Olutarvio: Vakka-Suomen Först I.P.A (Nortamo-Seora juhlaolut)

0 kommenttia
 

Först I.P.A

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi (Uusikaupunki)
Oluttyyli: India Pale Ale (Session IPA)
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Pääasiassa Rauman seudun kaupoista

Rauman kaupungin kunniaporvari, kirjailija Hj. Nortamo on jaarituksillaan tuonut kaikkien tietoon, millaista on raumalainen hauskanpito. Nortamon perinnettä, rauman kieltä, vanhaa purjelaivakauden merimieskulttuuria ja raumalaista kotiseutuhenkeä ylläpitää ja tuo esille Nortamo-Seor.
Näin Nortamo-Seor (suom. Nortamo-Seura) kuvailee toimintaansa kotisivuillaan. Seura on teettänyt Vakka-Suomen Panimolla kautta aikojen toisen juhlaoluensa, ensimmäinen oli tervalla maustettu Syydväst, joka teetettiin seuran 80-vuotisjuhlaolueksi vuonna 2010. Nyt vuorossa on sitten 85-vuotisjuhlaolut, Först, joka on ajan trendiä mukaillen tyyliltään IPA. Olutta on tehty Vakka-Suomen Panimon keittokoon verran, eli 2000 litraa ja se on saatavilla ainakin useimmista Rauman seudun S-ryhmän kaupoista. Syydvästin menekki oli viisi vuotta sitten yllättävänkin kova, joten nyt onkin helppo ennustaa, että tämä katoaa tässä IPA-trendin aallonharjalla raumalaisten suihin vieläkin nopeammin. Parasta ennen päiväyksestä päättelisin oluen pullotetun 9.6, eli tuoretta on.



Kirkas, kultaoranssi ja keskiverrosti vaahtoava olut. Olut hohtaa kauniisti tulen äärellä. Tuoksu on neulasmainen, hieman pihkainen ja kiivimäisen hedelmäinen. Oikein raikas. Maussa maltaisuus tulee esiin hienoisena toffeen vivahteena. Humalointi on katkeruudeltaan kesyä muihin maitokauppojen saman tyylisiin verrattuna, mutta greippimäistä ja havuista aromaattisuutta nousee makuun runsaasti. Samoin kuin mustaherukanlehtistäkin tuntua - olisiko Nelson Sauvin yksi käytetyistä humalalajikkeista? Jälkimakuun mentäessä maltaan toffee nousee jälleen humalien greippisyyden rinnalle. Tasapainoista ja raikasta. Hyvä entry-tason tuote aloitteleville IPA-fanaatikoille. Katkeruus ei säikyttäne satunnaisia juhlaoluenostajia, mutta luonnetta on kuitenkin sen verran, että eiköhän sieltä taas muutama maistelija innostu tästä kovassa huudossa olevasta oluttyylistä. Kokonaisuutena ihan näppärä maitokauppa IPA - raikas ja tuore.

Yhteenveto

Tasapainoinen maitokauppa IPA
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.