Olutarvio: Pyynikin Mosaic Lager

1 kommenttia
 

Mosaic Lager

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Oluttyyli: Vaalea lager
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Lidl, Rauma)

Aurinko paistoi viime elokuussa Pub Winstonin pienpanimojuhlilla Porissa. Sahtia maistellessa saimme tiedon, että festareillakin paikalla olleen Ruosniemen Panimon Musta Lomittaja valittiin World Beer Awardseissa omassa sarjassaan maailman parhaaksi. Samaan aikaan samoista kisoista jysähti myös Pyynikin Mosaic Lagerille "maailman parhaan oluen" titteli Seasonal Lager sarjassa. Olut myytiin loppukesästä voiton siivittämänä heti loppuun, enkä ehtinyt apajille, mutta nyt kun näin putelin Lidlissä, niin päätin tietysti tarttua tilaisuuteen. En harmikseni muista hintaa, mutta alta kolmen euron muistelisin pullon irronneen.

Oluen reseptiikka on raaka-aineiden osalta yksinkertainen vain Pilsner-mallasta ja Mosaic-humalaa. Tai lisäksi tietysti lagerhiiva ja vesi. Katkeruutta on 25 EBU-yksikköä ja väriä 12 EBC. Oluesta on myös 0,5l tölkkiversio. 



Kirkas, väriltään kultainen olut, jonka vaahto nyplää tiheäkuvioiset pitsit lasin reunoille. Tuoksu on ehtaa Mosaic-humalapellettiä mustaherukanlehtimäiseen, hieman teemäiseen ja lopulta myös passionhedelmäiseen tapaan. Hiivan esterisyys on lagerissa olematon, joten humala todellakin loistaa. Maku on raikas ja voimakkaasti humaloitu, kuten jo tuoksusta pystyi päättelemään. Katkeruus puree heti oluen laskeuduttua kielelle ja jatkuu siitä hieman voimistuen loppuvetoon asti. Mosaicille tyypillistä mustaherukkaa ja humalapellettimäisyyttä on tarjolla alkumaussa, keskivaiheilta loppua kohti edetessä mukaan tulee passionhedelmäisyys, hienoinen hiilihappoisuuden raikas kirpeys ja lopussa kiitos seisoo varsin runsaan katkeroinnin muodossa. Ei tästä oikein mitään puutu. Pohjalla on laadukas vaalean maltainen lager, jonka maut jäävät pitkälti humaloinnin alle - kuten varmasti tarkoitettu onkin - eikä se haittaa, koska Mosaic humalaa tässä esille halutaan tuoda ja se sieltä todellakin tulee.

Yhteenveto

Raikas ja rapsakka lager

1 kommentti:

  1. Ei pahaa mutta ei maailman parasta lähelläkään. Maistuu Marlin monivitamiinimehulta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.