsikäs. Tuoksussa on kukkaista humalaa ja hedelmänkuorimaisuutta. Mallaspohja on hieman keksimäinen. Aidon brittiblonden tuoksu, mutta tosiaan humalaisemmin. Suutuntuma on timanttinen. Kuiva, katkera ja pehmeän hiilihappoinen. Oikea janonsammuttaja. Alkumaussa on hetki crispiä maltaisuutta, sitten heti keskivaiheilta bittertyylisesti katkeroa kehiin, samalla hentoa hedelmää ja kukkaisuutta. Katkero vielä nousee loppuvedossa huippuunsa ja sitten nielaisun jälkeen hiljakseen laantuu. Jälkimaussa leijailee pitkään vielä sellainen kuiva viljainen, kukkaketomainen ja hennosti mausteinenkin maku. Brittityylisen blonden makuja, mutta kunnollisen bitterin suutuntumalla ja katkerolla. Todella hyvä tuo terävä, mutta sitten nopeasti myös laantuva - no, nimenomaan bitterin kaltainen - katkeruus. Erittäin hyvää. Brittityylit on vaikeita tehdä kotona aidon tuntuisiksi, mutta Grande mielestäni onnistuu tässä hienosti.

Suuret kiitokset Jan-Erikille oluista. Kaikki olivat maukkaita ja jos olisin itse nuo satsit pyöräyttänyt niin olisin tyytyväinen tuotoksiin. Aina sitä omia oluita maistellessa ajautuu skeptisiinkin näkökantoihin siitä, että mitä pitäisi vielä parantaa, mutta se on usein turhaa. Hyvä olut on hyvää olutta! 

1 kommentti:

  1. Kiitokset kovasti hyvistä arvioista! Näiden jälkeen on ilo jatkaa harrastusta ja reseptien kehittämistä vahvemmin humaloidulla linjalla! :-)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.