Olutarvio: Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA

0 kommenttia
 

Fyr & Flamme IPA

Panimo: Haandbryggeriet, Norja
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Ulkomailta (Ostopaikka: Vinmonopolet, Kristiansand 68,70Kr / 0,5l)

Kansainvälisen #IPAday:n, eli India Pale Ale oluttyyliä juhlistavan päivän kunniaksi lasiin kaatuu norjalaisen Haandbryggerietin Fyr & Flamme IPA. Fyr & Flamme, Fire & Flames, eli Tulta ja Liekkejä. Tämä olut on alunperin De Molenin panimomestarin Menno Olivierin resepti. Menno pyysi vuonna 2010 De Molenin omille olutfestareille, Borefts Beer Festivaleille, osallistuvia panimoita valmistamaan samalla reseptillä omat varianttinsa tästä IPAsta. Haandbryggerietin versio taisi olla pidetyin heti De Molenin oman version jälkeen ja ilmeisesti olut on jäänyt tällä norjalaisella pienpanimolla myös vakiotuotteeksi festivaalien jälkeen, sillä sitä saa Norjan "Alkosta" eli Vinmonopoletista, josta veljeni minulle pullon ystävällisesti kiikutti. Batch 580, pantu 04.03.13. Kolmea eri humalaa ja runsas kuivahumalointi - tästä lähtee!



Elokuisen illan pimeydessä lasiin kaatuu oranssihtavaa, sameahkoa ja runsaasti vaahtoavaa olutta. Vaahto jättää runsaasti paksua ja tiheäkuvioista pitsiä jälkeensä. Näyttävä olut. Tuoksu on tukevasti jenkkityylinen - voimakasta sitrusta, jota tukee pihkainen ja mäntyinen taustavire. Hieman myös yleistä vihreän käpymäistä tuntumaa ja persikkaista hedelmäisyyttä. Maussa on hieman karamellinen ja melko tukevahko mallaspohja, jonka ylle rakentuu havuinen, mäntymetsäinen ja hieman trooppisen hedelmäisin sävyin esiintyvä humalointi. Tuoksun tiukka sitrus on maussa vaihtunut pehmeämpiin sävyihin, mutta ei huolta, lopussa kiitos seisoo ja katkero iskee - kohtalaisen kovaakin. Maun pääpiirteinä on kuitenkin mäntyisen pihkainen humaloinnin yleisvire ja hieman mangomainen pehmeä hedelmäisyys. Jälkimaussa pitkäkestoista greippiä neulasmaisen nipistävällä otteella. Aivan priimakunnossa olevaa tavaraa, pakko tykätä!

IPA-päivää olisi mukavampaa viettää, ellei näitä olisi haettava, tai tässä tapauksessa veljien tuotava ulkomailta. Apua tähänkin dilemmaan on tulossa Beer Hunter'silta, jolta on IPA-päivän kunniaksi tullut maitokauppamyyntiin 4,5% IPA.

Yhteenveto

Hyvin puraiseva jenkkityylinen IPA
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.