Resepti: Reittausblogin Ihan Vaan Hefe

5 kommenttia
 
Tässä mainio ja hyvin yksinkertainen resepti perusvarman saksalaistyylisen vehnäoluen valmistukseen. Pääpaino reseptissä on maltaalla ja hiivan tuottamilla käymisaromeilla - huoneenlämmössä tai jopa lämpimämmässä käyttämistä jopa suositellaan, joten kesällä valmistaminenkaan ei ole ongelma.

Humalalajikkeiden kanssa ei ole niin tarkkaa, sillä ne lisätään heti keiton alussa ja periaatteessa niistä otetaan olueen vaan katkerot -  katsoo vaan, että IBUt asettuvat jonnekin 20-30 väliin. Omaan keittooni sattui tässä sekä Hallerthau Mittelfruhia että Magnumia.

Jos vehnäoluet maistuu, niin tässä on aloittelijalle hyvä ensimmäinen olut. Itsekin aion jatkossa tehdä tällä pohjalla vielä monta vehnää ja varioida lopputulosta fiiliksen mukaan käyttämällä eri hiivaa tai lisäämällä aromihumalia ja mahdollisilla muita mausteita.

Ihan vaan hefe
Hefeweizen

Speksit:
Original Gravity (OG):    1.048
Final Gravity (FG):       1.012 
Alcohol by Volume (ABV):  4.72 %
Bitterness (IBU):         23.1 
Boil Time (Minutes):      60

Maltaat:
55.56% Viking Malt Wheat
44.44% Viking Malt Pilsner

Humalat:
0.9 g/L Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.8% Alpha) @ 60 Minutes
0.3 g/L Magnum Pellet (13.4% Alpha) @ 60 Minutes

Mäskäys:
Yksivaiheinen (infuusio)mäskäys 60 minuuttia 68 asteessa.

Hiivaus ja käyminen:
Hiivataan käyttäen vehnäoluthiivaa (esim. Safale WB-06) ja annetaan käydä loppuun 22-24 asteisessa tilassa. Oma versioni kävi loppuun kuudessa vuorokaudessa, jonka jälkeen pullotin heti ja nautin ensimmäisen pullon jo 3 vrk päästä - hyvää oli! 

Muuta:
Jälkikäymissokeria 6g/litra tai oman maun mukaan.

Linkit: 
Ensimaistossa kotipanimon "Ihan Vaan Hefe" - 9 päivää keittämisen jälkeen


5 kommenttia:

 1. Piditkö pullotuksen jälkeen jälkikäymässä samassa lämpötilassa kuin varsinainen käyminenkin eli 22-24 asteessa vai veitkö suoraan kellariin kylmään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa lämpötilassa, niin että hiiva pääsee hyvin toimimaan.

   Poista
 2. Kiitos. Vielä jatkokysymyksenä pitkäänkö pidit pullot jälkikäymisessä ennen kellariin siirtoa? Ulkomaan foorumeissa puhuvat kolmesta päivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän monesti lämpimässä niin kauan kunnes laitan jääkaappiin ja juon pois. Ei niitä mikään tarve ole viilentää ennen kuin vasta ennen nauttimista.

   Poista
 3. Käytin muuten tätä reseptiä, mutta hiivana oli Lallemandin munich vehnäoluthiivaa. pistin 2 pussia n. 26 litraan vierrettä. Valmis tavara kuitenkin maistuu melko hiivaiselta, vaikka se oli käymässä 3vk huoneenlämmössä, ja on ollut pullossa 2 viikkoa. Onkohan kaksi pussia hiivaa liikaa? Sakkaa pulloissa on todella vähän, lappoaminen tehtiin tosi tarkasti.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.