Saisonkesä 2019 special: Linden Pi.La 2016 vs 2018

0 kommenttia
 
Lindenin oikea käsi Pasi "Paita" Rantanen ja Pienpanija Linden Turku Craft Beer festivaleilla 2019
Vappuaaton erityisen maistelun tarjoaa paikallinen pienpanija Linden komeapaitaisine kätyreineen. Sain kunnian vastaanottaa pullot kaikkien aikojen ensimmäisestä ja toistaiseksi viimeisestä Pi.La Farmhouse Ale kaupallisesta valmistuserästä. Linden kehitti reseptin kotipanimossaan Brooklyn Sorachi Acen innoittamana ja pääsin maistamaan 6,3% vahvuista kotiversiota jo maaliskuussa 2016. Lokakuussa 2016 olikin sitten ensimmäisen kaupallisen erän vuoro ja jo tuolloin Pi.La toimi vakuuttavasti. Arvio kiteytyi näihin sanoihin "Todella hyvä ja aidon belgityylinen olut - monesti suomalaisten pienpanimoiden saisonit ovat turhan makeita, mutta tämä ei ole." 

Erittäin mielenkiintoinen maistelu siis luvassa ja tietysti kunnia päästä suorittamaan tällainenkin vertailu.
  
Linden Pi.La
5,3% | Vesi, ohramallas, humala, hiiva | Humalina Amarillo ja Sorachi Ace 

Vintage 2016 | BBE 9.5.17 | Kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallinen erä
Vintage 2018 | BBE 7.5.19 | Toistaiseksi viimeinen kaupallinen erä

Oluen erien reseptit on muuten täysin samat, mutta hiiva on eri. Muutamassa ensimmäisessä erässä hiivana toimi Mangrove Jack M29, jonka saatavuus suuremmassa pakkauskoossa kuitenkin loppui ja hiiva piti vaihtaa nykyiseen Fermentis SAFALE BE-134 Belgian Saisoniin.

2016 vs 2018
Vanhempi on selvästi väriltään tummempi ja se kertoo siitä, että happi on päässyt jo vaikuttamaan. Tuoreempi on sellainen kuin muistankin oluen olleen, eli vaalea ja valkoiselta vaahdoltaan runsas sekä kestävä. Iäkkäämmän tuoksu on pehmeämpi, yllättävästi brittityylisen marmeladimainen, hieman appelsiininkuorimainen, marjainenkin, mutta ei mielestäni juuri pahvinen tai muuten oksidoituneen oloinen. Muistuttaa enemmänkin brittiolutta. Tuoreemman tuoksu on iskevä, raikas ja pippurinen sekä humalainen. Todella selvä ero, kuten toki kahdessa vuodessa voi olettaakin syntyvän. Toki hiivakin on eri, mutta kyllä ikä on tässä isompi tekijä, koska oluen ensimmäinenkin erä aikanaan oli kunnon saisonia. Uudempikaan ei enää tuoretta ole ja niinpä Sorachi Acen limemäinen ja osin tillimäinenkin aromikkuus tuntuu jo kaikonneen ja hiivan upea saisonille ominainen mausteisuus pääsee nyt paremmin esiin. Uudempi on erinomainen, vanhempi myös varsin hyvä, mutta ei kyllä enää saisonia muistuta. 


Uudemman maku on niin ikään terhakka, iskevän raikas ja myös riittävän katkeroinen. Loppuveto kuivuu jopa purevaan pippurisuuteen ja loppumaussa saadaan humalaisuuttakin vielä mukaan. Vanhempi on jo auttamatta vanhentunut ja nyt myös hapen saanti varmistuu jälkimaun pahvimaisuuden muodossa. Lindenin aiempi lähes täysin käsityönä tehty pullotus päästi väkisinkin happea mukaan ja vaikka se ei päiväyksen sisällä oluessa niin tuntunutkaan, niin kaksi vuotta päiväyksen ylityttyä kyllä tuntuu. No, sitä osasin kyllä odottaakin. Nyt panimolla on kuitenkin pullotus ihan näinä päivinä päivittymässä automatisoituun ja hapettomaan linjastoon, joka parantaa laatutasoa entisestään. Olut ei muuten kuitenkaan ole mitenkään pilalla, se on vain vanha. Uudempi versiointin sen sijaan toimii kybällä, jopa aivan tuoretta paremmin, koska saisonhiivan mausteisuus on nyt korostuneempi ja etenkin loppuveto napakan kuivana hekumallinen. Olut jää harmittavasti juuri pois tuotannosta ainakin väliaikaisesti ja sen tilalle nousee Pi.La Raspberry edition, joka on niin ikään (tietysti!) tulossa Reittausblogin arvioitavaksi. 

Yli-ikäisen sijoitan "Spesiaalit"-kategoriaan merkinnällä ”wanha”, koska ei olisi päiväyksen ylityttyä reilua laittaa sitä kehnompien joukkoon. Pitää lisäksi arvostaa tekijän rohkeutta tuoda kaksi vuotta päiväyksen ylittänyt olut ylipäätään maistettavaksi. Tuoreempi menee ylimpään kategoriaan - juuri sen tyylinen iskevän raikas kesäjuoma millaiseksi saisonin miellän. Ei ehkä monimuotoisuudessa aivan hekumallisen Het Nestin Koekedamin tasoa, mutta erinomaisesti toimiva kokonaisuus kuitenkin. Kiitokset Mikolle ja Pasille oluista!

Fiilispohjainen ranking

Linden Pi.La 2018

Varsin jees:
De Dochter van de Korenaar Noblesse Extra-Ordinaire

Vähän kehnommat:
Spesiaalit:  
Linden Pi.La 2016 (wanha)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.