Triplasti tripeliä: Grimbergen / Affligem / St. Bernardus Watou

2 kommenttia
 
Reittausblogin massiivinen tripel saaga eteni viimeksi tilanteeseen 23/40 ja vuorossa on seuraavat kolme arviota. Jos et tiedä mistä tässä kaikessa on kyse, niin lukaise tämä alustus.



Grimbergen Tripel
9,0% | Vesi, ohramallas, glukoosisiirappi, sokeri, humala, humalaekstrakti, hiiva

Ison panimon tavaraa, mutta pullossa jälkikäytettyä tämäkin on. Pullossa olevan hiivan määrä vain on "teollisen" eli tasalaatuisen prosessin kokoinen - siis hyvin vähäinen. Tuoksu on kuitenkin miellyttävä, joskin hieman pliisu. Siinä on hunajaisuutta, kuivattua hedelmää, hieman sitruunaisuutta ja hyvin kevyesti mausteisuutta - se uhkuva voima ja intensiteetti puuttuvat. Maku ei ole huono sekään, mutta sitä vaivaa sama ongelma -  hyviä makuja löytyy, mutta ne ovat jollain tavalla riisuttuja tai pyöristettyjä. Särmä ja sitä myöden myös vetovoima ja viehätys puuttuvat. Alussa on kivat hunajat ja päärynäinen kuivahedelmäisyys, mutta loppu jää hieman tyhjän päälle. Maku jää kesken. Suutuntuma on miellyttävän pehmeästi hiilihappoinen ja se tekee oluesta kuitenkin kokonaisuutena miellyttävän. Helppoa juotavaa ja alkoholi hyvin piilossa. Kuin leikattua tripeliä. Osa mausta on otettu pois, mutta alkoholipitoisuus jätetty. Setin kehnoimpaan neljännekseen.



Affligem Tripel
9,0% | Vesi, ohramallas, glukoosisiirappi, sokeri, humala, humalaekstrakti, hiiva

Tismalleen samat speksit kuin Grimbergenissäkin. Tämä on etiketin mukaan pantu Alken-Maes panimolla. Ulkonäöltään oranssihtavampi ja vaahdoltaan niukempi kuin Grimbergen. Tuoksu on tässä mausteisempi ja iskevämpi - voimakkuutta löytyy nyt.  Hedelmää ei ole niin paljoa, mutta hunajaa ja mausteita tässäkin on. Grimbergeniä parempi tuoksu. Makukin on mukavan terhakka. Siinä on melko runsaasti hunajaisuutta ja hieman hedelmäisyyttä sekä jotain marjaista karvautta, joka hieman latistaa tunnelmaa. Jälkimaussa on pahvisuutta. On tässä voimakkaammat maut kuin Grimbergenissä, mutta ei välttämättä juurikaan sen paremmat. Suutuntuma on tässäkin kuohkea ja miellyttävä - pullokäytetty se näemmä tämäkin on, kuten pitääkin. Isoista panimoista tai brändeistä Leffe on onnistunut tripelissä toistaiseksi parhaiten, sekä Grimbergen, että Affligem jäävät selvästi sen taakse. Alimpaan kategoriaan tämänkin sijoitan.



St. Bernardus Watou Tripel
7,5% | Vesi, ohramallas, sokeri, humala, hiiva

Arvostetun "melkein trappist-panimon" tavaraa tarjolla nyt. Hieman utuinen, väriltään kultaoranssi ja vaahdoltaan tiheäkuplainen olut. Tuoksussa on valtavan hieno kuivahedelmäinen ja hennon mausteinen meininki. Onpa raikas. Päärynäistä ja aprikoosimaista aromikkuutta ja hieman sokeroitua banaania. Hunajaisuutta ei tästä löydy - se voi olla vahvuudesta riippuvainen aistimus, tässähän on "vain" 7,5%. Ehkä fruitit pääsevät tässä senkin vuoksi raikkaammin framille. Maku on myös hyvä ja sen kruunaa erinomaisen kuohkea ja pehmeäkuplainen suutuntuma. Mausteisuutta on maussa tuoksua terhakammin, mutta kuivahedelmäisyys on silti raikkaana menossa mukana. Katkeruuttakin on tuntuvasti ja jälkimaku kuivuu miellyttävästi. Katkero ei nyt korosta alkoholimaisuutta, koska vahvuus on alhaisempi. "Matalasta" alkoholipitoisuudesta huolimatta tässä on kuitenkin mukavasti särmää ja ennen kaikkea juotavuutta. Tällaiseksi tripelin oikeastaan ajatuksissani usein miellän. Hyvät kuivahedelmät, tasapainoisesti mausteisuutta hiivasta ja kuohkea suutuntuma. Tämä on erinomainen tripel.

Fiilispohjaiseen rankingiin kaksi ekaa uppoaa alimpaan kategoriaan, mutta Bernarduksen Watou nousee kärkipäähän.


Aiemmat tripel-saagan jutut:

Fiilispohjainen ranking:

Kärkipäätä: 
Gouden Carolus Tripel
Kapittel Watou Tripel Abt 10°
Oud Berseel Bersalis Tripel
St Idesbald Triple
Gentse Tripel
De Leite Enfant Terriple
De Dolle Dulle Teve
La Corne du Bois des Pendus La Triple
St. Bernardus Watou Tripel

Varsin jees: 
Tongerlo Prior
D'Oude Caert Tripel
Postel Tripel
Leffe Triple
Corsendonk Gold Tripel
Witkap Pater Tripel
Ename Tripel
Ter Dolen Tripel
Kasteel Tripel

Vähän kehnommat: 
Dronkeput Tripel
De la Senne Jambe-De-Bois
Adelardus Belgian Tripel
Moeder Overste Tripel
Affligem Tripel
Grimbergen Tripel

Spesiaalit: 
Ardenne Triple (bretta)
Wilderen Kanunnik Tripel (överimausteet)

2 kommenttia:

  1. Tässähän vain odottaa että Karmeliet kaivettaisiin jo esiin. Vai säästätkö sen viimeiseen jaksoon ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole Karmelietia nyt näiden joukossa. Ehkä pitäs jostain hankkia.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.