Olutarvio: Põhjala Põhja Konn Double IPA

1 kommenttia
 

Põhja Konn

Panimo: Põhjala, Viro
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 8,8%
Saatavuus: Virosta (Ostopaikka: Koht Õllepood, Tallinna, 4,00€/0,33l)

Joulukuun Tallinnan matkan tuomisia kävi maistelussa jälleen. Tälläkin kertaa lasiin kaatui jo matkan aikana vakuuttaneen Põhjalan olut - Double IPA Põhja Konn. Oluen nimi kääntyy panimon kotisivujen mukaan englanniksi "Frog of the North" - kyseessä on jonkinlainen virolaisen myytin pohjoisen sammakko, joka kylvää tuhoja minne sitten meneekään. Mielenkiintoista. Sammakko-oluessa humalina jenkkiläiset Centennial, Chinook ja Columbus. Vahvuutta 8,8% ja katkeruuden ilmaisevia IBUja 100+. Vertailun vuoksi mainittakoon Koff III IBU-arvo, joka on 13. Oluen päiväys on 06/02/15, eli arviolta se on nyt noin 5kk vanhaa - ei aivan tuoreimmillaan.



Vain hieman utuinen, oranssihtavan kuparinen ja vaahdoltaan runsas sekä runsaan pitsikäs olut. Tuoksussa on voimakasta havuisen pihkaista humalointia joka lyö hieman yli jopa ruohoisuuteen ja pippurisuuteen asti. Samanlaista karkeaa pellettimäistä ylihumaloinnin tuntua kuin Brewdogin Jack Hammerissa. Maku on järjettömän katkera, havuinen, pihkainen ja lopuksi myös greippinen. Maltaisuus tuntuu lähinnä münichmaltaan tyylisenä hieman paahteisena leipäisyytenä, jonka seasta pilkahtelee karamellisemman makeita osioita. Yleisilme on kuitenkin kuivakan katkera, raaka ja brutaali. Extremeä extremen vuoksi, mutta nautinnollisuus unohdettuna. Jälkimaku yrttinen ja ruohoinen. Kokonaisuutta leimaa jonkinlainen ylikorostunut karkea katkeruus - humalaa on paljon, mutta väärällä tavalla. DIPA saisi olla smoothimpi ja nektarimaisempi - karkeana katkeropommina, kuten tämä, olut ei ole kovinkaan nautittava. Ei ehkä tuoreimmillaan, mutta en usko, että resepti sen suuremmin vakuuttaisi tuoreenakaan. Pettymys muuten vakuuttaneelta Põhjalalta.

Yhteenveto

Karkea, ylikatkera, tympeä
ARVOSANA: 6+

1 kommentti:

  1. En tykännyt minäkään, kun Espoossa oli hanassa loppukesästä. Lyhyitä muistiinpanoja tässä: http://arijuntunen.blogspot.fi/2014/08/pohjala-pohja-konn.html

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.