Kotiolutta: Rinnakkainvertailussa Kosoolan Panimon Jouluolut ja Lankeemus dubbelit

1 kommenttia
 
Tänään on mielenkiintoisen rinnakkainmaistelun aika. Kotiolutta olisi tarkoitus nauttia ja laadukkaaksi havaittua sellaista. Rinnakkain tänään Kosoolan Panimon Jouluolut ja Lankeemus, joissa on sama pohja, mutta oluet on eri hiivalla käytettyjä. Jouluoluessa on käytetty kuivahiivaa T-58 ja Lankeemuksessa nestemäistä hiivaa WLP-500:sta. T-58 kiinnostaa erityisesti, koska sitä löytyy omastakin kaapista ja sillä ajattelin seuraavan kotiolueni itsekin käyttää. T58:n pitäisi olla mausteisempi kuin WLP-500:n, sen vuoksi Juhani nimesi sen Jouluolueksi.

Oluet ovat dubbel-tyylisiä (molemmat hiivat ovat belgioluisiin käytettyä kantaa) ja niihin on käytetty erilaisia ohramaltaita, kandisiirappia ja Tettnang-humalaa.  

Jos haluat tietää enemmän Kosoolan Panimosta, eli Juhani Palttalan kotipanimosta, niin lukaiseppa Jaskan tänään julkaisema haastattelu/panimojuttu




Oluet kaatuvat laseihin. UIkoisesti molemmat ovat samankaltaisia - väriltään punertavan ruskeita ja hieman utuisia ja vaahdoltaan melko niukkoja. Jouluoluen tuoksu tosiaan on selvästi mausteisempi kuin Lankeemuksen. Lankeemuksessa esillä ovat kuivatut hedelmät, karamellimaisuus ja päärynämäinen "belgihedelmäisyys". Jouluoluessa taasen tummemman sävyiset hedelmät, neilikkainen mausteisuus, hienoinen karamellimaisuus, taatelimaisuus ja kevyt banaanisuus. Jokseenkin samankaltainen pohja, mutta kuitenkin yleisfiilikseltäänkin aivan erilainen tuoksu. Lankeemusta voisin kuvailla jopa raikkaan hedelmäiseksi ja pirteäksi Jouluolueen verrattuna, kun taas Jouluolut on tuoksultaan jotenkin "syvempi" ja tummasävyisempi. Hiiva on oluessa todella ratkaisevassa roolissa.

Maultaan Jouluolut on... Mmmmm... Hyvä! Tummempaa hedelmäisyyttä, luumua, marjaisuutta ja lopussa hiivan mausteisuutta. Ei kovin makea. Hieman vettä väliin ja Lankeemuksen pariin. Tämä on maultaan myös hyvä, mutta jälleen tietysti erilainen - ei ehkä aluksi niin selvästi kuin tuoksussa, mutta varsinkin jälkimaku on aivan erilainen. Lankeemus on kuivatun hedelmäinen, rusinainen, "belgihedelmäinen" ja kuivassa loppuvedossa jopa hieman kahvinen. Pirteämpi ja hedelmäisempi, aivan kuin tuoksussakin. Kyllä, Jouluolut maisteltuna heti perään on selvästi mausteisempi ja tummasävyisempi, jotenkin pehmeämpikin. Lankeemuksen loppuveto on selvästi kuivempi ja sillä tavalla "kovempi".

Suutuntumaltaan molemmat ovat melko täyteläisiä ja maltillisen hiilihappoisia. Tuntuu täyteläisemmiltä kuin dubbelit yleensä, mikä on minulle varsin ok. Runkoa saa olla reilusti. Makeus ei kuitenkaan nouse mitenkään leimalliseksi. Nautinnollisia juotavia molemmat. 

Kokonaisuutena pidän molemmista, mutta Lankeemuksen hedelmäisempi ja kuivempi ote sopii hieman paremmin omaan makuuni. Varsin onnistuneita dubbeleita. Menisivät ihan täysin aidoista belgeistä, jos joku tulisi minulle näitä sellaisina tarjoamaan.

Pisteytys

Jouluolut / Lankeemus
  • Tuoksu 7/7 - Hyvä dubbelin tuoksu molemmissa, aitoa belgifiilistä.
  • Ulkonäkö 3/3 -Vaahto on vähäinen ja katoaa melko nopeasti jälkiä jättämättä
  • Maku 7/8 - Hyvä dubbelin maku molemmissa, aitoa belgifiilistä
  • Suutuntuma 4/4 - Dubbeliksi täyteläisiä ja mukavan pehmeitä nautittavia.
  • Yleisvaikutelma 14/15 - Aavistuksen kuivempi Lankeemus toimii minulle paremmin.
Aistiarviot
  • Makeus 5/4
  • Katkeruus 3/3
  • Happamuus 4/4
  • Täyteläisyys 6/6
Kokonaispisteet:
Jouluolut 35/50
Lankeemus 37/50

1 kommentti:

  1. Kiitos arviosta.

    Tuo oli omasta mielestäni onnistuneempi kuin Selibaatti-dubbel, mutta tässä vähän harmittaa tuo vaahdon kestämättömyys. Pullotussokeria laitoin tarkoituksella hiukan liian vähän, kun viimeksi hyökkäsi ulos pullosta, mutta ehkäpä kokeilen ensi kerralla pitää mäskäyksessä 15 minuutin proteolyysitauon 50 Celsiuksen tietämillä. Sen pitäisi tuotta vähän enemmän vaahtoa ylläpitäviä proteiineja.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.