Olutarvio: Fuller's Imperial Stout

2 kommenttia
 

Fuller's Imperial Stout

Panimo: Fuller's, Englanti
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 10,7%
Saatavuus: Ei tietoa (Ostopaikka: Alko Arkadia, Helsinki - loppuunmyyty)

Kuuluisan lontoolaispanimon paljon odotettu ja hypetetty Imperial Stout julkaistiin vuoden 2013 loppupuolella ja se sai heti julkaisunsa jälkeen päälleen paljon kritiikkiä - liian makea, liian yksitoikkoinen - ja muuta vastaavaa. Olut oli pantu neljä kuukautta ennen julkaisuaan ja vielä siis 10,7% vahvuiseksi olueksi nuorta ja kypsymätöntä - kritiikki oli siinä mielessä siis aiheetonta. Eri asia on tietysti se, että kannattiko panimon ylipäätään laskea olutta vielä niin nuorena markkinoille, mutta sen spekuloiminen oli liian myöhäistä siinä vaiheessa kun köntsä oli jo housuissa. Nyt oluen valmistamisesta on kuitenkin jo yli 1,5 vuotta aikaa, eli sillä on ollut hyvin aikaa kypsyä ja asettua. Parasta ennen on vasta vuonna 2023 - eli kymmenen vuotta valmistumisesta eteenpäin, kuten panimon herkullisessa Vintage Alessakin tätä nykyä. Suomessa tätä olutta sai Alko Arkadian erikoisvalikoimasta Helsingistä, josta Reittaus-TV:stä tuttu Tero Suhonen minulle ystävällisesti pullon kiikutti. Kyseessä ilmeisesti kertapano tai ainakaan toistaiseksi olutta ei tiettävästi ole valmistettu kuin tämä yksi erä. Oluen speksit ovat kutkuttavat, vahvuutta siis 10,7%, humalana ainoastaan jenkkiläinen Centennial ja lisäksi mausteena kuivattuja ruusunnuppuja (rose buds). Otin oluen maistoon loppiaisen aattona grillikodassa ja rakastuin siihen. 



Musta olut, jonka ylle rakentuu pitkäkestoinen, runsaan pitsikäs mokkavivahteinen vaahto. Tuoksu on runsaan suklainen ja pehmeä. Lisäksi löytyy luumua, liitulakua, merisuolaa... näiden lisäksi tuoksu on samaan aikaan aromaattisen kukkea, greippinen ja ajoittain siirappimainen. Monipuolinen, herkullinen tuoksu. Maku... makupa maku... pari ensimmäistä siemausta menee ihmetellessä ja fiilistellä - jumalauta, ne teki sen taas - ylittivät odotukset, jotka olivat jo muutenkin valmiiksi korkealla. Maku on pehmeän suklainen, taatelimainen, erittäin täyteläinen ja makeahko - ja silti tuoksun tavoin tuntuvan greippinen ja aromaattisen kukkainen. Lopussa nousee esiin lakritsimaista suolaisuutta - mutta suurin taika on kuitenkin suutuntumassa, joka on todella täyteläinen, runsas ja pehmeä. Hiilihappojakin on maltillisesti. Maagisen hyvä olut, jossa on jälleen sitä Past Masters -sarjan tyylistä "old school" tuntua, mutta nyt jylhemmin ja isommin. Hipoo täydellisyyttä, ei voi muuta sanoa. Suklainen ja suolainen, makeahkokin, mutta ei kuitenkaan kovinkaan kahvimainen tai paahteinen - tämä on kai sitten sitä tyylisuuntaa mistä minä pidän. Huikea olut!

Yhteenveto

Pehmeän suklainen ja erittäin täyteläinen IS
ARVOSANA: 10

2 kommenttia:

  1. En ymmärrä tuota tuoreenkaan kritiikkiä. Ihan yhtä huikea tuo oli jo silloin.

    VastaaPoista
  2. Kyselit facebookissa vinkkejä missä tätä on myytävänä, virolaiseen nettikauppaan MyDrink on tullut myyntiin hintaan 9,38€ pullo, hinta on 2,5€ halvempi kuin Saveur-Biere:ssa. Myyntiin on ilmestynyt myös muita mielenkiintoisia oluita.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.